• printr-o adresă imperativă, fostul director Constantin Alupului Rus cere să i se dea cam tot ce apartine Ansamblului Floricică de la Munte, precizînd că bunurile sînt ale asociatiei a cărui presedinte este • ar fi vorba de costume populare, instalatia de sonorizare, papucii dansatorilor, mufe, cabluri, fierul de călcat, ghete de damă, bundite, cămăsi, chimire, catrinte etc • directorul actual a declarat că asa ceva nu se poate întîmpla •
Pe adresa Centrului pentru Cultură si Arte „Carmen Saeculare“ a ajuns ieri o nouă adresă, expediată de către fostul director al institutiei, Constantin Alupului Rus, care vrea pentru asociatia pe care o conduce costumele populare, instalatia de sonorizare, papucii dansatorilor, mufe, cabluri, masina de spălat, fierul de călcat etc. Solicitarea cu semnătura fostului director începe blînd, cu o constatare, si se încheie cu amenintarea că dacă nu va fi respectată va fi nevoit „să apeleze la ajutorul organelor de justitie“.
Bundite, fluiere, pene de păun, pantofi…
„Constatînd că în cadrul institutiei dumneavoastră nu mai activează Ansamblul Folcloric Profesionist «Floricică de la Munte», vă rugăm să predati Asociatiei Consiliului National al Organizatiilor de Festivaluri Folclorice bunurile procurate în decursul anilor si puse la dispozitia ansamblului sus-amintit de către ACNOFF. Vă prezentăm situatia bunurilor de inventar ce apartin ACNOFF si pe care dorim să le recuperăm pentru a le folosi în activitatea culturală din judet. Sper că acest transfer se va face pe cale amiabilă, nefiind nevoiti să apelăm la ajutorul organelor de justitie“. Acesta este continutul adresei ce poartă semnătura presedintelui ACNOFF, Constantin Horia Alupului Rus. Si în baza acesteia se solicită printre multe altele zece perechi de ghete de damă, bundite, cămăsi, chimire, catrinte, podoabe pene de păun, trei fluiere, sase măsti populare, o cămasă a solistei de muzică populară, căciuli, marame, cinci trole pentru umerase duble, saisprezece valize, un cuier cu patru brate, o masină de spălat automată, un aspirator Phillips, un fier de călcat, pantofi de damă, o doză vioară shadow, un lapp-top în valoare de 1.970 de lei, panouri pentru expozitie etc. Valoarea totală a bunurilor cerute este de 28.624,54 lei, adică aproape 300 de milioane de lei vechi. Cererea fostului director al centrului vine la cîteva zile după ce s-a încheiat inventarul în această institutie, ceea ce dă unele bănuieli actualei conduceri că există „scurgeri de informatii“ din interior către Constantin Alupului. „Este curios că după ce s-a încheiat o inventariere care nu s-a mai făcut niciodată în institutie a apărut această nouă solicitare a domnului fost director, prin care cere foarte multe dintre bunurile ce apartin ansamblului. I-am cerut printr-o adresă oficială să ne pună la dispozitie un act în baza căruia s-au făcut transferurile de bunuri de la centru către fantomatica asociatie pe care o reprezintă. Chiar dacă e la pensie, domnul Alupului ar trebui să stie că ansamblul există si colaborează cu tineri entuziasti din judet, care nu sînt plătiti pentru a sta degeaba ci pentru repetitii si spectacole. Cred că dacă tot îl îngrijorează destinul culturii nemtene, ar trebui să aibă mai multă grijă de institutia pe care a păstorit-o zeci de ani si nu să îi ia ce i-a mai rămas. Mă asteptam să fie eminenta cenusie din umbră pentru Carmen Saeculare…“, a declarat Dana Macsim, director al Centrului „Saeculare“.
Alupului se teme de molii…
Întrebat de ce vrea respectivele bunuri, Constantin Alupului zice că vrea să facă un bine folclorului nemtean si să nu lase lucruri de valoare să fie mîncate de molii. „Eu am cerut ceea ce apartine inventarului asociatiei, pentru că mă trag la răspundere cei care fac parte din această asociatie. Tot ce am solicitat a fost cumpărat cu facturi si am lăsat bunurile să fie folosite de către ansamblul centrului, fără să cer vreun leu. Acum, dacă nu mai există ansamblul, pentru că din ce-a fost au mai rămas un dansator, un solist si trei muzicanti, cred că bunurile trebuie valorificate în altă parte. Le dăm unor formatii de la tară, instruite de fostii dansatori ai ansamblului. Eu nu mă apuc să fac prostii, am documente cu care dovedesc că bunurile trebuie recuperate. Nu-s pentru mine personal, sînt pentru a porni folclorul nemtean care s-a blocat. Trebuie păstrat dansul popular. Asta nu e ca si costumul, să îl vezi la muzeu, asta trebuie practicat. Ne vom lupta pentru a recupera aceste bunuri, asa cum au făcut ei cînd ne-au luat masina. Sper că nu vom ajunge în instantă. Dacia aia nu era pentru mine, era tot pentru asociatie, pentru binele folclorului. Conducerea de la «Saeculare» are o gîndire strîmbă cînd e vorba de ONG, crede că musai se fac matrapazlîcuri. Dar eu n-am făcut asa ceva. Personal nu duc lipsă de nimic. Ei vor mereu război. Iar eu vreau dreptul meu, pe care îl cer. Nu ne trebuie costume la asociatie ca să le mănînce moliile, ci să fie purtate“, a spus fostul director.
Precedentul există
Constantin Alupului nu e la primul gest de acest gen. Prima revendicare a vizat centrala termică ce deservea fostul sediu al centrului, de pe Stefan cel Mare. Fără prea multe rugăminti a luat-o din perete si a plecat cu ea, justificînd că e a asociatiei. Apoi a cerut o Dacie ale cărei acte sînt pe jumătate la el si restul la centru. Cu masina n-a mai avut asa mare succes, pentru că e în curte la «Carmen Saeculare» si va fi scoasă la licitatie. Ex-directorul a prins „curaj» în redactarea acestei ultime adrese după ce toti dansatorii Ansamblului Floricică de la munte au rămas fără contract cu centrul, fiind cooptati în spectacole pe bază de contracte de colaborare. În aceste conditii ei sînt plătiti doar pentru cît prestează efectiv – pe durata repetitiilor si a dansului în fata publicului si nu la un salariu fix, asa cum se întîmpla pînă acum un an.
monitorulneamt.ro