spot_img
21.4 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

„România nu-si permite din punct de vedere social sã aibã pensionari de lux si pensionari la limita subzistentei!”

- Advertisement -

SEMNAL DE ALARMÃ… Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, atrage atentia asupra obligatiei ca reformele viitoare sã aibã în vedere echilibrarea sistemului de pensii, astfel încȃt sumele plãtite celor care s-au retras din activitate sã fie unele corecte si echitabile. Deputatul ALDE sustine cã reparatiile pentru pensionari trebuie sã continue si, în afarã de raportarea lor la studiile, meritele, anii de muncã, statutul si legile în baza cãrora se calculeazã aceste drepturi, obiectivul trebuie sã fie acela de a asigura tuturor fostilor angajati conditii de trai din ce în ce mai bune.

În cadrul unei declaratii în Parlament, Daniel Olteanu a subliniat cã pentru a asigura suficiente resurse la bugetul asigurãrilor sociale de stat, de pe agenda Guvernului nu trebuie sã lipseascã mãsuri imediate de stimulare a investitiilor majore în toate regiunile tãrii, inclusiv în judete sãrace precum Vaslui. Numai în acest mod, considerã deputatul ALDE, se pot crea premise reale de dezvoltare, iar salariile cât mai mari pot sustine un anumit nivel de bunãstare si pentru pensionari. Referindu-se la situatia din prezent, Olteanu atrage atentia asupra diferentelor între pensiile de 1.000 lei si cele de 5-7-10.000 de euro si avertizeazã cã România nu-si poate permite, din punct de vedere social, sã fie o tarã a extremelor, cu pensionari de lux si pensionari la limita subzistentei.

„Salariatii de astãzi si generatiile care urmeazã sã-si înceapã activitatea atât în sectorul privat, cât si în cel public, trebuie sã facã fatã unei duble responsabilitãti si provocãri. Prima este aceea de a-si întretine familiile si de a ajunge în numãr tot mai mare în categoria celor care pot afirma cã duc un trai cel putin decent. A doua este de a asigura suficiente resurse bugetului asigurãrilor sociale de stat, în asa fel încât acest buget sã fie îndestulãtor, pentru ca tot mai multi dintre pãrinti si bunici sã simtã cã recunostinta fatã de munca prestatã în zeci de ani, dar si reparatiile pentru anii de restriste, sunt o realitate. O realitate tradusã printr-o pensie corectã. Din acest motiv, cred cã trebuie sã urmãrim cu perseverentã douã obiective. Primul îl reprezintã stimularea investitiilor majore în toate regiunile, si asta imediat, nu peste un an sau doi, pentru a asigura resurse de dezvoltare si salarii bine plãtite si în Vaslui, Botosani sau Ialomita, nu doar în Bucuresti, Timisoara si Cluj. Al doilea obiectiv ar fi faptul cã prin plata pensiilor trebuie nu doar sã asigurãm un trai decent sau bunãstare pãrintilor si bunicilor, ci sã facem dreptate. Din acest punct de vedere, cu toate criticile pe care le-as provoca la adresa mea, consider cã în acest moment mai avem de lucru pânã la a face dreptate. Este mult, mult prea mare diferenta între pensii de 1.000 lei si pensii de 5-7-10.000 de euro, indiferent de studiile, meritele, statutul si legile în baza cãrora s-au calculat aceste sume.”, a declarat Daniel Olteanu.

Guvernul trebuie sã echilibreze pensiile!

Deputatul ALDE a mentionat cã Guvernul trebuie sã îsi asume cã va continua reparatiile fatã de pensionari pȃnã la momentul în care sistemul de pensii va ajunge în echilibru.

„Ceea ce ar trebui sã avem în vedere, în reforme viitoare, este si cosul minim lunar de consum stabilit de Institutul de Cercetare a Calitãtii Vietii, respectiv 797 de lei pentru un adult în mediul urban si 644 de lei pentru un adult în mediul rural, si sã ne punem întrebarea dacã aceste valori sunt corecte. Se poate trãi cu 800 de lei pe lunã? E corect ca unii români care au muncit, sã primeascã la pensie un pic mai mult decât aceste sume, iar altii de peste 30 de ori mai mult? Sigur, e corect din punct de vedere legal, dar nu ne putem prezenta în fata vârstnicilor fãrã a ne asuma cã reparatiile vor continua si cã e obligatoriu ca sistemul sã ajungã în echilibru. România nu-si poate permite, din punct de vedere social, sã aibã pensionari de lux si pensionari la limita subzistentei, si cred cã între aceste douã extreme, trebuie sã decidem cã, pentru toti pensionarii, trebuie sã existe o singurã încadrare: între trai decent si bunãstare. Nici sãrãcie, nici lux.”, a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.