Optimism pe banca tehnicã
PLUSURI…FC Vaslui trece în aceste sãptãmâni printr-un schimbare radicalã în ceea ce priveste metodele de pregãtire fizicã. De la TRX-uri, la Aktiv 3, de la plãci de stabilitate la mingi de echilibru, galben-verzii au pornit alãturi de preparatorul fizic pe un drum menit sã le îmbunãtãteascã conditia fizicã. Într-un interviu acordat ziarului nostru, Cãtãlin Busuricu, cel “vinovat” pentru toate astea, explicã în ce constau noile exercitii si care sunt asteptãrile de la echipã.
Cãtãlin, înainte de toate, o scurtã prezentare…
M-am nãscut în Constanta ,am 30 de ani , am urmat Facultatea de Educatie Fizicã si Sport -Universitatea Ovidius si scoala de preparatori fizici în cadrul FRF. Am dobândit experienta profesionalã la Sãgeata Nãvodari, CS Mioveni si FC Bihor. Frumusetea acestui sport am cunoscut-o încã din copilarie când am practicat fotbalul pânã la 20 de ani ,apoi datoritã unei accidentãri, am fost nevoit sã renunt si sã mã îndrept cãtre studiu. În anii ce au urmat am avut ocazia de a fi mentorat de mai multi antrenori începând cu Aurel Sunda, Ionut Popa, Ilie Stan, Mihai Stoichitã, Marian Panã .Sunt dedicat fotbalului si îmi construiesc o cariera în acest sens .
Ai venit la Vaslui imediat dupã plecarea lui Ilie Stan, unul dintre antrenorii cu cele mai draconice exercitii de pregãtire. Cum ai gãsit echipa, din punct de vedere fizic ?
Eu am avut ocazia sã lucrez cu domnia sa si îi stiu maniera de abordare a perioadei pregãtitoare, consider cã a fãcut o pregãtire bunã însã nu toti jucãtorii din actuala formulã de joc a noastrã au beneficiat de un program centralizat, de aceea împreuna cu dl Mosteanu am gândit în acea pauzã competitionalã un program de pregãtire mai elaborat si particularizat astfel încât sã-i aducem pe toti jucãtorii la acelasi nivel. Rezultatele încep sã se vadã, echipa aratã mai bine, evident continuãm munca pe care am început-o si treptat toti vor atinge un nivel superior de conditie fizicã.
Am observat la antrenamentele echipei ca ai adoptat metode noi de pregãtire, asa cum se practicã la marile cluburi europene, în special la cele germane. Cât de eficiente sunt aceste exercitii si în cât timp se vor regãsi ele în conditia fizicã a jucãtorului ?
Sigur , metodele practic nu sunt chiar noi, sunt cunoscute din timpuri iar ca mijloace folosim exercitii simple sau complexe cu accesorii fitness dar care folosesc propria greutate a jucãtorului si angreneazã în efort toate grupele de muschi . Din gama de accesorii se regasec deja celebrul TRX, mingi BOSU pentru îmbunãtãtirea echilibrului static dar si dinamic, mingi medicinale, hamuri de rezistentã cu sanie ,plãci de stabilitate si altele . Exercitiile au rolul de a îmbunãtãti atât sistemul aerob cât si cel anaerob . Durata executiei fiind scurtã si intensitatea mãrita, încercãm sã dezvoltãm forta lor în regim de vitezã, componente fizice ce se regãsesc în jocul de astãzi: fortã si vitezã. Desigur aceste antrenamente functionale mai au rol preventiv, prin întãrirea ligamentelor, articulatiilor, tendoanelor astfel ca jucãtorii sã beneficieze de o protectie sporitã în viitor. Eu zic cã deja se vede o îmbunãtãtire a calitãtii lor fizice, mai e de lucru, e nevoie de o perioadã în care sã pot lucra cu toti jucãtorii de la început, sã le pot contoriza efortul, progresul, nivelul lor de fitness. Cu ajutorul programului Polar de monitorizare a frecventei cardiace în timp real reusim în unele antrenamente sã controlãm dacã jucãtorii se antreneazã la 100% din potentialul lor sau sunt obositi ori nu se antreneazã la maximum, în functie de intesitatea pe care noi o dorim la antrenament.
Pe lângã exercitiile de la antrenament, jucãtorii au si o alimentatie specialã ?
Cu sprijinul clubului am reusit de putin timp sã includem si în “meniul “ lor un program de vitaminizare si sustinãtoare de efort de la Aktiv 3, nemtii sunt furnizori oficiali al Centrului de Pregãtire Olimpicã Bavaria. Jucãtorii servesc lichidele înainte de antrenament, în timpul antrenamentului si dupã, iar la meci, un regim mai special . E un plus de energie si îi ajutã datoritã faptului cã ei, în timpul efortului sustinut pierd între 2 si 5 litri de fluide ,sângele se subtiazã, nivel oxigenului scade, iar perfomanta fizicã se reduce .Prin urmare, aceste ingrediente au rolul de a preveni aceste scãderi si de a mentine rezistenta lor pe toatã durata meciului. Desigur, fãrã antrenamente , suplimentele nu au valoare.
Din ce am observat la antrenamente, lucrezi foarte mult cu fiecare jucãtor în parte. Ma refer aici la perioada de recuperare a lui Mares sau a lui Sãlãgeanu. Poti sã ne dezvãlui câteva caracteristici ale fotbalistilor ?
La Vaslui am gãsit un grup foarte bun, serios, antrenabil, bãieti cu care pot comunica foarte bine iar pentru mine este foarte important sã le cunosc problemele, sã stiu cum se simt dupã fiecare antrenament, ce mai au nevoie sã lucram, astfel pãstrez o legãturã apropiatã cu ei. Avem jucãtori cu calitãti fizice foarte bune, precum Caue care exceleazã la rezistentã, la fel si Antal sau Sãlãgeanu, daca vorbim de fortã îi avem pe Mike, Celeban, Igor, chiar si Pãtulea este un jucator complex cu calitãti fizice foarte bune, la capitolul vitezã îl avem pe Nuno, Sânmãrtean care are o viteza de reactie extraordinarã, acele plecãri si schimbãri de ritm care l-au fãcut deja celebru. De obicei jucãtorii care nu evolueaza ca si titulari, au program separat, ei au parte de alt regim de efort în ziua meciului daca ne permite locatia, daca nu, a doua zi ,astfel ca nici starea lor de fitnees sã nu se piardã. În concluzie echipa e pe un drum ascendant, e nevoie de rãbdare si încredere .Mãsura exactã si echilibratã a volumului de efort si a intensitãtii o avem. Ne trebuie rezultate ,ele sunt singurele care dau valoare muncii noastre.
Cât la suta dintre jucãtori au atins pragul pe care tu îl doresti la echipã?
Unii dintre ei, dupã cum si jocul o aratã ating 90-100% din potentialul lor, altii sunt la 80% ,însã 100% ca si echipã vom atinge când toti jucãtorii vor reusi sã facã sprinturi si în minutul 90. Motivatia este un factor foarte important, la fel si determinarea, câteodatã o echipã de liga a doua într-un meci de Cupã te poate domina mai mult decât o echipa de liga 1.
De unde sunt echipamentele pe care le folosesti la atrenamente si dacã mai ai nevoie de altceva pentru a-ti facilita munca?
Materialele sunt din tarã, de la diversi producãtori. Desigur, întotdeauna ar mai fi ceva de gãsit însã pentru perioada în care ne aflãm noi acum este de ajuns.Clubul a rãspuns pozitiv la cerintele mele si mi-a facilitat ce am avut nevoie.