spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

“Tren spre maturitate” prezentat la muzeul bârlãdean

- Advertisement -

VIZIONARE…Pe 20 octombrie, ora 12:00, la muzeul din Bârlad puteti viziona filmul documentar unguresc “TREN SPRE MATURITATE”. Intrarea este liberã. Urmeazã încã alte patru vizionãri de filme documentare si anume pe 27 octombrie – “Varzã, cartofi si alti demoni”; pe 3 noiembrie – “Campionul din Balcani”; pe 10 noiembrie – “Nicãieri unde sã te ascunzi” si ultimul documentar care va rula pe 17 noiembrie – “Multumesc pentru ploaie”. Organizatorul local al turneului este Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad. Iar organizatorul national este “Asociatia One World Romania.

Ajuns deja la cea de a 4-a editie, KineDok powered by One World Romania va aduce anul acesta 16 din cele mai interesante documentare din Europa Centralã si de Est. Sub forma unei experiente care trece dincolo de peretii traditionali ai sãlii de cinema, KineDok te invitã nu doar sã vii sã vezi un film pe un ecran mare, ci chiar poti sã te întâlnesti cu realizatorii sau protagonistii filmelor favorite. Un proiect unic în Europa prin amploarea sa, KineDok se desfasoarã concomitent în 7 tãri partenere: Republica Cehã, Slovacia, Ungaria, Croatia, Norvegia, Bulgaria si România, unde este coordonat de cãtre Asociatia One World Romania în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare din tãrile participante contribuie cu documentare produse în ultimii ani, care ruleazã apoi în sute de locatii din toate cele 7 teritorii, generând astfel o comunitate culturalã impresionantã.

„Tren spre maturitate” spune povestea “trenului copiilor” construit în 1948 în Ungaria comunistã, a cãrui functionare este de atunci încredintatã adolescentilor. În trecut, calea feratã a pionierilor, unde acestia puteau fi mecanici de locomotivã sau conductori, puteau vinde bilete sau coordona trenuri, era visul fiecãrui copil, de la Leipzig pânã la Vladivostok. Astãzi, aceastã rãmãsitã a trecutului reprezintã unul dintre foarte putinele contexte care oferã copiilor simtul sigurantei de care au nevoie. În timp ce toate institutiile care ar trebui sã facã acest lucru sunt fie absente, fie ineficiente. Oferind o mostrã remarcabilã de observatie documentarã, filmul Klarei Trencsenyi plaseazã acest proiect utopic în dialog cu prezentul, analizând modul în care „trenul copiilor” îi ajutã pe protagonistii filmului sã învete despre responsabilitate si sã supravietuiascã într-o lume în care se confruntã de la o vârstã fragedã cu realitatea durã a capitalismului liberal. În pragul maturitãtii, gemenii Viktor si Karmen si prietenul lor Cergo opereazã întrerupãtoare, leviere si telefoane demodate, se aliniazã pentru ceremonia înãltãrii steagului si, în acelasi timp, iau decizii fundamentale cu privire la vietile lor. Între timp, mama gemenilor munceste din greu ca sa poatã supravietui, iar Cergő locuieste cu bunicii pentru cã pãrintii sunt nevoiti sã lucreze în strãinãtate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.