spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

„A fost odatã ca-n povesti, a fost ca niciodatã” Eminescu!

- Advertisement -

SÃRBÃTOAREA LUI EMINESCU…Asociatia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” organizeazã manifestarea cultural-artisticã intitulatã: „A fost odatã ca-n povesti, a fost ca niciodatã… este si va fi Eminescu!”. „Ne-am propus astfel sã dedicãm ziua de 14 ianuarie sãrbãtoririi cifrei rotunde de 170 de ani de la nasterea poetului nepereche, Mihai Eminescu.”, a precizat Mihai Nicolae, presedintele CARP Bârlad.

Mihai Eminescu este socotit drept cea mai importantã voce poeticã din literatura românã pentru harul si mãiestria cu care a reusit sã transpunã în cuvinte esenta sufletului si trãirilor poporului român. Sensibilitatea sa prin care a filtrat semnificatia vietii omului, realitãtile contemporane si natura umanã observatã în experientele sociale au determinat ca preocupãrile sale sã se îndrepte cãtre trecut, animat fiind de o dragoste statornicã pentru istoria nationalã, dar si pentru trãirile unice ale copilãriei în care a avut libertatea de a descoperi împrejurimile, oamenii, viata satului si mai presus de orice, natura. Persoana lui Eminescu a devenit un simbol datoritã elementelor atotcuprinzãtoare din scrierile sale, poetul pierzându-si parcã individualitatea în fata menirii sale de a fi reprezentativ pentru poporul român. Aceastã idee o regãsim în poezia „Trebuiau sã poarte un nume” de Marin Sorescu: „Au mai existat si niste codri adânci/Si un tânãr care vorbea cu ei,/Întrebându-i ce se tot leagana fãrã vânt?/Acest tânãr cu ochi mari,/Cât istoria noastrã,/Trecea bãtut de gânduri/Din cartea cirilicã în cartea vietii,/Tot numãrând plopii luminii, ai dreptãtii, ai iubirii,/Care îi ieseau mereu fãrã sot.”

Eminescu a schimbat data Zilei Culturii Nationale

Deoarece vorbim despre o personalitate marcantã, a cãrei operã a schimbat literatura românã, dar si cea universalã, la data de 7 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie, data de nastere a poetului, este aleasã ca Zi a Culturii Nationale prin decizia Parlamentului României, legea nr. 238, la propunerea Academiei Române. Având un motiv în plus de sãrbãtoare, din anul 2011 a intrat în obiceiul CARP Bârlad organizarea de activitãti culural-artistice dedicate zilelor de 15 ianuarie, ziua de nastere a marelui poet si de 15 iunie, ziua trecerii lui în nefiintã.

„Dacã ar fi sã caracterizãm genul literar în care se încadreazã opera poetului, acesta ar fi romantismul, în lucrãrile sale fiind întâlnitã deseori dimensiunea cosmicã, misticismul, pasiunile înflãcãrate si capacitatea de a crea si de a se transpune în universuri imaginare. Dupã cum puteti observa, titlul evenimentului a folosit ca inspiratie poemul datoritã cãruia Mihai Eminescu este cunoscut drept <<Luceafãrul poeziei românesti>>. Formula introductivã „a fost odatã ca niciodatã” provine din basm si anuntã faptul cã cele relatate nu sunt reale. Eminescu utilizeazã altfel aceastã expresie, spunând <<a fost odatã ca-n povesti/ a fost ca niciodatã>>, sugerând astfel cã cele povestite de el, desi sunt întâmplãri uimitoare, pornesc de la un fapt real.”, mai spune Mihai Nicolae.

O perspectivã asupra operei eminesciene va fi prezentatã de invitatii alãturi de care CARP Bârlad a ales sã petreacã ziua de 14 ianuarie. Este vorba despre distinsii si iubitii profesori: Alexandrina Pascal si Lucia Munteanu, care vor sustine prelegeri cu aspecte din activitatea poeticã a lui Eminescu, Petrus Andrei si Livia Andrei, ce îi vor recita poeziile si Mihail Manciu, împreunã cu elevii scolii de arte „N.N. Tonitza”, care vor încununa manifestarea cu muzicã pe versurile poetului nostru national. Toti cei interesati sunt asteptati marti, 14 ianuarie, la ora 11:00, în „Sala Al. I. Cuza” din incinta Asociatiei CARP Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.