spot_img
spot_img
1.6 C
Vaslui
28-dec.-2024

“Scoala te face Om” are peste 1400 de elevi beneficiari

- Advertisement -

PROIECT…Actiunea “Scoala te face Om” este cel mai mare proiect din domeniul social la nivelul judetului Vaslui, atât ca dimensiunea grupului tintã, cât si a razei geografice care trebuie acoperitã. Peste 1400 de elevi din clasele I – VIII, de la 93 de scoli din judetul Vaslui, au fost beneficiarii proiectului în valoare de 3 milioane RON. Majoritatea provin din familii defavorizate sau se aflau în risc de abandon scolar. Acestia au beneficiat, timp de 25 de luni, de sprijin, fiind implicati în activitãti neconventionale, raportate la sistemul educational actual. Proiectul a fost lansat în data de 19 martie, 2014, si a fost implementat de Unitatea Administrativ-Teritorialã a Judetului Vaslui în parteneriat cu Filiala Iasi a Fundatiei HOLT România. Rezultatele proiectului au fost prezentate de cãtre coordonatorul proiectului, Cristina Vasiliu, cu interventii din partea lui Stefan Cojocaru, coordonator de educatie-parentalã din cadrul Fundatiei HOLT România, Filiala Iasi.

Proiectul “Scoala te face OM!” a fost lansat în anul 2014 de cãtre Unitatea Administrativ-Teritorialã a Judetului Vaslui si s-a desfãsurat pe o perioadã de 25 de luni. În baza informatiilor prezentate ieri de cãtre Cristina Vasiliu, coorodonatorul proiectului, totul a pornit de la imaginea unui copil sãrac care se chinuie sã meargã la scoalã. “Proiectul a început cu urmãtoarea poveste: un copil sãrman care, într-o vreme ca cea de afarã, merge la scoalã încãltat cu o perehe de slapi. Imaginea prezentatã nu este una plãcutã si din pãcate o întâlnim destul de des. Aceastã poveste este, de multe ori, una din explicatiile pe care le avem atunci când un copil abandoneazã scoala. În argumentarea noastrã, de la sfârsitul anului 2013, am început cu acest exemplu, si ne aratã cã rata abandonului scolar este generatã de sãrãcie, de pãrintii care nu au conditii materiale sã îsi ducã copii la scoalã, de faptul cã un pãrinte pleacã în strãinãtate si de atitudinea negativã a unor pãrinti care nu constientizeazã cât de importantã este scoala”, declarã Cristina Vasiliu, coordonatorul proiectului “Scoala te face OM”. Proiectul a fost derulat în parteneriat cu Fundatia HOLT- Filiala Iasi, fiind reprezentatã, ieri, la conferintã de coordonatorul pe educatie parentalã, Stefan Cojocaru. Acesta s-a arãtat mai mult decât multumit de rezultatele proiectului, care, sustine acesta, este o bazã, împreunã cu actiunile din Iasi si Bacãu, pentru un proiect la nivel national. “Sunt foarte încântat de faptul cã s-a atins un nivel asa de mare de scoli în care a fost implementat proiectul. Noi suntem sãtui de proiecte-pilot care ajung în cinci scoli si gata. Pe lângã proiectul din Vaslui, mai sunt alte douã proiecte în Iasi si Bacãu, împreunã cu care dorim sã punem bazele unei actiuni la nivel national. Îmi place si faptul cã vocea copiilor a fost lãsatã sã fie auzitã, pentru cã ei sunt barometrul cel mai bun din scoli. În ceea ce priveste cursurile de educatie parentalã, acestea vor fi supervizate pe viitor de CJRAE, pentru cã, din punctul meu de vedere, dacã vrei sã schimbi un copil, trebuie mai întâi sã schimbi mediul în care trãieste”, declarã coordonatorul pe educatie parentalã din cadrul Fundatiei HOLT- Filiala Iasi, Stefan Cojocaru. Printre cei care au luat cuvântul la conferintã au fost si presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, precum si prefetul judetului Vaslui, Isabel Bogdan.

Un proiect ce a crescut din ce în ce mai mult

La începutul anului 2014, numãrul elevilor ce urmau sã beneficieze de sprijinul acestui proiect era raportat la 1200, din clasele I-IV, iar bugetul estimat era de 1.800.000 RON. În momentul de fatã, 1445 de elevi, din clasele I-VIII, din 93 de scoli, au fost beneficiarii proiectului, care a ajuns la un buget de 2.740.000 RON, nerambursabili.”Am observat de la început faptul cã era nevoie sã extindem grupul tintã al proiectului. Astfel, am ajuns sã atingem un numãr de 1445 de copii din clase I-VIII, care se aflau în situatii de risc. Am avut si oportunitatea sã atingem un numãr de 1445 de copii din clase I-VIII, care se aflau în situatii de risc. Am avut si oportunitatea de a mãri si bugetul, ajungând la un buget de 2.740.000 RON. Finantarea a venit din partea tãrilor nordice si este complementarã fondurilor Uniunii Europene”, explicã Cristina Vasiliu. Pe lângã activitãtile din scoli, cu ajutorul proiectului, peste 200 de copii, care au dat dovadã de dezvolate scolarã, au plecat pentru prima datã în tabere din Durãu si Slãnic Moldova. În plus peste 80 de scoli au fost dotate cu videoproiectoare si aparate foto, iar 35 dintre acestea au fost dotate cu laptop-uri.

Pãrintii si profesorii nu au fost, nici ei, neglijati

Pentru a scãdea rata abandonului scolar au fost implementate si actiuni pentru pãrintii elevilor, dar si pentru profesori. Astfel, 1200 de pãrinti, din 93 de localitãti, au participat la cursuri de educatie parentalã, în cursul a 944 de întâlniri. Aproximativ 1190 de profesori au interactionat cu activitãtile organizate în cadrul proiectului, dobândind noi cunostinte si abilitãti. Dintre acestia, 107 profesori au fost certificati ca educatori parentali, în 5 sesiuni de formare, iar 34 de profesori au devenit traineri de abilitãti non-cognitive. “Pentru a asigura sustenabilitatea proiectului, a le da o gurã de aer si pentru a le arãta utilitatea muncii lor, am reusit sã le realizãm un work-shop. Cei 90 de participanti au împãrtãsit din provocãrile pe care le-au întâlnit în implementarea proiectului”, povesteste Cristina Vasiliu. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.