spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

„ASTA MI-E CRUCEA,TREBUIE SĂ O DUC“

- Advertisement -

• spune Vasile Cucos, primarul comunei Agapia, mîhnit că a pierdut procesul de la Judecătoria Timisoara • primarul solicitase anularea partială a titlului de proprietate prin care Mănăstirea Agapia a fost împroprietărită si cu teren ce se află sub casele oamenilor • 12 familii au fost date în judecată, iar altele asteaptă să fie chemate în instantă • la solicitarea Mănăstirii Agapia, cele 12 procese au fost strămutate • „Pun niste oameni să bată tara acum la bătrînete. Multi nu au bani nici cu ce să trăiască, nu mai vorbim de procese si drumuri pe la instante“, a declarat Mircea Andronic, presedintele Asociatiei „Agapia 2002“ •

Viitorul celor 60 de familii din satul Agapia Veche, din comuna Agapia, care s-au trezit peste noapte că pămîntul de sub case a trecut în proprietatea Mănăstirii Agapia, se anuntă sumbru, după ce magistratii Judecătoriei Timisoara au respins cererea primarului de revizuire a titlului de proprietate. S-a întîmplat recent, iar Vasile Cucos a atacat decizia cu apel la Tribunalul Timis. „Am cerut anularea partială a titlului de proprietate prin care mănăstirea a fost împroprietărită si cu terenul de sub casele oamenilor. Am pierdut la judecătorie, însă mergem mai departe. Am făcut apel la Tribunalul Timis si avem termen fixat pentru luna decembrie. Nici nu stiu ce ar mai fi de zis. Noi sîntem convinsi că avem dreptate si că pînă la urmă ne vom găsi dreptatea. Asta mi-e crucea si trebuie să o duc“, a declarat mîhnit primarul Vasile Cucos. Acesta a atacat sentinta din 2002, prin care lăcasul de cult a fost împroprietărit cu 49 de hectare de teren, pe baza unor documente de la 1910. Sentinta care a provocat nemultumirea sătenilor a fost emisă de Judecătoria Tîrgu Neamt, iar cele 49 de hectare de teren retrocedate se află în intravilanul localitătii. O bună parte din terenul retrocedat, respectiv 23 de hectare este ocupat de gospodăriile sătenilor care, la rîndul lor, detin acte de proprietate. Diferenta pînă la 49 este ocupată de un drum national, un drum comunal, albia unui pîrîu si un cimitir, în care sătenilor li s-a interzis să-si mai îngroape mortii.

Familii date în judecată de mănăstire

În paralel cu procesul de la Timisoara, 12 familii din Agapia Veche încearcă să se apere în procese ce le-au fost intentate de Mănăstirea Agapia. Prin aceste procese, mănăstirea a cerut instantei să confirme dreptul de proprietate asupra terenului de sub gospodăriile cetătenilor. După numai cîteva termene, avocatii mănăstirii au cerut strămutarea iar răspunsul magistratilor de la Înalta Curte de Casatie si Justitie a fost pozitiv. Asa se face că oamenii vor fi nevoiti să-si ia traista în băt si să bată tara pentru a cere instantelor să nu le fie luat pămîntul. „Este ceva de groază, chiar de nedescris. Am fost trimisi prin toată tara. Toate cererile de strămutare, introduse de mănăstire, au fost aprobate. Au invocat faptul că instanta de la Tîrgu Neamt ar fi coruptă, iar eu, în calitate de presedinte al asociatiei, as avea mare influentă. Niste bazaconii. Asa au fost strămutate procese pe la Arad, Galati, Brasov, Tîrgu Mures, Focsani, Brăila. Pe mine m-au trimis la Sibiu că o să ajung să-mi iau de la gură ca să merg la procese. Am însă o vecină care are o pensie de 340 de lei. Cu ce o să meargă ea la Tîrgu Mures? Ele (n.r. – măicutele) au bani să plătească avocati, însă noi nu avem nici bani si nici sănătate. Sîntem mai toti bătrîni, oameni care riscă să-si piardă agoniseala de-o viată. Am ajuns în asemenea hal că nu mai putem dormi noaptea. Oamenii sînt disperati. Însă sîntem hotărîti să nu renuntăm, pentru că nu am muncit o viată ca să nu avem ce să le lăsăm copiilor nostri. Sînt bunurile noastre si nu ale mănăstirii, asa că nu o să renuntăm la nimic“, a declarat Mircea Andronic, presedintele Asociatiei „Agapia 2002“.

„Nu se urmăreste numai terenul, ci si casele“

Asociatia a fost constituită pentru a apăra drepturile sătenilor care au procese cu mănăstirea. „Acum cîteva luni, erau 9 familii date în judecată, iar acum sînt 12. Avem 60 de familii membre. Oamenii au venit spre noi, pentru că stiu foarte bine că o să-i pască si pe ei procese similare. În toate cazurile este vorba de revendicări imobiliare. Din cîte am înteles noi, nu se urmăreste numai terenul, ci si casele. Vor să dăm semnături ca, după ce vom muri, să acceptăm ca imobilele noastre să intre în proprietatea mănăstirii. Vor să anuleze titlurile de proprietate ale oamenilor si contractele de vînzare pentru a le lua bunurile. Iar pentru a face asta foloseste o hotărîre a Judecătoriei Tîrgu Neamt din anul 2002“, a declarat Andronic care, la rîndu-i, se judecă si el cu mănăstirea. După 1990, presedintele Mircea Andonic si-a cumpărat un teren si a construit o casă la Agapia Veche, totul fiind făcut cu acte în regulă, iar acum mănăstirea a revendicat terenul de sub casă. În aceeasi situatie se află alte 12 familii, nefiind exlus ca în viitor si restul de pînă la 60 să fie chemate în instantă. Am sunat, ieri după amiază, la Mănăstirea Agapia si am încercat să obtinem un punct de vedere oficial din partea staretei Olimpiada Chiriac. Ca de fiecare dată, persoana care a răspuns la telefon a spus că stareta nu se află în incinta mănăstirii si ne-a cerut să luăm legătura cu avocatii, fără a preciza însă si numele acestora.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.