spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
22-ian.-2025

„IZVORUL TINERETII“ ESTE REVENDICAT

- Advertisement -

• un izvor de la Negulesti, a cărui apă ar avea proprietăti deosebite în tratarea unor afectiuni, este motiv de dispută în instantă • 11 persoane au revendicat 17,5 hectare de pădure, în zonă fiind si izvorul cu pricina • se zvoneste că „apa care nu se strică“ ar urma să fie pusă în „valoare“ • primarul si sătenii din Piatra Soimului spun că nu vor lasa ca izvorul pe care-l folosesc de sute de ani să le fie luat •

Unul dintre cele apreciate izvoare situate pe raza satului Negulesti, comuna Piatra Soimului, despre a cărui apă se spune că ar avea calităti extraordinare în tratarea unor afectiuni de vedere, de stomac si prostată, este pe cale să încapă pe mîna unor localnici. Zilnic, zeci de persoane din Piatra Soimului, dar si din localitătile limitrofe, vin cu masinile încărcate cu bidoane pentru a se aproviziona cu „apa care nu se strică“. Oamenii povestesc că un bărbat din Zănesti lua apă cu cisterna de la izvor. „Îsi umplea piscina cu apă de la Negulesti si făcea în fiecare zi băi. Acestui izvor i se mai spune si «Izvorul tineretii». Celor care se spală cu apă de aici le îmbătrîneste pielea fetei mai greu“, spun sătenii. Cei care au pus „gînd rău“ izvorului sînt zece persoane din satul Luminis si una din Roznov, care solicită să fie puse în posesie cu suprafata de 17,5 hectare de pădure chiar în zona în care se află izvorul. Pînă în acest moment, proprietarii au refuzat două amplasamente puse la dispozitie de Ocolul Silvic Roznov si se judecă în instantă pentru a primi terenul în zona pe care o doresc si care cuprinde si „Izvorul tineretii“. Reprezentantii Directiei Silvice spun că masa lemnoasă din cele două amplasamente oferite nu este exploatată si că terenul solicitat nu poate fi retrocedat în zona în care se doreste întrucît ar enclaviza fondul forestier. De asemenea, spun silvicultorii, ar exista riscul să apară probleme cu exploatarea lemnului. În solicitarea făcută în instantă, cele 11 persoane folosesc o expertiză tehnică judiciară realizată de inginerul Gheorghe Bulai. Acesta, în calitatea sa de expert si nu de angajat al ITRSV Suceava (n.r. – oare cele două calităti nu or fi incompatibile?) vine cu argumente menite să convingă instanta că amplasamentele oferite de Directia Silvică nu sînt în regulă si că cea mai bună variantă ar fi terenul care include si izvorul.

Primarul se opune

Gurile rele spun că încăpătînarea cu care cei 11 proprietari au refuzat ofertele Silvicului si doresc musai pădurea în care se află si izvorul ar face parte dintr-un plan de afaceri bine pus la punct. Zvonurile arată că ar intentiona să pună în „valoare“ apa cu calităti deosebite. Că lucrurile stau asa sau nu, un lucru este cert, si anume că o decizie în ceea ce priveste soarta izvorului va fi luată de magistrati. Sătenii cu care am discutat nici nu vor să audă că în curînd nu vor mai avea posibilitatea să ia apă de la izvorul respectiv. De aceeasi părere este si primarul Neculai Nicorescu. Acesta spune că va face tot ce-i stă în putintă pentru a găsi o solutie legală, astfel încît izvorul să nu încapă pe mîna proprietarilor. „Eu de ani de zile beau apă de acolo si tot de acolo folosesc apa pentru gătit. Din bătrîni se stie că acea apă are calităti extraordinare, fiind foarte bună pentru cei care au probleme cu vederea. Sînt voci care afirmcă că apa ar fi bună si pentru persoanele care suferă de prostată. S-au făcut analize si s-a constatat că apa este potabilă, iar acest lucru este cunoscut de zeci si zeci de ani. Zilnic, la acel izvor merg zeci de săteni, dar si persoane din alte localităti pentru a se aproviziona cu apă. Vin cu bidoane, cu butoaie, canistre… Stiu că există un litigiu si că niste persoane vor să fie puse în posesie în acea zonă. Pînă acum au refuzat amplasamentul pus la dispozitie de Ocolul Silvic Roznov de două ori si au ajuns în instantă. Am înteles că nu le-a plăcut pădurea si că au cerut în alt loc. Nu s-a stabilit nimic deocamdată, însă dacă doresc să ia terenul cu tot cu izvor o să ne opunem. Nu poate nimeni să facă asa ceva… oamenii au luat de acolo apă dintotdeauna. Din cîte stiu eu, acel izvor se află la granita dintre pădurea statului si domeniul public al primăriei, asa că se pot găsi modalităti legale pentru ca izvorul să rămînă în domeniul public. O să avem în vedere această chestiune si ne vom opune ca acest izvor să intre în proprietatea privată a cuiva“, a declarat primarul Nicorescu.

„Oamenii au acces la această apă de sute de ani“

Oamenii din Piatra Soimului sînt de părere că se va declansa un conflict dacă izvorul va ajunge pe o proprietate privată. „Am făcut analize pentru a vedea dacă apa este sau nu potabilă. Din punct de vedere al potabilitătii, unul sau doi parametri nu ar fi admisi, pentru că în conformitate cu normele legale trebuie să se facă o dezinfectie. La noi se foloseste clorul, însă anumite state potabilizează apa cu ozon. În concluzie se poate spune că apa este bună de băut. În plus, se pare că apa contine metale nobile, respectiv ioni de argint, ceea ce-i conferă reale calităti în tratarea unor afectiuni de vedere. Acest lucru este cunoscut si de localnici, dar si de cetăteni din alte locuri, oameni care vin periodic să se aprovizioneze cu apă. Este o traditie a localnicilor de a bea apă de la acel izvor. Dacă se va interzice accesul acolo cu sigurantă se va crea un conflict, pentru că oamenii au acces la această apă de sute de ani. Nu stiu dacă cineva are dreptul să-si însusească acest izvor“, a declarat Petrică Ailenei, din Luminis. O explicatie pentru calitătile apei de la Negulesti ar fi prezenta ionilor de argint. Acestia au efect bactericid, asa că apa care i-ar contine ar fi un bun dezinfectant. Se stie că si apa sfintită, pentru a fi păstrată mai multă vreme, se tine în vase de argint. Se mai stie că cei care se spală frecvent pe fată cu această apă miraculoasă îsi amelioreaza tenul. S-a constatat că rănile spălate cu „apă de argint“ se vindecă mult mai repede si nu se infectează, iar cicatricele rămase sînt mai putin vizibile.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.