Orasul a devenit mai aglomerat ca niciodatã, strãzile s-au umplut de masini scumpe cu numere strãine care circulã dis- de- dimineatã barã la barã si nu sunt trase pe dreapta decât seara târziu pe bulevard, la o distantã cât se poate de micã de intrarea în club sau la terasã, iar trotuarele forfotesc de oameni plecati în cãutarea celui mai bun curs valutar din oras si asta pentru cã suntem la jumãtatea lunii august, luna lor, luna românilor, a rudelor si prietenilor nostri care muncesc 11 luni departe de casã.
Situatia este aceeasi în fiecare an, începând cu sutele de oameni care se înghesuie zilnic sã-si facã pasapoarte si buletine, italieni si spanioli care vin sã-si cumpere case noi, cozi la cabinetele stomatologice, etc. “ Lucrurile s-au schimbat mult acolo, aici nu s-a schimbat nimic. Nu se mai câstigã la fel de bine ca altã datã, iar unii dintre noi chiar si-au pierdut locurile de muncã. Chiar dacã voi sta doar 2 sãptãmâni, concediul acasã îmi va prinde bine, nu voi pleca nicãieri, nici la munte , nici la mare, voi sta acasã cu familia de aici si cu prietenii, iar printre picãturi ne vom mai rezolva câteva probleme. Astãzi am venit sã le facem pasapoarte celor doi copii. Noi nu avem neapãrat nevoie de aceste acte, circulãm cu cartea de identitate, dar pe ei nu-i putem scoate din tarã. Din fericire vãd cã nu e ca în alti ani când era crâncen, stãteai ore întregi în cãldurã si îmbulzealã “ ne-a declarat George, un bârlãdean care trãieste în Italia de mai bine de 10 ani, pe care l-am întâlnit în fata Serviciului de Pasapoarte.
La pasapoarte se lucreazã la foc automat
Una dintre principalele griji a vasluinilor veniti acasã sã-si petreacã vacanta de varã este schimbarea sau întocmirea actelor de identitate, astfel cã, si anul acesta, luna august se dovedeste a fi o lunã de foc pentru angajatii Serviciului de pasapoarte. Oficialii Serviciului Pasapoarte “În fiecare zi, la Serviciul Public Comunitar de Evidentã si Eliberarea Pasapoartelor se primesc între 150-160 de solicitãri pentru eliberarea pasapoartelor. De asemenea, oficialii Serviciului Pasapoarte au declarat cã anul acesta activitatea lor depãseste cu cel putin 30% nivelul înregistrat în aceeasi lunã a anului trecut, asta pentru cã anul acesta s-a înmultit semnificativ numãrul cetãtenilor moldoveni care beneficiind si de cetãtenie românã solicitã eliberarea unui pasaport românesc. Chiar si în aceste conditii, la pasapoarte nu se mai formeazã cozile de altãdatã, oamenii nu mai pierd zile întregi pentru a ajunge în fata unu ghiseu sau pentru a face o fotografie, asta pentru cã si la Vaslui a început sã functioneze sistemul bonurilor de ordine. “Pentru noi luna august este recunoscutã ca fiind luna cu cea mai intensã activitate, fapt explicat de numãrul mare de vasluieni plecati în strãinãtate care se întorc pentru câteva sãptãmâni, acasã, în concediu. Numãrul solicitãrilor creste începând cu sfârsitul lunii iulie si se diminueazã simtitor la sfârsitul lunii agust. În iulie au fost eliberate 2200 de pasapoarte. Peste 80% dintre solicitãri sunt pentru întocmirea de pasapoarte copiilor, pentru cã, dacã persoanele peste 14 ani pot cãlãtori în UE doar cu cartea de identitate, copii sub 14 ani au nevoie de pasapoarte pentru a iesi din tarã. Spre bucuria tuturor nu am avut pânã acum situatii deosebite, serviciul functioneazã pe baza unui sistem de bonuri de ordine, ceea ce a dus în mare mãsurã la disparitia aglomeratiei din alti ani. Dacã solicitantul se prezintã la ora indicatã de bonul de ordine nu asteaptã mai mult de 15-20 de minute”, a declarat Dan Cristian Stefanache, seful Serviciului Pasapoarte Vaslui.
Au luat cu asalt casele de schimb valutar
Chiar dacã este crizã, odatã cu venirea lor acasã în Vaslui au intrat o grãmadã de bani. Vasluienii preferã sã-si cheltuie banii economisiti peste an acasã, cu familia, pentru cã este mai ieftin, în consecintã proprietarii de case de schimb valutar nu pot decât sã se bucure de alegerea “stranierilor”. Zilnic, la punctele de schimb valutar se ruleazã zeci de mii de euro, încasãrile lor înregistrând cresteri semnificative. “Chiar dacã cursul la care se cumpãrã valuta nu este foarte bun, se schimbã destul de multã valutã, fãrã îndoialã aceasta este luna de vârf, din experienta anilor trecuti, dupã 15 august volumul schimburilor va scãdea si probabil va mai fi o usoarã crestere la începutul lunii septembrie. Noi la un singur punct am schimbat într-o sãptãmânã aproximativ 200.000 de euro”, Vasilica Popa, angajata unui case de schimb valutar.
“Stranierii” – clientii fideli ai stomatologilor si ai magazinelor de materiale de constructii
Concediul nu le prinde bine numai vasluienilor care muncesc un an întreg dincolo de granitele tãrii, ci si autohtonilor care si-au amânat propriul concediu pentru începutul toamnei, fie cã este vorba de cei care activeazã pe piata materialelor de constructii fie cã este vorba de medicii stomatologi. O mare parte a vasluienilor întorsi acasã îsi folosesc timpul liber pentru a-si mai face câte ceva pe lângã casã, fapt ce transformã luna august într-o perioadã de-a dreptul fastã pentru societãtile care comercializeazã materiale de constructii si nu numai, astfel cã majoritatea depozitelor, a magazinelor de profil înregistreazã în aceastã perioadã vânzãri mai mari decât în altã perioadã a anului. Conform estimãrilor celor care activeazã în domeniu, muncitorii vasluieni au dat un impuls usor vânzãrilor de materiale de constructii, mobilier si obiecte sanitare. “Putem spune cã luna aceasta chiar se simte o crestere a vânzãrilor de aproximativ 10-20%, cel putin fatã de media vânzãrilor înregistrate în prima jumãtate a acestui an, dar oricum vânzãrile au scãzut incomparabil fatã de cele înregistrate în lunile de varã a anilor trecuti. Cele mai mari vânzãri sunt înregistrate la obiecte sanitare, gresie, faiantã, în general materiale pentru finisaje interioare. În ceea ce priveste vânzarea materialelor de constructii, si aici se miscã treaba dar nu se mai construieste ca altãdatã”, ne-a declarat un agent de vânzãri a celui mai mare depozit de profil din oras.
Vremurile foarte bune s-au dus de mult, dar cu toate acestea nici medicii stomatologi nu duc lipsa “stranierilor”. “Preturile tratamentelor stomatologice sunt foarte mari în celelalte state europene, cel putin în comparatie cu tarifele practicate de noi în cabinetele noastre, cam asta ne spun toti pacientii cu locuri de muncã în afara tãrii, dar cu toate acestea criza care s-a instalat si aici si acolo îi face pe multi sã mai amâne rezolvarea problemelor de sãnãtate. Acum doi, trei ani aveam foarte multi pacienti care ne solicitau într-un timp foarte scurt lucrãri de amploare, acum din ce în ce mai putini din aceastã categorie de pacienti mai trec pragul cabinetului. Solicitãrile au scãzut cam cu 30%, dar cu toate acestea nu ne plângem de lipsã de activitate”, ne-a declarat un medic stomatolog.
Nu este an în care vasluienii care doresc sã vândã o casã, un apartament, vreo bucatã de teren sã nu astepte venirea “italienilor” si “ spaniolilor” în vacantã, cei care si-au pus foarte multe speranta în aceastã lunã august nu trebuie sã se entuziasmeze foarte tare. Chiar dacã au venit în numãr destul de mare anul acesta, “stranierii” nu sunt numai dupã cumpãrat, unii au venit si sã vândã. “Vasluienii care muncesc în strãinãtate si îsi fac concediul în strãinãtate au început sã treacã si pragul firmei noastre. Într-adevãr ca si în alti ani sunt destui care cautã sã-si achizitioneze o locuintã, fie cã este vorba de un apartament sau de o casã, dar sunt multi care au început sã vinã sã ne solicite pentru vânzãri de imobile”, ne-a declarat Simona Polak, directorul agentiei imobiliare Impact.