spot_img
spot_img
7.9 C
Vaslui
21-ian.-2025

„Războiul” capitalei între Galaţi şi Constanţa

- Advertisement -

* Ideea secretarului de stat gălăţean Mihai Capră (FOTO 2) pentru capitala Regiunii de Sud-Est: Galaţi-Brăila * Ce spun gălăţenii: Constanţa – capitală? Exclus! *

Cum capitolul regionalizării României nu a fost nici pe departe epuizat, i-am solicitat un scurt interviu pe această temă gălăţeanului Mihai Capră, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

– De ce trebuie musai să se regionalizeze România astăzi?
– Pentru că ne apropiem de un nou ciclu electoral şi până atunci trebuie clarificată inclusiv această discuţie. După părerea mea, este destul de târziu şi acum, ar fi trebuit să discutăm despre asta prin 2002-2003…

– În esenţă, se vorbeşte despre desfiinţarea consiliilor judeţene şi a prefecturilor de judeţe, rămânând numai cele de la regiune…
– Mi s-a solicitat şi am realizat o analiză a numărului de posturi ce ar putea fi reduse la nivelul prefecturilor şi al inspectoratelor locale pentru situaţii de urgenţă, luând în calcul actualele responsabilităţi pe care le au. În cazul în care prefecturile judeţene s-ar desfiinţa şi ar rămâne numai cea de la nivelul capitalei de regiune, în celelalte judeţe, actualele prefecturi s-ar transforma în oficii prefecturale, care să ţină, astfel, legătura cu cetăţenii. Însă, toate birourile şi serviciile-economic, financiar, contabilitate – ar dispărea, rămânând numai cele de la capitala de regiune.

Ei bine, deşi se ştie că şi până acum s-au operat reduceri mari de posturi în prefecturi  (cam cu 15-20 la sută), încă s-ar mai putea reduce cam 10 la sută din posturi, cam 120 de posturi la nivel naţional. În cazul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, fără să se umble la echipele operaţionale, adică păstrându-se actualele structuri operative, dar renunţându-se la serviciile economice, financiare etc, s-ar putea reduce în jur de 1.200-1.250 de posturi la nivel naţional. În cazul în care s-ar înfiinţa şi un dispecerat unic la nivel de regiune, reducerea de posturi la nivel naţional ar fi de 2.150. Evident, ar fi şi avantaje; acum, ca să deplasezi echipajele de la Galaţi la Constanţa îţi trebuie, de pildă, ordin de la IGSU, dacă ar fi pe regiune, nu ar mai fi necesar, vorbim de mobilitate…

Statul român nu este unul social…

– Cum rămâne cu şomerii rezultaţi şi de aici, dar şi din desfiinţarea consiliilor judeţene?
– Statul român nu este unul social, rolul nostru este să oferim servicii de calitate cetăţenilor, nu să angajăm oameni. Rolul nostru este să sprijinim autorităţile locale să investească în noi obiective, astfel încât să se creeze condiţii pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă. Colegi de-ai mei de la MAI au făcut un calcul şi în privinţa consiliilor judeţene; prin desfiinţarea lor s-ar reduce în jur de 1.000 şi ceva de posturi, iar prin desfiinţarea direcţiilor de protecţia copilului, alte o mie şi ceva.  posturi…

Trebuie însă înţeles că deocamdată acestea sunt doar discuţii, nu s-a stabilit nimic concret. De pildă, se discută despre cum ar putea fi reprezentat fiecare judeţ la regiune – poate chiar prin alegerea, pe colegii uninominale, a unor consilieri judeţeni.

– Unde vedeţi Galaţiul în regiune, alături de Constanţa sau fără ea?
– Ideea este să se traseze regiunile pe actualele regiuni de dezvoltare. Trebuie însă spus că nu s-au stabilit capitalele de regiuni şi nici măcar nu există o decizie luată pentru noua hartă. Personal, eu aş vedea capitala regiunii undeva între Galaţi şi Brăila şi în acest sens deja am făcut tatonări cu reprezentanţii administraţiilor judeţene care nu resping ideea. Dacă se vor lăsa la o parte orgoliile locale şi vom găsi soluţia pentru un parteneriat între cele două judeţe vecine, atunci importanţa unei astfel de structuri Galaţi-Brăila ar putea să o depăşească pe cea a Constanţei, în momentul în care se va discuta despre stabilirea unei capitale a regiunii. Eu personal voi susţine această idee.

– Nu credeţi că ar fi trebuit întrebaţi şi românii despre regionalizarea ţării, printr-un referendum, consultare sau măcar un sondaj?
– Poate ar fi fost bine, dar, din păcate, timpul nu este cel mai bun aliat al nostru acum… Pentru un referendum ar trebui alocată şi o mare perioadă de timp pentru informarea cetăţenilor…

– Da, dar cetăţenii vor trăi în aceste regiuni, nu doar conducătorii care iau acum deciziile!
– Este adevărat, pentru populaţie luăm aceste măsuri, dar am mai luat şi până acum multe măsuri pentru populaţie şi multe s-au dovedit a fi bune!

Ce spun gălăţenii despre regionalizare. Constanţa – capitală? Exclus!
Mult discutata regionalizare este privită cu suspiciune de către gălăţeni. Iar perspectiva Constanţei – capitală de judeţ, în faţa căreia Galaţiul să-şi piardă statutul şi importanţa nu încântă pe nimeni. Cetăţenilor cu care am discutat nu li se pare că judeţul nostru ar fi mai prejos decât Constanţa, iar constănţenii mai cu moţ decât noi. În plus, gălăţenii trecuţi de prima tinereţe se tem realmente de distanţa mare până la noua posibilă capitală de judeţ.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.