spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

“Nu am cum sã trimt bãiatul la scoalã!”

- Advertisement -

Vor munci în folosul comunitãtii dacã nu îsi lasã copiii la scoalã

PEDEAPSÃ Autoritãtile române încearcã sã facã educatie pe douã planuri. Dacã cei mici nu mai dau pe la scoalã, din acest an, sunt pedepsiti si pãrintii. În sensul cã vor fi obligati sã munceascã în folosul comunitãtii, atunci când nu îsi supravegheazã odraslele, iar acestea dau cartea pe munca în agriculturã. Din pãcate sunt si pãrinti care, efectiv, nu au cum sã-si trimitã copiii la scoalã.

Mãsura este prevãzutã clar în noua Lege a Educatiei. Pãrintii vor încheia cu scolile un contract educational în care vor fi trecute toate drepturile si obligatiile pãrtilor. Iar obligatia de bazã a adultilor este “sã ia mãsuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada învãtãmântului obligatoriu”. Astfel, tutorele legal riscã amenzi de pânã la 1000 de lei sau muncã în folosul comunitãtii. Iar aceste sanctiuni sunt valabile atât pentru pãrintii sãraci care îsi trimit copiii la muncã sau la cersit, cât si pentru pãrintii care au posibilitãti materiale, dar care îsi scapã odraslele din mânã. Spre exemplu, Gabriela Beleutã din localitatea Mãrãseni riscã si ea sã curete santurile sau sã vãruiascã pomii din sat, pentru cã Florin al ei nu s-a mai dus la ore dupã ce a terminat scoala generalã.

“Nu sunt bani de navetã”

“Nu poate sã meargã la scoalã, pentru cã nu sunt bani de navetã, la liceu, în Vaslui. Drumul costã 3 lei dus, 3 lei întors. Nu am de unde sã scot banii ãstia. Sunt singurã si abia fac fatã la cheltuielile cu mâncarea. Trãim din alocatii. Bãiatul mai mare a abandonat si el scoala, a lucrat la mânãstire, iar acum e în Sicilia. Ne ajutã si el cum poate. Mai suntem opt suflete acasã. Florin a abandonat scoala acum doi ani. Era în clasa a opta. Îi plãcea cartea, voia sã facã ceva în viatã, dar nu s-a putut. Munceste cu ziua, mai dã bani în casã, se îmbracã, se încaltã. Eu nu am de unde sã îi dau. Muncesc si eu cât pot, pe unde pot. Dacã legea spune cã trebuie sã muncim în folosul comunitãtii, dacã nu se duc copiii la scoalã, nu ne putem opune. Vom munci, dar nu e corect! Statul ar trebui sã îi ajute pe copii sã facã scoalã, sã învete carte. Ce rezolvã, dacã eu mã duc sã curãt santurile si copilul stã tot acasã?!” se întreabã femeia. Lui Florin i-a fost dragã scoala, dar, în lipsa banilor, s-a apucat de muncã. Cum sase frati trãiesc din mai putin de 500 de lei pe lunã, de doi ani, bietul adolescent munceste la câmp cu ziua. Nu se plânge, dar îsi doreste o viatã mai bunã pentru familia lui. Sperã sã îsi urmeze fratele peste hotare. Anual, peste 65.000 de elevi români abandoneazã scoala. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, 40% dintre adolescentii nostri sunt semianalfabeti. Rãmâne asadar de vãzut în ce mãsurã munca de jos a pãrintilor îi va aduce pe elevi la pregãtire pentru muncile de sus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.