spot_img
spot_img
2.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

„Protecţia Mediului“ Iaşi a dat dispăruţi 58 de copaci monument

- Advertisement -

„Nu credem totuşi că au fost tăiaţi“, spune şeful APM. Dar unde sunt? Recensământul arborilor seculari se va încheia în septembrie.

Aproape 60 de copaci seculari din judeţ au dispărut pur şi simplu sau sunt de negăsit. Agenţia de Protecţie a Mediului a demarat un recensământ al arborilor cu statut de monument al naturii din judeţ. Până acum, au fost inventariaţi 211 arbori seculari. Însă, alţi 58 de copaci nu au mai putut fi identificaţi pe teren, ei nefiind găsiţi pe amplasamentul cunoscut. „Nu ştim în acest moment care sunt motivele. Cel mai probabil, adresele pe care le aveam noi erau greşite, incomplete sau poate s-au mai schimbat denumiri ale străzilor şi au apărut confuzii. Încă îi căutăm. Nu credem totuşi că au fost tăiaţi“, a declarat Bogdan Davideanu, directorul executiv al APM. Printre arborii care nu au mai fost găsiţi pe teren se numără şi un grup de 30 de castani seculari aflaţi în zona Bucium.

GALERIE FOTO

Conform acestuia, în judeţ se găsesc aproximativ 1.000 de arbori seculari, declaraţi monumente ale naturii. Dintre aceştia, inspectorii APM au identificat cel puţin două cazuri în care arborii au fost tăiaţi de localnici. În aceste situaţii, Garda de Mediu urmează să ia măsurile legale împotriva făptaşilor. „Un astfel de arbore nu se taie pur şi simplu, chiar dacă este în curtea omului. Am avut un caz, cu un copac din apropierea Spitalului de Boli Infecţioase ale cărui crengi afectau o clădire din zonă. S-au făcut demersurile necesare, am primit aprobare de la Academie şi s-au efectuat operaţiunile de toaletare impuse de situaţie“, a precizat Davideanu.

Fag – monument doborât de ploi, FOTO Iliuţă ARSENE

Recensământul arborilor seculari urmează să se încheie până la sfârşitul lunii septembrie. Arborii urmează să fie înregistraţi şi marcaţi, iar coordonatele stabilite prin GPS să fie trecute pe o hartă dedicată. Durata procedurii a fost explicată de Davideanu prin numărul redus al personalului disponibil pentru această acţiune ca şi prin dificultăţile de identificare a arborilor. „Harta va fi pusă la dispoziţia publicului, întrucât aceşti arbori sunt de un deosebit interes, inclusiv turistic. Nu ştiu să mai fie o astfel de iniţiativă în derulare în ţară“, a încheiat directorul APM.

În imaginile de sus, unul dintre copacii monument ai Iaşului, din zona Poiana cu Schit, comuna Grajduri. E un fag evaluat a fi din anul 1482, care s-a prăbuşit la ploile din acest an.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-protectia-mediuluia-iasi-a-dat-disparuti-58-de-copaci-monument-galerie-foto–17193.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.