spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
28-ian.-2025

„S.O.S. – Salvati Pãmântul” la Grãdinita Eco din Bârlad (FOTO)

- Advertisement -

CONCURS Aflatã la cea de a II-a editie, Faza Nationalã a Concursului si Simpozionului National „S.O.S. – Salvati Pãmântul!” s-a desfãsurat la finalul sãptãmânii trecute la Bârlad. Concursul a fost organizat de Grãdinita cu P.P. nr.4, structurã a Scolii Gimnaziale de Arte „N.N.Tonitza” din Bârlad, coordonatori fiind prof. Zoica Popescu-inspector scolar educatie timpurie, prof. Nuta Obreja – director al scolii. Scopul organizãrii acestui concurs – simpozion national a fost sensibilizarea, cât nu este prea târziu, a comunitãtii locale, a autoritãtilor locale si a celor care au un cuvânt de spus în educatia copiilor începând de la cea mai fragedã vârstã.

Aceastã manifestare amplã a avut drept parteneri Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Casa Corpului Didactic, Primãria municipiului Bârlad, Ocolul Silvic Bârlad, grãdinite si scoli din municipiu, din judet si din întreaga tarã: Brasov, Piatra Neamt, Bucuresti, Focsani, Râmnicu Sãrat, Sâmburesti – judetul Olt, Râmnicu Vâlcea. Atât concursul, cât si simpozionul au fost fãrã taxã de participare.

„Cel mai important lucru pe care îl avem de fãcut, dacã vrem sã salvãm lumea, este sã educãm.” spunea Peter Scott. Pornind de la acest îndemn, trebuie sã-i învãtãm pe copii sã învingã dificultãtile prin interventii reale, posibile, sã-i situãm în dialog cu mediul sau sã-i facem sã-si exerseze capacitatea de a opta si de a decide. În grãdinitã si scoalã, sub îndrumarea cadrelor didactice, activitãtile de cunoasterea mediului înconjurãtor îi înarmeazã pe copii cu informatii diverse, lãrgindu-le orizontul intelectual si afectiv, dezvoltându-le capacitatea de a cerceta si de a descoperi relatiile dintre fenomene; le rãspunde dorintei acestora de investigare, rãspunde curiozitãtilor, caracteristicã specificã vârstei. Degradarea continuã a mediului înconjurãtor, care se petrece sub ochii nostri, este un element major al unei <<crize de civilizatie>> si se datoreazã tocmai interventiei omului în naturã. Pericolul este foarte mare. De aceea, trebuie constientizatã necesitatea protectiei sale, a ocrotirii vietii în cele mai variate forme ale sale. În acest context, educatorului îi revine obligatia de a-i învãta pe copii sã înteleagã si sã iubeascã natura, sã-i pãtrundã tainele si sã o protejeze, sã urmãreascã formarea si dezvoltarea constiintei ecologice a acestora. Copiii trebuie sã se apropie cu dragoste de naturã si sã învete s-o ocroteascã. La orice vârstã se consolideazã cunostintele, deprinderile, în ceea ce priveste cunoasterea omului, a mediului înconjurãtor si a relatiei dintre acestea, având convingerea cã putem sã trezim interesul copiilor pentru tot ce-i înconjoarã si sã le formãm o atitudine pozitivã fatã de mediu.”, a mentionat prof. Nuta Obreja, directorul Scolii de Muzicã si Arte Plastice „N.N.Tonitza” din Bârlad.

Peste 200 de copii au fost premiati!

Concursul s-a desfãsurat în perioada 1 – 14 aprilie si a avut trei faze: localã, judeteanã si nationalã. S-a urmãrit dezvoltarea imaginatiei, creativitãtii, stimularea potentialului artistic si creativ al  prescolarilor/elevilor. Concursul a impus ca tehnici de lucru picturã/desen, colaj/postere pe teme ecologice. Cu toate lucrãrile primite în cadrul concursului s-a organizat o expozitie în grãdinitã si în scoalã. Juriul, care a fost format din prof. Georgel Pascu, artist plastic U.A.P.R., prof. Nuta Obreja, director Scoala Gimnazialã de Arte ,,N.N.Tonitza’’ Bârlad, prof. Anisoara Munteanu, director Grãdinita cu P.P. nr. 9 Bârlad, prof. Mihaela Plesu, Grãdinita cu P.P. nr.5 Bârlad, prof. Anca Elena Caranfil, Grãdinita cu P.P. nr. 4 Bârlad, a avut o misiune grea, deoarece au fost foarte multe lucrãri frumoase si ingenioase. În final toti cei 200 de copii participanti, îndrumati de cadre didactice dãruite misiunii de dascãl, au fost premiati si cîstigãtori.

„Simpozionul desfãsurat în ziua de 14 aprilie a urmãrit promovarea experientei didactice în domeniul educatiei ecologice, realizarea unui schimb de experientã între grãdinite si scoli si a debutat cu un program artistic sustinut de prescolarii grãdinitei. Programul s-a finalizat printr-o minunatã paradã ECO, unde cei mici, sub privirile emotionate ale pãrintilor si cadrelor didactice, au defilat la început timizi, dar apoi, în aplauzele si încurajãrile primite, au prins curaj si au etalat cu mândrie creatiile artistice gândite de pãrintii creativi. Multumim pe aceastã cale cadrelor didactice din grãdinitele noastre, din unitãtile partenere si participante, si în acelasi timp pãrintilor copiilor nostri care ne-au fost alãturi pentru desfãsurarea în bune conditii a acestor manifestãri artistice dedicate Mãriei Sale Pãmântul, a cãrui aniversare în data de 22 Aprilie, ar trebui sã constituie o normalitate în fiecare zi, nu doar în aceastã zi.”, a mai precizat prof. Nuta Obreja.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.