spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
28-ian.-2025

“Tatuajele sunt un mod de a comunica deschis si fãrã prejudecãti”

- Advertisement -

Interviu cu vasluianul Lucian Ursu, unul dintre cei mai apreciati artisti tatuatori din Europa

INEDIT… Lucian Ursu este din Vaslui si este unul dintre cei mai apreciati artisti tatuatori din Europa. Are o experientã de 20 de ani în domeniu, dobânditã în saloane de tatuaje din tãri precum Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Germania. A tatuat numeroase persoane, de la artisti, vedete, mercenari pânã la oameni simpli, a participat la foarte multe concursuri si a fost apreciat pentru tehnica pe care o foloseste atunci când tatueazã. În prezent, are un salon de tatuaje în Iasi, dar si un site unde oferã celor interesati informatii din domeniu: lukatattoo.ro. Cum s-a apucat de tatuat, câte tatuaje are, cum vãd vasluienii tatuajele si, mai ales, ce le recomandã el celor care vor sã-si facã un tatuaj, cititi în rândurile urmãtoare.

Reporter: În ce context te-ai apucat de tatuat? A existat vreun eveniment care te-a fãcut sã descoperi aceastã pasiune?

Lucian Ursu: Totul a început dintr-o glumã, acum 20 ani, pe vremea când eram student la Facultatea Textile Pielãrie, la bazã sunt inginer. Ca sã mai fac un bãnut, trebuia sã îmi gãsesc ceva de fãcut. M-am gândit: <<ce sã fac? Poker nu stiu sã joc, table la fel, barbut nici atât, sah nu voia nimeni sã joace pe bani, de muncit nu-mi plãcea, scoala la fel, proiecte sã fac colegilor nu puteam mereu… La un moment dat, un coleg mi-a spus: <<fã tatuaje!>>. Mi-am luat o masinutã improvizatã cum era pe timpuri, un motoras de walkman, cu un pix, si m-am apucat de tatuat. Asta acum 20 ani, când nu exista cultul tatuajelor. Mi se pãrea interesant, fãceam un ban… Apoi am pus mâna pe o revistã de tatuaje din Germania, pentru cã în România nu exista si nici în momentul de fatã nu existã. Am rãmas fascinat! Iar de acolo a pornit totul! Am plecat din România în 2002, în Anglia. Acolo am vãzut pe stradã oameni tatuati. Am zis: <<raiul de pe pãmânt!>>. Am intrat apoi în ucenicie, de obicei intri greu în breasla asta, dar eu am avut ocazia sã stau jumãtate de an într-un salon de unde am furat meserie. Am învãtat mai mult lucruri ce tin de partea asta tehnicã, pentru cã atunci nici nu exista un asa trend al tattoo-ului. Acum s-a diversificat foarte mult, s-a ajuns la portretism, realism, suprarealism, unde foarte importantã e tehnica.

Rep.: Existã cursuri pentru cei care vor sã învete sã tatueze?

L. U. : Cursuri în România, stiu cã sunt, însã o scoalã acreditatã în domeniul ãsta, nu stiu. Eu recomand mai întâi o ucenicie într-un salon de tatuaje, sã stea pe lângã un artist tatuator si sã învete, apoi sã exerseze. E cea mai simplã variantã. Sau mai e varianta autoinstruirii. Eu sunt autodidact 80%, am învãtat de la diversi artisti tatuatori. Am lucrat prin Danemarca, Austria, Germania, Irlanda. Faptul cã am schimbat tãrile si saloanele, am întâlnit diferiti artisti, mai valorosi sau mai putin valorosi, m-a ajutat, am furat meserie. Au fost lucruri pe care le vedeam în fotografii si mi se pãreau imposibil de realizat, i-am vãzut pe unii cum lucrau si aproape am clacat: <<nu se poate asa ceva!>>. Dar nu e chiar usor sã fii artist tatuator, trebuie sã stiii multe lucruri: desen tehnic, biologie, anatomie, psihologie. Pielea se comportã diferit în functie de zona în care se aflã, îti trebuie o rãbdare de fier, sã-l asculti pe fiecare, sã-l întelegi si plus sã stai în compania fiecãruia cinci-sase ore. Trebuie sã-l faci sã fie degajat. Pentru mine e important ca omul acela sã plece zâmbind, sã fie multumit.

Rep. : Tu ce tatuaje ai?

L. U.: Nu am stat sã le numãr niciodatã, dar cred cã am 15. Fiecare reprezintã ceva pentru mine si marcheazã o anumitã etapã din viata mea. Mã reprezintã, nu e doar ceea ce îmi place sã fac cel mai mult, ci descrie si felul meu de a fi: deschis, fãrã prejudecãti.

Rep. : Cum privesc vasluienii tatuajele?

L. U.: Vasluienii sunt interesati de tatuaje, însã mi-ar plãcea sã-i vãd mai dornici de a se informa si de a se proteja dupã efectuarea tatuajului. Din pãcate, nu prea i-am vãzut asa, iar asta am observat-o nu numai aici, ci si în Iasi, Bacãu, Suceava… Am întâlnit însã si oameni care au stiut ce presupune un tatuaj, si au fãcut asta asumându-si pe deplin acest pas.

Rep.: Cât dureazã sã faci un tatuaj?

L. U.: Un tatuaj poate sã dureze cinci minute, dacã clientul vrea o inimioarã, o literã, ceva de dimensiuni mici, sau 5-7 ore, dacã vrea ceva mai complex. Tatuajele color le las de obicei pe douã sedinte. Depinde si de pielea omului, cum introduci în piele tusul, cum suportã, cum reactioneazã. Sunt mai multi factori care influenteazã…

Rep.: Ce ti se cere sã tatuezi cel mai des?

L. U: Cel mai des mi se cere sã tatuez kitsch-uri: o panã, o pãpãdie, un porumbel, litere, nume, lucruri cât mai micute sau <<mi-am fãcut un nume si vreau sã mi-l acopãr>>. Dar am întâlnit si oameni care voiau portrete sau tatuaje suprarealiste.

Rep. :Care este cea mai interesantã poveste pe care ai „spus-o” pânã acum într-un tatuaj?

L. U: Am cunoscut multe povesti în toti acesti 20 ani de când lucrez cu oamenii. Am tatuat mercenari, oameni din diferite grupãri, doctori, alti artisti, oameni simpli. Foarte multe tatuaje am fãcut si pentru mine multe lucruri nu mai sunt ciudãtenii. Mi-e greu sã povestesc numai o întâmplare sau numai un tatuaj inedit pe care l-am fãcut… Însã, dacã tot veni vorba, în Danemarca am pãtit o chestie interesantã. Lucram într-un salon din Copenhaga, când la un moment dat, a venit un tip. Îmi zice “Miky Skeel”, îi rãspund “Luca”, el, din nou “Miky Skeel”, insistenta lui îmi spunea cã ar fi o vedetã ceva si astepta ca eu sã-l recunosc. I-am spus <<bãi eu sunt Luca, cu ce te pot ajuta?>>. Apoi am vãzut cã au început sã aparã paparazii, atunci mi-am dat seama: <<aa, esti vedetã!>>. Am stat la discutii, un tip extraordinar, un artist local faimos, foarte popular în Danemarca, fãcea muzicã comercialã, cam cum erau fetele de la Andre în anii 2000. Dupã câteva zile chiar s-a legat o prietenie, poate si pentru cã nu l-am tratat ca pe o vedetã, el s-a simtit degajat. I-am fãcut un fluture – un simbol al libertãtii.

Rep.: Ce sfaturi le dai celor care vor sã-si facã primul tatuaj?

L. U.: Sã se informeze foarte mult înainte, sã-si facã un tatuaj care sã-i reprezinte si sã apeleze la un artist tatuator profesionist. Multi fac greseala de a se orienta dupã ce e mai ieftin: <<mergem acolo, costã mai putin>>. Dacã vrei ceva bun, nu trebuie sã te mai intereseze pretul. Într-adevãr, sunt destul de scumpe tatuajele, recunosc asta, dar existã variante la care putem apela: facem în etape, în transe, gãsim o variantã. Eu le ofer tuturor consiliere gratuitã înainte de efectuarea tatuajului. Vorbim despre orice îl intereseazã pe om, de multe ori ne ducem si în alte discutii, dar asta mã ajutã pe mine sã-l cunosc mai bine si sã stiu ce-i pot recomanda, ce cred cã i se potriveste mai bine…

Rep.: Cum te vezi peste cinci ani?

L. U.: Visul meu sunã cam asa: peste cinci ani, un procent de 70-80% din populatia Moldovei va merge la un salon de tatuaje, va contacta un artist tatuator si va avea ca sursã de inspiratie si informatie de pe lukatatoo.ro. Va pleca instruit si informat, iar asta va fi bucuria mea cea mai mare: sã ajut, atât pe colegii mei, cât si populatia. Nu mã deranjeazã cã se vor duce la altii. Important este cã acolo va gãsi informatii, schite, tipuri de tatuaje, din tarã sau din afara tãrii etc. Vreau sã fac si o revistã printatã, însã va mai dura pânã la realizarea ei. A existat la un moment dat o astfel de revistã la noi în tarã, dar nu pentru mult timp, pentru cã, zic eu, ea se adresa mai mult mie, tatuatorului, decât tie, clientului. Era prezentat doar tatuajul. Ceea ce voi face eu, va fi pentru clienti, oameni interesati sã-si facã unul sau mai multe tatuaje. Vom aborda toate tipurile de tatuaje (mici, mari, old school, realiste).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.