spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

“Ziua Limbii române, limba sufletului meu” | (FOTO)

- Advertisement -
Mesajul presedintelui CARP Bârlad, Mihai Nicolae, pentru 31 august

MESAJ… Legea cu privire la sãrbãtorirea Limbii Române pe 31 august a fost promulgatã de Traian Bãsescu la 13 martie 2013 si publicatã în Monitorul Oficial la 19 martie 2013. Motivul legiuitorului pentru alegerea acestei zile este cã în aceeasi zi are loc o sãrbatoare similarã în Republica Moldova numitã „Limba Noastrã” încã din 1990. Presedintele CARP Bârlad, magistrat pensionar Mihai Nicolae a dorit sã transmitã un mesaj cãtre cititorii cotidianului Vremea Nouã, referitor la “Ziua Limbii române, limba sufletului meu”.

“Dragi cititori, suntem aproape de o altfel de sãrbãtoare a inimilor, de o sãrbãtoare a sufletului pentru cei care simt dragoste pentru tarã si apreciere fatã de tot ceea ce înseamnã românism. Este vorba despre Ziua Limbii Române. Cu acest prilej vã împãrtãsesc faptul cã promovarea românismului pentru mine înseamnã, printre altele, iubirea, respectul, aprecierea sincerã pentru poporul român, pentru fiecare inimã care bate româneste, care poartã valorile traditionale lãsate ca zestre de strãmosii nostrii si pentru fiecare om care trãieste cu Dumnezeu în suflet si în minte.

Continuitatea existentei poporului nostru a fost asiguratã de oameni de culturã precum Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stãnescu, Ion Luca Caragiale si multi, multi altii. Instrumentul ce l-au folosit drept armã în lupta pentru supravietuirea culturii românesti si pentru prezervarea unei constiinte vii a neamului a fost limba românã. Limba românã, la fel ca în trecut, va rãmâne modalitatea nobilã, exprimatã cu har prin care s-a zidit temelia acestui popor greu încercat.”, transmite Mihai Nicolae.

Pasi uriasi spre unitatea vorbitorilor de limbã românã

“Poate cã cel mai frumos si mai profund, limba românã a fost descrisã în poezia „Limba noastrã” de Alexei Mateevici. Deoarece el s-a nãscut în Basarabia, când încã nu se înfãptuise România Mare, afirm cã este o dovada clarã a existentei unitãtii spirituale si culturale foarte bine conturate în spatiul carpato-danubiano-pontic. Se pare cã limba vorbitã a avut puterea de a lega suflete, de a creiona o constiintã nationalã închegatã mai trainic decât orice complot, orice amenintare fizicã realã, decât orice încercare exterioarã de a distruge poporul român. Viata si trãirile asemãnãtoare ale locuitorilor acestor meleaguri au dezvoltat în inimile lor un sentiment de înfrãtire, solidaritate, si au nãscut dorinta de a clãdi un viitor împreunã. Asa s-au fãcut de fapt primii pasi cãtre Marea Unire. Pentru cei 28 de milioane de vorbitori de limba românã din toata lumea a fost proclamatã în anul 2013 ziua de 31 august ca Zi a Limbii Române. Vã amintesc faptul cã limba românã este, între limbile romanice, a cincea dupã numãrul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei si italianei. Din numãrul total de vorbitori, 17 milioane se aflã în Romania, unde româna este limbã oficialã si limbã maternã pentru mai mult de 90% din populatie. În Republica Moldova limba românã este limbã oficialã si limbã maternã pentru trei sferturi din populatie, iar în provincia autonomã Voivodina din Serbia, limba românã este una dintre cele sase limbi oficiale. Mai regãsim româna ca limbã oficialã sau administrativã în Uniunea Latinã, organizatie internationalã care reuneste tãrile lumii în care se vorbeste una dintre limbile romanice si în Uniunea Europeanã, de la 1 ianuarie 2007”, a precizat magistratul Mihai Nicolae.

“Nu limba românã este o limbã latinã, ci mai degrabã limba latinã este o limbã româneascã”

“O informatie controversatã despre limba noastrã, care poate ridica întrebãri serioase, a fost oferitã de Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, fost decan al Colegiului „Sf. Petru Diocescan” din Wexford, fost presedinte al Conferintei sefilor de universitãti irlandeze si fost membru al Biroului de conducere al Conferintei Rectorilor Universitãtilor Europene. Acesta a grãit urmãtoarele:<<Chiar dacã se stie cã latina este limba oficialã a Bisericii Catolice, precum si limba Imperiului Roman, iar limba românã este o limbã latinã, mai putinã lume cunoaste cã limba românã, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latinã, si nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba românã este o limbã latinã, ci mai degrabã limba latinã este o limbã româneascã.>>, spune presedintele CARP Bârlad. Cu ocazia acestei zile de sãrbãtoare, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad, magistratul pensionar Mihai Nicolaie, alãturi de Consiliul Director, ureazã la multi ani tuturor membrilor si nemembrilor, un gând bun si cuget plin de întelepciune sub semnul limbii noastre materne, limba românã. La multi ani limbii române!”, spune MIhai Nicolae în încheiere.

(Articolul realizat de Danis Maria Mãdãlina- asistent în cadrul Departamentului Relatii cu Publicul si Comunicare si domnul presedinte, Mihai Nicolaie.)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.