spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

“Rãzesii” din Pogonesti au fost invitati în Apuseni!

- Advertisement -

PROIECT Grupul folcloric “Rãzesii” din Pogonesti, prin activitatea culturalã pe care o desfãsoarã în cadrul Asociatiei “Tinere Vlãstare-2000”, a participat în perioada 24-27 octombrie la o serie de activitãti din cadrul proiectului “Rãzesii în Apuseni”, finantat de Consiliul Judetean Vaslui. Asociatia a avut ocazia sã punã în valoare cântecele, jocul si portul popular de pe ValeaTutovei, în cadrul unui spectacol sustinut în Comuna Sãlciua din judetul Alba, la invitatia Primãriei acestei comune.

În judetul Vaslui existã institutii, organizatii, persoane care si-au fãcut o misiune din a recupera si proteja potentialul cultural traditional, deoarece i-au înteles valoarea si semnificatia. În ultimii ani s-au fãcut pasi importanti în recuperarea acestui patrimoniu, care ne asigurã legãtura cu înaintasii, ne investeste cu o identitate de care putem fi mândri, ne repune pe traiectoria spiritualã a valorii. Grupul folcloric “Rãzesii” din Pogonesti a avut ocazia sã punã în valoare cântecele, jocul si portul popular de pe Valea Tutovei în cadrul unui spectacol sustinut în Comuna Sãlciua din judetul Alba, la invitatia Primãriei acestei comune, si sã intre într-un dialog cultural cu formatia localã “Cântec si joc sãlciuan”. În finalul spectacolului, membrii celor douã ansambluri folclorice au dansat împreunã atât pe melodii din zona Apusenilor, cât si hore moldovenesti. Membrii asociatiei au desfãsurat de asemenea întâlniri de lucru cu reprezentantii administratiei locale din Sãlciua si ai Clubului de Ecologie sI Turism Montan “Albamont” din Alba-Iulia. Fiecare dintre participanti a împãrtãsit din experienta proprie privind conservarea patrimoniului cultural traditional local prin realizarea de muzee sãtesti (muzeul etnografic “Valer Butura” în Sãlciua, respectiv “Casa Rãzesului” din Pogonesti), sustinerea de grupuri folclorice, activitatea din cadrul cãminelor culturale, actiuni de implicare a comunitãtilor locale.

Experienta acestor institutii si organizatii dintr-o zonã folcloricã puternicã poate servi ca model de bune practici în domeniul promovãrii si valorificãrii patrimoniului cultural traditional. Prin acest schimb de experientã s-au stabilit relatii de parteneriat între organizatii în vederea unor colaborãri în plan cultural, s-a îmbogãtit bagajul de informatie culturalã si s-au dezvoltat sentimente de prietenie si respect reciproc. “Împãrtãsirea acelorasi valori cu grupuri folclorice, cu mesteri populari, cu institutii si organizatii care au experienta promovãrii la nivel national si international a valorilor culturale locale sprijinã demersul asociatiei de a valorifica potentialul cultural vasluian”, a precizat profesorul Dumitru Andrei, conducãtorul grupului “Rãzesii din Pogonesti”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.