spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

“Traditii în actualitate”, la Muzeul Etnografic Solesti (foto)

- Advertisement -

VATRÃ STRÃMOSEASCÃ… Traditia sezãtorilor de altã datã a reînviat în acest weekend la Solesti. Primãria comunei si Centrul Cultural „Elena Cuza”, în parteneriat cu Centrul Judetean pentru Promovarea si Conservarea Traditiilor (CJPCT) Vaslui si Palatul Copiilor Vaslui, au organizat pentru al nouãlea an consecutiv sezãtoarea „Traditii în actualitate”. Într-un decor demn de a fi numit “colt de rai etnografic”, s-a cântat, s-a dansat si s-au prezentat o samã de traditii si obiceiuri românesti. Au luat parte mesteri populari, membrii ansamblului de cântece si dansuri “Solestenii” si elevii de la cercul de muzicã popularã de la Palatul Copiilor Vaslui. Coordonati de profesorul Adrian Cãlin, acestia au avut un dublu rol, ca mesteri în arta cusãturilor si a împletitutilor si ca artisti ai Ansamblului Folcloric „Floarea Dorului”.

Sezãtoarea a avut loc la Muzeul etnografic din localitatea Satu Nou. Camera a fost împodobitã cu covoare, laicere, prosoape, carpete, ladã de zestre, toate donate de tesãtoarele din satele Solesti si Satu Nou. În timpul lucrului, sãtenii au cântat piese folclorice vechi care s-au pãstrat pânã în zilele noastre, s-au rostit ghicitori, proverbe, strigãturi, s-a si dansat, ca la o adevãratã sezãtoare din vechime. Fetele si femeile au lucrat la rãzboiul de tesut, la torsul si scãrmãnãtul lânei, arta împletitului si cusutului, în timp ce bãrbatii s-au ocupat cu confectionatul hamurilor pentru cai, a opincilor, pisatul grâului la piuã, împletitul rogojinelor din pãnusi de porumb uscate. Pauzele au fost prilej pentru gustarea diferitelor preparate culinare, atmosfera fiind înveselitã de rapsodul popular Ioan Luca, cunoscut pentru abilitatea sa de a cânta din trei instrumente deodatã, solz, acordeon si tobã.

Sezãtoarea, prilej de a tine în viatã traditiile si obiceiurile

La sezãtoare au luat parte vicepresdintele Consiliului Judetean Vaslui, Ciprian Trifan, manager CJPCT, Lucian Onciu, dar si circa 35 de fotografi care au participat la workshopul „Satul vasluian – traditie si actualitate”, coordonat de fotograful Sorin Onisor. “Sezãtoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viata socialã a satului. Cei tineri au prilejul sã preia de la cei mai în vârstã mestesugurile, cântecele si strigãturile vechi. Îmi doresc ca sãtenii din Solesti sã constientizeze ce important este sã-si tinã traditiile si obiceiurile treze, sã-si pãstreze hainele de port, uneltele vechi de lucru, iar cele douã generatii, tineri si bãtrâni, sã se întâlneascã, sã lucreze împreunã, sã povesteascã, sã fie o comunitate închegatã. Multumesc tuturor care au sprijinit aceastã activitate, în special doamnei primar Mona Bujor si domnului viceprimar Daniel Ababei”, a declarat Costel Adam, directorul Centrului Cultural „Elena Cuza”, din Solesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.