spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

“Nu lãsa un infractor sã îti strice sãrbãtorile de iarnã!”

- Advertisement -

Dacã doriti sã petreceti sãrbãtorile de iarnã fãrã surprize neplãcute, politistii vã recomandã sã tineti cont de câteva sfaturi. Nu uitati, apelul la 112 este singura punte de legãturã a dumneavoastrã cu Politia.

Atentie la urãtori!

În preajma Sãrbãtorilor de Iarnã, rãufãcãtorii pot profita de buna-credintã a cetãtenilor si, deghizati în urãtori, pot fura din locuintele ale cãror usi le sunt deschise sau din locuintele pe care le gãsesc descuiate. Asa cã: acordati maximã atentie persoanelor care sunã la usa dumneavoastrã sau pe care le introduceti în casã; obisnuiti copiii sã nu deschidã usa nimãnui în lipsa dumneavoastrã, ca sã nu trãdeze cã sunt singuri în casã! Nu lãsati cheile apartamentului sub pres sau în cutia de scrisori! La plecarea de acasã, nu lãsati în usã bilete care sã dezvãluie acest lucru! Împreunã cu vecinii, stabiliti un sistem de supraveghere atunci când lipsiti de acasã, în mod special în noaptea de Anul Nou! Asigurati-vã usa locuintei cu încuietori performante!

Ce sã faceti în locurile publice

Aveti grijã de bunurile dumneavoastrã atunci când vã aflati în locuri aglomerate, la piatã, în magazine, în mijloacele de transport în comun, etc.! Nu afisati ostentativ bunurile de valoare atunci când vã aflati în locuri publice! Nu vã lãsati copiii nesupravegheati si nu le permiteti sã poarte cheia locuintei la vedere! Evitati sã intrati în discutie cu necunoscutii care vã pot aborda pentru diferite acte de caritate; pot fi escroci, al cãror scop este acela de a vã însela! Nu rãspundeti la provocãri cu violentã, încercati sã evitati conflictele, iar dacã nu reusiti, sunati de urgentã la numãrul 112- apel gratuit! Nu consumati în exces bãuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnitã de consumul de alcool!

Atentie si când mergeti la cumpãrãturi!

Portmoneul nu se aseazã niciodatã la vedere sau în bagaje, deasupra cumpãrãturilor. Locul cel mai sigur pentru pãstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentatiei. Feriti-vã de priviri indiscrete când scoateti banii! Nu vã lãsati amãgiti de vânzãtorii de „chilipiruri”, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafãcute, fie provin din sãvârsirea unor infractiuni. Nu vã lãsati copiii nesupravegheati! Dacã observati lipsa copilului, anuntati imediat agentul de pazã al magazinului respectiv si chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anuntati cea mai apropiatã unitate de politie sau sunati la numãrul de urgentã 112!

În mijloacele de transport în comun, în special în tren, se furã cel mai mult

Dati dovadã de vigilentã si atentie fatã de conduita persoanelor de lângã dumneavoastrã, atunci când asteptati mijloacele de transport în comun! Tineti, pe cât posibil, bagajul asezat în fata dumneavoastrã! Supravegheati atent buzunarele si geanta în care aveti bani si documente, pentru a preveni furtul acestora! Nu lãsati bagajele nesupravegheate, nici pentru perioade scurte de timp ! Nu consumati bãuturi alcoolice, sucuri sau cafea, de la persoane necunoscute! Nu încredintati bunurile personale si bagajele unor persoane necunoscute! La urcarea si coborârea din tren, supravegheati atent bagajele si buzunarele! La plata legitimatiilor de cãlãtorie, nu expuneti la vedere întreaga sumã de bani pe care o aveti la dumneavoastrã! Evitati transportarea unor sume mari de bani sau valori dacã nu vã luati mãsuri de sigurantã corespunzãtoare! Cereti sã vi se prezinte si verificati cu atentie legitimatiile persoanelor care îsi declinã calitãti oficiale, retineti numele acestora si institutia din care fac parte! Dacã pe timpul cãlãtoriei luati cunostintã despre sãvârsirea vreunei infractiuni, sesizati de îndatã politia Transporturi Feroviare din statiile de cale feratã si trenurile de cãlãtori!

Respectati regulile în traficul rutier!

Înainte de a pleca la drum, verificati întotdeauna starea tehnicã a autovehiculului si interesati-vã în privinta stãrii traseului pe care urmeazã sã îl parcurgeti; adaptati permanent viteza de rulare la conditiile de drum si de trafic! În zilele cu ninsori, temperaturi scãzute, fiti mai atenti la pietoni ! Acestia sunt mai putin prudenti, se ascund sub umbrele, privesc mai putin în jur si nu se asigurã corespunzãtor la traversare. Echipati-vã masina corespunzãtor, nu plecati la drum fãrã anvelope de iarnã, lanturi si material antiderapant! Verificati farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelulului, lichidului de parbriz si instalatia de încãlzire! Verificati dacã dispozitivele de iluminare si semnalizare, stergãtoarele de parbriz si instalatiile de climatizare functioneazã corespunzãtor! Circulati cu vitezã redusã, pentru a putea frâna în conditii de sigurantã! Tineti cont de faptul cã, atunci când este zãpadã, distantele sunt mai greu de apreciat. De aceea, mentineti o distantã mai mare între masina dumneavoastrã si cea din fatã. Evitati sã actionati brusc frâna si mecanismele de directie, deoarece puteti derapa foarte usor! Folositi cu precãdere frâna de motor. Pe portiunile acoperite cu polei nu trebuie sã virati si sã frânati în acelasi timp. Nu efectuati depãsiri riscante, pentru cã puteti derapa foarte usor! Nu consumati alcool si nu conduceti dacã simtiti cã sunteti obositi!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.