Abandonat în pragul puşcăriei de Voronin, după ce, în interesele PCRM, a prejudiciat statul de milioane de lei, Popuşoi se apără cu un mort…
Agenţia „Moldsilva” a prevenit firma lui Oleg Voronin „Biotex-com” că va rezilia contractul de arendă a trupurilor de pădure Ţiganca şi Rotunda, deoarece aceasta nu respectă angajamentele contractuale. Directorul Agenţiei, Gheorghe Vdovâi, susţine că va trimite în pădurile împrejmuite cu sârmă ghimpată de către Voronin o comisie care să verifice situaţia la faţa locului. Cu toate astea, „Biotex-com” s-a grăbit să achite arenda pentru întreg anul 2011. Însă chiar dacă a plătit-o, asta nu e suficient pentru menţinerea contractului încheiat în 2007, pe o perioadă de 50 de ani, afirmă directorul „Moldsilva”, Gheorghe Vdovâi. „Firma încalcă flagrant clauzele contractului. Nu prezintă dările de seamă, nu a pregătit până azi nici proiectul de amenajare cinegetică a terenurilor. De aceea, i-am preîntâmpinat că vom rezilia contractul, după ce vom efectua un control al proprietăţilor ce le deţin pe terenul arendat”, susţine Vdovâi.
Beneficii ilegale aduse statului?
Se ştie că şi Procuratura Anticorupţie (PA) a deschis un dosar penal referitor la acest contract, în care fostul director „Moldsilva”, Anatolie Popuşoi, urmează să dea explicaţii de ce „Biotex-com” a preluat ilegal pădurea de la fostul arendaş, firma „Ton”, fără licitaţie. Mai mult, în septembrie 2007, aceeaşi firmă a înstrăinat în favoarea „Biotex-com” construcţii neautorizate de pe acelaşi teren contra sumei de 360 mii lei. Popuşoi este bănuit şi de neglijenţă în serviciu, pentru că a permis efectuarea construcţiilor în aceste păduri (o construcţie capitală din piatră, o casă din bârne cu un nivel, o fermă pentru fazani, un iaz cu heleşteu şi reţele inginereşti), ceea ce contravine legislaţiei şi prevederilor contractului, dar şi pentru că a îngrădit accesul populaţiei în pădure.
Pe de o parte, Vdovâi confirmă declaraţiile de acum două săptămâni, făcute de Popuşoi în faţa procurorilor, precum că arendarea pădurii nu a prejudiciat statul, ci, dimpotrivă, a adus un profit. Amintim că Popuşoi a declarat presei că venitul anual al Agenţiei din respectiva tranzacţie era de 219 mii de lei, „Biotex-com” achitând câte 315 lei pentru fiecare dintre cele 700 hectare arendate. Pe de altă parte, şeful „Moldsilva” consideră că aceasta nu îl scuteşte pe predecesorul său de răspundere în faţa legii: „Dacă măsurăm în bani, există beneficii, dar asta nu înseamnă că trebuie să închidem ochii la nelegiuirile comise”, menţionează Vdovâi.
Decedatul Spinei, scutul lui Popuşoi…
Potrivit procurorului Roman Statnâi, care gestionează dosarul, Popuşoi se declară totalmente nevinovat. Când, însă, e vorba de imperfecţiunile semnării contractului de arendă, el dă toată vina pe un om mort, în care, chipurile, ar fi avut totală încredere. Este vorba de regretatul Gheorghe Spinei, fost specialist principal în aparatul central al „Moldsilva”, pe atunci responsabil de încheierea contractelor de arendă. Aşa cum ancheta continuă, Statnâi este mai rezervat: „Despre vinovăţia lui Popuşoi vom putea discuta doar după ce vom verifica toate circumstanţele prezentate şi poziţia apărării”.
Şi „Biotex-com” se spală pe mâini. Solicitată de noi, Margarita Malcoci, directoarea firmei, care mai mulţi ani a fost şi contabilă-şefă aici, ne-a răspuns deranjată că tot ce s-a întâmplat la Ţiganca şi Rotunda corespunde legii. „Nu vă răspund la nicio întrebare – în lege totul e scris. Noi am făcut totul legal. De aceea, adresaţi-vă la Popuşoi şi la instituţiile care au intentat dosarul”, ne-a îndemânat Malcoci.
Întrebat dacă-l consideră pe Popuşoi vinovat, pornind de la ideea că, pe timpul comuniştilor, acesta nu a intrat în vizorul organelor de drept, fostul procuror general Valeriu Gurbulea a fost la un pas de a recunoaşte rolul procuraturii pe timpul regimului lui Voronin. „Nu cunosc dosarul şi mă abţin să vorbesc. Dacă există componentă de infracţiune, se procedează corect. Dacă nu, putem califica acest caz ca pe ceva intrat în modă, aşa cum procuratura este permanent antrenată în diferite reglări de conturi de ordin politic. E clar că merge lupta între unele componente ale AIE şi opoziţie. La fel de clar e că există sentimente personale care, la timpul respectiv, au fost speriate, şi care încearcă să se răzbune”, consideră Gurbulea.
„Moldsilva” a făcut campanie comunistă
În acelaşi dosar, Popuşoi este bănuit şi de implicare ilicită în activitatea întreprinderilor silvice, pe care le-ar fi obligat, prin diverse ordine, să sponsorizeze persoane fizice şi juridice. Bunăoară, la indicaţiile sale, 22 de întreprinderi au efectuat cheltuieli filantropice şi de sponsorizare în sumă de peste patru milioane de lei. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi astfel în preajma alegerilor parlamentare din aprilie 2009 – 2 mln. 736 mii de lei în anul 2008 şi 1 mln. 501 mii de lei în anul scrutinului. Popuşoi a mai ordonat ca întreprinderile silvice să suporte cheltuieli de 715 mii lei pentru amenajarea satului Alexăndreni, r-nul Sângerei, şi 137 mii de lei pentru construcţia unei fântâni în satul Nemţeni. La fel prin ordinele sale, în anul 2008, Întreprinderea silvică „Orhei” a oferit transport unor organizaţii de cult în sumă de 158 mii 500 lei, din care 58 mii 500 lei s-au planificat în scopuri de impozitare, ceea ce iarăşi contravine legislaţiei. Procurorii consideră că Anatolie Popuşoi şi-a depăşit limitele drepturilor legale, cauzând daune materiale intereselor publice în proporţii deosebit de mari, în sumă de 5 mln. 240 mii 200 lei. La acest capitol, afirmă procurorul Statnâi, Popuşoi îşi motivează nevinovăţia prin faptul că a suportat respectivele cheltuieli cu avizul pozitiv al conducerii ţării, în special al ex-preşedintelui Voronin şi al ex-premierului Tarlev. Statnâi precizează că, în unele cazuri, sponsorizările se efectuau în urma întâlnirilor, inclusiv electorale, ale demnitarilor comunişti cu cetăţenii, când aceştia le promiteau sprijin alegătorilor. Totodată, procurorul ne-a mai spus că, la ora actuală, nu dispune de nicio probă contra familiei Voronin în acest dosar.
Merită atenţie faptul că dosarul examinat de PA se referă doar la activitatea lui Popuşoi începând cu 2007, celelalte acţiuni ale sale urmând a fi încă elucidate. Gheorghe Vdovâi afirmă că Procuratura Generală a început să investigheze şi legalitatea altor contracte de arendă, semnate de Popuşoi. Anterior, Voronin a recunoscut că pădurea de la Ţiganca este arendată de familia sa. Prin intermediul firmei „Biotex-com”, respectiva familie a pus mâna şi pe sute de hectare de pământ în satele Vadul lui Isac şi Colibaşi din raionul Cahul, cumpărate de la ţărani la preţuri derizorii. Voronin a procurat în 2009 şi trei hectare de terenuri în s. Budeşti cu doar 1500 de lei. „Biotex-com” a arendat şi 1.266 ha de pădure în s. Geamăna, Anenii Noi, însă contractul i-a fost reziliat, după ce Procuratura a deschis un dosar penal şi pe acest caz. După venirea la putere a guvernării democratice, anul trecut s-a pus problema ridicării imunităţii parlamentare a deputatului comunist Popuşoi. Dar au avut loc alegeri anticipate şi, pentru a evita riscul de a fi tras la răspundere penală, Voronin nu l-a mai inclus pe Popuşoi în lista electorală. L-a lăsat să se descurce de unul singur.
timpul.md