spot_img
spot_img
2.3 C
Vaslui
25-ian.-2025

“Profesionalismul, dotarea si confortul dau faima unui spital modern”

- Advertisement -

– sustine dr. Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta din Moinesti

Spitalul Municipal de Urgenta din Moinesti a devenit, recent, primul din Romania care a finalizat un proiect de modernizare si de reabilitare a ambulatoriului de specialitate, proiect finantat si derulat prin Programul Operational Regional. Valoarea proiectului a fost de aproape 5,3 milioane de lei si a transformat, la propriu, unitatea in unul dintre cele mai moderne spitale de urgenta din tara. Evenimentul ne-a amintit de faima de care se bucura, deja, acest spital, serviciile sale fiind cautate si de moinesteni, dar si de foarte muti pacienti din judetul Bacau si din nu mai putin de 33 de alte judete – conform datelor din statistica medicala a anului trecut. In conditiile in care in Romania sistemul de sanatate se afla el insusi intr-o mare suferinta, performantele medicilor din Moinesti sint cu atit mai interesante. Despre modul in care s-a ajuns la aceste performante am stat de vorba cu managerul Spitalului, dr. Adrian Cotirlet.

– Fara sa cunoastem alte amanunte, se pare, domnule director, ca proiectul de finantare tocmai incheiat a stat la baza consolidarii succesului de care va bucurati in Spitalul din Moinesti. Pina la urma modernizarea unui spital tine de bani.

– Se poate spune si asa, dar acesta a urmat unui alt proiect cu bani europeni, de modernizare a Sectiei obstetrica-ginecologie a spitalului, proiect care a fost derulat intre 2005 si 2007. In momentul de fata mai avem, insa, depus la Ministerul Comunicatiilor un proiect de informatizare a spitalului, care se gaseste in faza de analiza, iar noi speram sa fie aprobat la finantare.

Deci, trei proiecte, dintre care unul in curs de analiza. Si mai avem un proiect si cu Ministerul Mediului, pe energie neconventionala. Spitalul Moinesti nu sta numai in banii oferiti de contractul de furnizare de servicii medicale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Am cautat de fiecare data sa vedem unde putem accesa bani care sa poata asigura o dezvoltare armonioasa a spitalului. Noi plecam de la premisa ca trebuie asigurarat un act medical de calitate, pentru ca acesta este scopul asistentei medicale, pina la urma, in care sa se regaseasca pacientii.

Pentru aceasta, in viziunea conducerii spitalului sint trei factori. In primul rind, pregatirea profesionala a corpului medical (medici, asistenti, infirmiere), apoi dotarea cu aparatura, materiale si medicamente de buna calitate si, de asemenea, conditii hoteliere decente pentru bolnavi. Daca unul dintre acesti factori schioapata, actul medical nu se poate desfasura. Si tot la fel insist ca actul medical trebuie centrat pe cerintele bolnavului si pe medic.

Fiindca poti sa ai un spital foarte bine dotat, care arata foarte bine, cu termopane, cu de toate, dar daca medicul, care trebuie sa fie motorul activitatii intr-un spital, nu exista sau are o pregatire profesionala mai putin buna, spitalul nu e decit un castel de nisip.

Managementul face modernitatea

– Vorbim de modernizare. Ce ar trebui sa intelegem prin conceptul de spital modern?

– Pentru raspuns, revin mereu la obsedanta notiune de conducere a spitalului. La Moinesti, conducerea spitalului este cea mai veche, in timp, din Romania. Noi am preluat acest spital la 1 martie 2001, cind spitalul avea 230 de paturi si 30 de medici. Evolutia spitalului, de atunci, a fost total atipica celei a sistemului spitalicesc din Romania. De ce? Numarul de paturi s-a marit si am ajuns la 402 si, de asemenea, aven 90 de medici. De trei ori mai multi. Am pornit cu patru sectii si sapte compartimente, iar in acest moment avem sapte sectii si 27 de compartimente.

Ne-am calat pe nevoile populatiei din zona noastra. In primul rind, s-a dorit o diversificare a serviciilor medicale, iar pentru un serviciu medical de buna calitate de multe ori este nevoie de medici din cit mai multe specialitati. Pentru ca in medicina esential este punerea unui diagnostic. In momentul in care ai un diagnostic corect, poti aplica o terapie. Daca nu se pleaca de la aceasta premisa, poti sa-i dai pacientului cel mai bun medicament din lume sau sa faci cea mai buna operatie, ca rezultate n-or sa fie.

– Prin urmare, modernitatea actului medical tine si de dotare si de profesionalizare.

– Fara discutie! Plecam, paradoxal, de la premisa ca cel mai mare judecator al doctorului, al calitatii actului medical, nu este profesorul universitar, nici asociatiile profesionale, nu Ministerul Sanatatii si nici mass-media. Judecatorul este bolnavul.

Noi pe acest lucru ne-am concentrat si am reusit ca, in acest moment, din cele peste 22.000 de internari care se fac intr-un an in spital, structura acestora, provenienta, locul de nastere a celor care nu-s in spital sa fie total atipica. De ce? Numai 17%dintre bolnavi sint din Moinesti, 74% sint din judetul Bacau si 6% din alte judete. Anul trecut am avut bolnavi din 33 de judete.

Pacienti din 33 de judete

– De ce vin oamenii de atit de departe la Spitalul din Moinesti? Poate este o intrebare pe care ar trebui sa o punem in primul rind lor. Dar dumneavoastra ce motive credeti ca sint la mijloc?

– Cred ca vin pentru ca aici gasesc o echipa medicala bine sudata si cu o activitate adaptata nevoilor bolnavului. Dotarea spitalului este foarte buna, in farmacia spitalului sintem bine aprovizionati, iar la acest moment sintem intre primii in Romania la indicatorul “valoarea medicamentelor pe pat de bolnav”. In Spitalul Moinesti nu se vine cu medicamente de acasa, iar bolnavul nu-si cumpara materiale sanitare. Iata unele dintre motivele care determina afluxul mare de bolnavi. In anul 2000, in spital au intrat 10.000 de bolnavi. In 2010 au intrat 22.000.

La acest moment, paradoxal fata de sistemul medical din Romania, spitalul nostru, in majoritatea specialitatilor, este acoperit cu medici. Am incercat sa venim in intimpinarea dorintei medicilor, apropo de exodul specialistilor, al medicilor catre tarile Uniunii Europene (UE). Ne-am pus in situatia unui medic tinar. Am si eu o fata, care este proaspat doctor in stiinte medicale si rezidenta de an terminal.

Un medic tinar ce vrea? In primul rind, un loc de munca dotat, sa-si pun in valoare ce a invatat in atit de multi ani. Vrea un salariu decent, iar noi fiind spital de urgenta putem da toate sporurile la maxim si putem asigura salarii ca in spitalele clinice din centrele universitare. Mai vrea o locuinta, iar noi avem o relatie foarte buna cu primarul Municipiului Moinesti si Consiliul Local, care ne asigura locuinte decente.

Iar medicul tinar mai vrea un anumit statut social, iar munca lui sa fie respectata de comunitate. Noi le oferim aceste patru conditii, dar le cerem si noi doua: o pregatire profesionala buna, in raport cu virsta, si respectarea legislatiei medicale.

– In aceste conditii, echipa este intreaga sau inca mai aveti nevoie de medici?

– Pe anumite specialitati exista un surplus de medici. Pe altele inca ar mai trebui.

– De ce nu s-a completat echipa? Nu se gasesc medici?

– La acest moment, noi avem in pregatire, in diferiti ani de rezidentiat, 30 de medici. Ei sint legati printr-un contract cu Spitalul Moinesti inca de cind au inceput rezidentiatul, deci vor veni si vor acoperi golurile. Astfel, la dezvoltarea actuala a spitalului, vor fi suficienti.

Conectat la mediul academic national si international

– Cum este vazut spitalul in tara, dar si in lume? Cu cine colaborati? In cel fel? Ce metode moderne aplicati, astfel, intr-un spital atit de bine dotat?

– Sintem singurul spital neclinic din Romania care are un departament de cercetare medicala, din aprilie 2007, recunoscut de Acvademia de Stiinte Medicale si de Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica. Prin acest departament, in care patru dintre membri sint angajati, cu o jumatate de norma, ca cercetatori stiintifici, ne-am proiectat toate programele noastre de dezvoltare interna si internationala.

Avem incheiate parteneriate cu Universitatea de Medicina si farmacie “Gr. T. Popa”, din Iasi, cu Universitatea “Carol Davila”, din Bucuresti, si cu Universitatea “Iuliu Hatieganu”, din Cluj-Napoca. Astfel, cu Universitatea din Iasi avem o relatie speciala, poate si pentru ca majoritatea medicilor din spital am fost studenti ai ei.

Asa am devenit baza clinica de pregatire a studentilor de la Facultatea de asistenta medicala universitara – sectia Bacau. De asemenea, avem o acreditare a acestei universitati ca baza de pregatire pentru medicii stagiari si in special pentru cei rezidenti.

– Spitalul este, deci, conectat foarte bine la mediul academic.

– Suta la suta. A doua preocupare a noatra este realizarea unor parteneriate cu universitati si spitale din UE si din afara ei. Avem un bun parteneriat cu Spitalul “Georges Pompidou”, din Paris, pe telemedicina. Este spitalul universitar cel mai nou construit in Paris. La “Zilele medicale ale Spitalului din Moinesti”, o delegatie a acestui spital a fost prezenta, iar acum, la doua-trei saptamini, avem prin telemedicina un schimb de opinii medicale pe diferite specialitati.

Un parteneriat aparte avem cu Spitalul Clinic din Sfaat (Israel), inlesnit de primarul Municipiului Moinesti, in virtutea infratirii pe care municipiul o are cu localitatea Rosh Pinna, construita de evrei moinesteni la sfirsitul Secolului al XIX-lea. In aceasta toamna, am fost acolo si am semnat acest parteneriat, dupa ce si directorul medical al spitalului israelian ne-a vizitat, de doua ori.

Colaboram cu ei, inclusiv pe telemedicina, pe trei mari domenii: cardiologie interventionala, chirurgie ginecologica-oncologica si tehnici noi in chirurgia laparoscopica. Sintem, insa, prezenti si la congrese interne si internationale. Spitalul asigura, prin bugetul sau, pentru medici care se prezinta la congrese interne, decontarea tuturor cheltuielilor.

Pentru lucrarile acceptate in strainatate, beneficiem si de o hotarire a Colegiului Judetean al Medicilor prin care participantii beneficiaza de o bursa de 500 de euro. Spitalul a fost prezent, in ultimii zece ani, cu lucrari pe toate cele cinci continente, de sapte pina la zece ori pe an. Sintem, insa, prezenti si in revistele de specialitate, din Romania si din strainatate, cu articole.

Sub bisturiul maestrilor

– In Spitalul din Moinesti au ajuns si citeva personalitati ale lumii medicale.

– Legaturile cele mai bune se stabilesc cu asemenea personalitati la congrese. Din Romania, la noi au fost, intre altii, profesorii Irinel Popescu si Strainu Cercel, nume reprezentative pentru medicina romaneasca. Marii profesori din Romania sint curiosi sa vada cum este posibil sa existe un asemenea spital in Moinesti. Aici a fost prezent, de trei ori, si profesorul Adrian Lobontiu, roman de origine, dar care profeseaza in Franta. Nici un spital din Romania nu a avut un astfel de “record”.

Dar, important este ca toti care au venit la noi au facut efectiv parte din echipele operatorii sau medicale. Acei profesori, care se gasesc la un anumit nivel profesional, nu vin decit in momentul in care sint siguri ca aici gasesc toate cele necesare pentru un act medical de calitate. Pentru ca nu si-ar putea compromite imaginea lor medicala. Nu uitati ca bolnavii operati de ei sint vazuti o zi, dupa care ramin in ingrijirea noastra.

– Domnule doctor, noi, cei de alte profesii nu avem o cultura temeinica a termenilor medicali. Astfel, despre laparoscopie, o metoda noua in chirurgie, am auzit pentru prima oara la Moinesti. Ca si despre telemedicina. De aceea, credem ca cel putin pentru zona noastra ele au fost metode revolutionare in actul medical.

– In momentul in care am vrut sa introducem o tehnica chirurgicala noua noua am mers pe ideea de a chema aici pe cel care are cea mai buna experienta in domeniu. Apoi am continuat singuri. Cu ocazia “Zilelor medicale ale Spitalului din Moinesti” am introdus o astfel de tehnica, noua in toata lumea: tehnica Single Port, adica accesul printr-un singur orificiu in corpul pacientului, in chirurgia laparoscopica, un orificiu natural insa. Astfel, in Moinesti s-a facut prima data scoaterea colecistului prin vagin.

Tot la noi s-a facut prima operatie de Single Port ombilical, iar acum avem experienta cea mai mare in aceasta tehnica, una comunicata si la Congresul American de Chirurgie, in luna octombrie 2011. Tot in acest an, am ajuns si la “borna” 7.000 de operatii laparoscopice, chiar in aceasta luna. O spunem in momentul in care rata mortalitatii, a morbiditatii, a complicatiilor la noi este sub cea prezentata in literatura de specialitate.

Confortul si siguranta, atribute esentiale

– Vorbim, la Moinesti, de un spital modern. Dumneavostra ati vizitat, in lume, mult mai multe locatii si mult mai bine dotate. Ce inseamna confort, pentru pacient, intr-un spital?

– In martie 2001 spuneam ca pentru a realiza un spital performant la Moinesti va fi nevoie de zece ani. Multi m-au privit cu ingaduinta, altii cu mirare, unii chiar cu scepticism. Chiar colegii mei. Dar, am pus un pariu in primul rind cu mine insumi si cu echipa pe care o reprezint. Din fericire, am cistigat. Confortul in spital inspira pacientului incredere.

De aceea am incercat ca echipa medicala sa fie complexa. Din ea fac parte si psihologi, iar in 2001 am angajat si un preot. Am incercat sa stabilim si un acces relativ larg al vizitatorilor la pacienti. Nu putem pune o bariera intre viata din spital si viata de zi cu zi a pacientului. Izolarea bolnavului este foarte stresanta.

– La ce grad de dotare ati ajuns?

– Nu ne comparam cu altii. Dar, acum, la noi, fiecare spatiu in care exista bolnavii internati are o dotare minima: cu grup sanitar propriu, acces la oxigen si aspiratie, frigider, televizor etc. Si incercam sa restringem spatiul de cazare la cit mai putine paturi.

Conditiile tind spre uniformitate, iar la noi nimic nu se plateste in plus. Nu avem o taxa pentru conditii mai bune de cazare. Spitalul Moinesti este public, de stat, pentru oameni de toate conditiile sociale. Din fericire, am capatat increderea si a celor care au un nivel de trai mai bun.

– De ce credeti ca la Moinesti se poate si la altii nu?

– In primul rind datorita echipei de conducere a spitalului, omogena, care sa se poata exprima. Nici un director nu poate face minuni singur. Dar nici echipa nu poate da rezultate doar intr-un an sau doi. Apoi trebuie acordata o atentie deosebita bolnavului si medicului. care trebuie sa aiba toate conditiile in care sa poata sa-si puna in valoare cunostintele.

Trebuie sa faci astfel incit sa-l scutesti de anumite griji. Lucrul cu medicii nu este simplu. Ei sint oameni care au in mina vieti omenesti. Au o anumita personalitate. Iata si un paradox: de multe ori doctorul Cotirlet nu a fost de acord cu managerul Cotirlet.

– Chiar am sesizat aceasta contradictie in una dintre declaratiile pe care le-ati facut, recent, presei.

– la acest moment, pentru starea de dezvoltare a spitalelor din Romania, eu consider ca acestea trebuie conduse de medici. Poate si de altcineva, dar numai alaturi de un director medical puternic. Conducatorul spitalului trebuie sa aiba un anumit statut profesional. Cind sefii de sectie te simt subtire, nu te mai poti impune. Eu m-am pregatit, in primul rind, pentru a ajunge chirurg. Lucru la care tin enorm. Faptul ca m-am incumetat la un pariu cu mine insumi a determinat sa fiu si manager de spital.

Dar, in ultima perioada am fost asociat mai mult cu managerul. Sint, totusi, multumit ca ma afirm si profesional. Recent, mi s-a acdeptat o lucrare la Congresul American de Chirurgie (forumul suprem al chirurgilor din intreaga lume) si am fost nominalizat in diferite publicatii ca medic, iar acestea au mai atenuat contradictia din sufletul meu.

– Dar si manageriatul pe care l-ati facut poate fi interpretat ca un act de chirurgie, e drept, de alta factura, asupra unui organisn social.

– Multe dintre succesele Spitalului Moinesti se datoreaza chirgului din mine. Dezvoltarea laparoscopiei, de exemplu. Dar, in spitalul nostru vin acum puternic din spate alte sectii, cum este Sectia obstretica-ginecologie.

– Ce ii mai trebuie Spitalului din Moiunesti, domnule director?

– In acest moment, principala noastra preocupare este sa putem mentine nivelul la care am ajuns. Ne propunem, insa, citeva obiective noi: intregirea echipei medicale, realizarea unui heliport (care ar intregi profilul de spital de urghenta), dezvoltarea sistemului de telemedicina.

Sintem, acum, singurul spital din Moldova care beneficiaza de un parteneriat al Ministerului Sanatatii cu Petrom, pentru conectarea noastra in sistemul national de telemedicina. Mai vrem terminarea fatadei cladirii vechi (spitalul e din 1973) si armonizarea cu noua cladire a Compartimentului primire urgente si anveloparea ei.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.