spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
14-ian.-2025

„Preveniti ghinionul”

- Advertisement -

ATENTIONARE…Cu ocazia „Zilei Informãrii Preventive”, organizatã în fiecare an când data de 13 coincide cu o zi de marti, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã desfãsoarã activitãti de informare preventivã sub sloganul „Preveniti Ghinionul!”. La fiecare trei zile, în România are loc un incident grav generat de scãpãrile de gaze. Peste 40.000 de incendii la locuinte, soldate cu circa 3.400 de persoane decedate sau rãnite, au avut loc în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018.

Majoritatea evenimentelor se petrec în sezonul rece si au un impact major prin pierderile umane si materiale pe care le provoacã. Circa 6.000 de incendii la locuinte au loc, în medie, anual în România, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã (I.G.S.U.) pentru perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018. Dintre acestea, 110 evenimente au fost generate de scãpãrile de gaze, incidente în urma cãrora zeci de familii au fost afectate prin pierderea sau rãnirea persoanelor dragi, ori prin distrugerea locuintelor. Incidentele au avut un impact major, circa 30% dintre acestea fiind soldate cu decese si cu distrugerea a mai mult de o proprietate. Peste 70% din decese s-au petrecut în sezonul rece, mai exact începând cu luna octombrie pânã în luna martie. Scãpãrile de gaze au provenit în cea mai mare parte de la instalatiile/aparatele de utilizare a gazelor naturale din locuinte, sau de la buteliile de aragaz, iar incidentele astfel generate ar fi putut fi evitate cu usurintã dacã s-ar fi respectat un set minim de reguli de sigurantã. De aceea, în continuarea parteneriatului „Împreunã pentru Sigurantã”, încheiat în anul 2012, E.ON România, Delgaz Grid si I.G.S.U. se vor concentra, în perioada urmãtoare, pe lansarea unor mesaje destinate prevenirii incidentelor cauzate de scãpãrile de gaze, prin intermediul unei campanii nationale de informare a populatiei.

„Chiar dacã statistic numãrul incidentelor cauzate de scãpãrile de gaze nu este foarte mare, impactul acestora este devastator de aproape fiecare datã. Suntem extrem de marcati emotional de stirile care prezintã vieti si gospodãrii distruse si cu toate acestea persistã practica ignorãrii cu usurintã a regulilor de sigurantã. Este o atitudine din care nu avem decât de pierdut, pentru cã oricând se poate întâmpla o tragedie!”, declarã Frank Hajdinjak, Director general al E.ON România.

„Sunt deja 6 ani de când reusim, cu ajutorul parteneriatului cu E.ON România, sã consolidãm cultura preventivã si sã salvãm vieti. În toatã aceastã perioadã, am încercat sã schimbãm comportamente si mentalitãti prin mediatizarea unor informatii vitale. Drumul în formarea unei culturi preventive trebuie continuat si sustinut, pentru limitarea numãrului de tragedii si incidente, iar acest lucru se poate realiza doar prin intermediul unor parteneriate stabile si de duratã”, afirmã General de brigadã Dan-Paul Iamandi, Inspector general I.G.S.U.

Conform I.G.S.U., în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018, în România au avut loc aproape 40.000 de incendii la locuinte. În urma acestora circa 1.200 de persoane au decedat si alte peste 2.200 au fost rãnite. Potrivit analizei incendiilor soldate cu decese, principalele cauze ale acestor evenimente sunt cosurile de fum defecte sau necurãtate (24,15%), instalatiile electrice defecte sau improvizate (13,72%), mijloacele de încãlzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (15,69 %), focul deschis (16,73%), actiunile intentionate (5,36%) si scãpãrile de gaze (3,3%).

Evenimentele generate de scãpãrile de gaze pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind manevrarea corectã a aparatelor de gãtit sau a sobelor de încãlzit care se bazeazã pe utilizarea gazelor. Apelarea la specialisti atunci când sesizãm probleme la instalatiile interioare de gaz este, de asemenea, o mãsurã de preventie foarte importantã. Orice improvizatie, cât de micã, la instalatiile interioare de gaze poate duce la tragedii. Totodatã, la montarea buteliilor de aragaz, verificarea etanseitãtii trebuie sã se facã în mod corect, fãrã flacãrã si, nu în ultimul rând, buteliile trebuie sã fie închise dupã utilizarea lor. De asemenea, pentru evitarea oricãror potentiale pericole, este recomandatã montarea detectoarelor de gaz în locuinte, la instalatiile interioare de utilizare, precum si a detectoarelor de incendiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.