spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

„Magia Punctului” de Victor Foca vine la Bârlad! (video)

- Advertisement -

POFTITI LA EXPOZITIE! Duminicã, 28 ianuarie, ora 11.00, Muzeul „Vasile Pârvan” vã invitã sã participati la vernisarea expozitiei de artã virtualã „Magia Punctului” a artistului Victor Foca, membru al U. A. P. R. si A. I. A. P. Publicul bârlãdean are astfel posibilitatea, prin intermediul expozitiei, sã cunoascã un artist cu o operã interesantã si unicã în arealul românesc. Expozitia va fi deschisã în perioada 28 ianuarie – 26 februarie, în fiecare sãptãmânã, de marti pânã duminicã, între orele 8.00 – 16.00

Nãscut pe 25 ianuarie 1944, la Bucuresti, Victor Foca aniverseazã astãzi 74 de ani de viatã. A fost elev al Liceului „Octav Bãncilã” din Iasi, parcursul artistic purtându-l, în acelasi Iasi al culturii românesti, prin atelierele Facultãtii de Arte Plastice (promotia 1966), la clasa ilustrului pictor si profesor Dan Hatmanu. Se stabileste la Botosani, unde activeazã ca profesor de desen, la Scoala 8 Botosani. Victor Foca este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România si al International Association of Art. Organizeazã zeci de editii expozitionale scolare „Cu ochii copilãriei”, având lucrãri abstracte, la Botosani, Zürich, Budapesta, precum si Expozitia itinerantã „Porni Luceafarul”, pe 10 ianuarie 1999, la Botosani, respectiv 5 martie 1999, la Bucuresti. Organizatorul expozitiei, Mircea Mamalaucã, directorul muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, a fãcut o scurtã prezentare expozitiei si artistului Victor Foca.

„Interesant, dar nu unic, este faptul cã, la începutul carierei, acesta a abordat cu cãldurã si multã plãcere artisticã portretul si arta figurativã în general. Chipurile desenate sau pictate având o desãvârsitã noblete si o frumusete inegalabilã. Însã, cu multi ani în urmã, la catedrã, împreunã cu elevii sãi <<a slefuit cuvintele-ideile>>, din care s-a nãscut punctul plastic armonic si rigla cresterilor armonice, el simtind astfel nevoia de a se rupe, de a abandona figurativul din arta sa, apropiindu-se tot mai mult de concepte bazate pe <<divina proportie>>, pe formele <<geometrice>>. Artistul a dorit a se distanta de chipul exterior uman, apropiindu-se de întelegerea tot mai profundã a interiorului uman. În noua viziune asupra artei el fiind de pãrere cã rolul picturii este acela de a face apropierea de poezie si teologie. Lucrãrile lui aflându-se undeva la granita dintre picturã si graficã, pictorul declarându-si intentia de a realiza o <<reprezentare graficã a miscãrii>>, imaginile pe care le creeazã constituind practic memoria acestei miscãri.”, mentioneazã Mircea Mamalaucã.

Remarcabilã, în tablourile sale este capacitatea de a analiza valorile perceptiei si ale sistemului vizual, de a descompune nucleele cromatice în pãrtile lor componente, de a desface astfel acest ghem de energii, de potentialitãti, în elementele primare pe care le distribuie cu subtilã stiintã în imagini. Cert este cã nimic din tot ceea ce ne propune artistul nu este întâmplãtor. Geometria culorilor, combinatiile pigmentare pe care le-a studiat si experimentat ani la rând, devin instrumente ale întelegerii diversitãtii culorilor, prilej de organizare cromaticã a orizontului vizual. Asadar, nu ratati, pe 28 ianuarie, la orele 11.00, vernisajul expozitiei „Magia Punctului”, care se anuntã a fi deosebit de atractivã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.