spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

„BAGI ÎN TINE CAÎNTR-UN SPITAL“

- Advertisement -

O zicală care se potriveste de minune la Spitalul Judetean

• lună de lună, spitalul cumpără zeci de tone de alimente • anul trecut au fost achizitionate peste 1 milion de ouă, circa 150 de tone de brînză, vreo 30 de tone de carne si peste 100 de tone de cartofi • „Hrănim zi de zi circa sase-opt sute de oameni, cît două hoteluri mari la un loc în sistem all-inclusive“ spune managerul SJU Neamt •

Putină lume are idee ce înseamnă efectiv administrarea unui spital în general si a Spitalului Judetean Neamt, în particular. Dinafară poate părea simplu, că doar la medicină si fotbal tot românu-i priceput. Totusi, consultînd listele cu achizitii din 2011, numai la sectorul „alimente“, începi să ai o oarecare idee despre ce cantităti uriase este vorba si despre cît de complicat poate fi să administrezi o astfel de „uzină“, cea mai mare din judet dealtfel. De curînd, unitatea sanitară nemteană si-a postat pe site listele cu achizitiile făcute pe parcursul anului trecut. Pentru oricine are curiozitatea să le urmărească, zicala „bagi în tine ca-ntr-un spital“ capătă alte semnificatii. Cantitătile apocaliptice de mîncare achizitionată nu pot fi cuprinse de mintea unui om de rînd ce face piata cu sacosa si cumpără cu kilogramul sau chiar cu suta de grame. Cînd vezi că se cumpără sute de tone de legume, zeci de tone de carne, brînză ori zeci de mii de pîini începi să realizeze că furnizorii spitalului pot trăi linistiti doar din contractele cu acesta, vînzările cu amănuntul pe care le-ar face fiind absolut insignifiante fată de ce bagă ei în cămările unitătii sanitare. Conform acestor cifre, în 2011, bolnavii Spitalului Judetean au mîncat cel mai des brînză, fie ea de vaci, fie telemea. S-au achizitionat peste 100 de tone de brînză de vaci la putin peste 10 lei kilogramul si mai bine de 50 de tone de telemea fără sare a 12,4 lei kilogramul. Totusi, s-a mîncat si carne, fiind cumpărate peste 30 de tone de pulpe de pui fără spate, la 8,9 lei kilogramul, vreo tonă de piept de pui fără os si circa vreo 3-4 tone de orez. S-au mai achizitionat vreo 80.000 de pîini cu sare la putin peste 1 leu bucata si alte cîteva zeci de mii fără sare, pretul fiind de 1,1 lei. S-au mai cumpărat sute de kilograme de pastă de tomate, tone de păstăi, mazăre, smîntînă, unt, lapte praf etc. În momentul în care vine vorba de legume, cantitătile sînt impresionante. Astfel, s-au achizitionat circa 100 de tone de cartofi la 1 leu kilogramul, vreo 20 de tone de morcov, cam tot atîtea de varză si un pic mai putină ceapă. O tonă de sare cu iod, cam tot atîta fără iod, cîteva kilograme de piper, zeci de kilograme de delikat mai sînt doar cîteva dintre achizitiile alimentare făcute de spital. În concluzie, tot ce are nevoie o gospodină în bucătărie pentru a prepara trei mese pe zi familie, trebuie înmultit cam cu 1.000 sau chiar mai mult si abia atunci se poate evidentia un tablou exact al situatiei din spital. Cu toate acestea, managerul SJU Neamt sustine că sîntem destul de departe de nevoile pacientilor si de standardele la care ar trebui să se ridice. „Trebuie să tinem cont de faptul că noi hrănim zi de zi în medie între 600 si 800 de persoane, cîte trei mese zilnic. La acestea se adaugă si personalul si astfel numărul celor care mănîncă este cu mult mai mare. Dacă ar fi să facem o comparatie, cred că oferim mai multe alimente decît două hoteluri mari la un loc, în sistem all-inlusive. Totusi, desi vorbim de cantităti care impresionează un om obisnuit care nu are idee ce înseamnă administrarea unei astfel de unităti sanitare mari, tineti cont că încă sîntem departe de standarde si ar fi loc de mult mai bine cînd vine vorba despree calitatea hranei pe care ar trebui s-o primească bolnavii. În ultima vreme însă am făcut tot felul de renegocieri de contracte cu furnizorii, iar pentru aceeasi bani am obtinut mult mai multe, iar asta se vede în mîncarea pacientilor care a devenit mai bună si mai multă. Sperăm ca si în viitor lucrurile să fie si mai bune“, a declarat medicul Lucian Ciobotaru, managerul SJU Neamt.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.