Decizia Guvernului Leancă de a a oferi BNM garanţii de stat pentru acordarea creditelor de urgenţă celor trei bănci deja falimentate a fost luată încă înainte de retragerea frauduloasă a miliardelor de lei. Este concluzia vicepreşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari. Expertul economic susţine că acest fapt a ieşit la iveală după ce a restabilit cronologia evenimentelor din toamna anului 2014.
„Întotdeauna am avut îndoieli cu privire la cronologia de neînţeles a acţiunilor guvernanţilor noştri în 2014, în contextul retragerii miliardelor de lei din cele trei bănci. Recent, s-a potrivit acest puzzle al fraudei din 2013, când, cu şi fără participarea participarea instituţiilor de stat iresponsabile, 23 la sută din acţiunile BEM au fost dăruite. Aceste acţiuni puteau fi vândute încă în 2010 cu 800 de milioane de lei. După aceasta am decis să restabilesc cronologia evenimentelor din 2014, pe baza raportului Kroll”, a menţionat Alexandru Slusari, punctând principalele evenimente de atunci:
1. Pe 25 septembrie 2014, guvernul Leancă a decis să-şi asume responsabilitatea pentru o serie de acte legislative. În această listă, în contextul amendamentelor propuse la buget în ceea ce priveşte compensaţiile pentru producătorii de fructe care au avut de suferit de pe urma embargoului impus de Rusia, foarte discret a nimerit şi modificări la o serie de legi pentru reglementarea sectorului bancar. Principala modificare a fost de a împuternici guvernul să ofere garanţii de stat Băncii Naţionale. Ulterior, la începutul lui 2006, la insistenţele donatorilor internaţionali, Parlamentul a interzis Guvernului să acorde astfel de garanţii.