spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
16-nov.-2024
spot_img
spot_img

“Mai multe fotolii goale” pentru doritorii de funcţii din USL

- Advertisement -

Vrancea ar putea avea doi secretari de stat şi trei şefi de agenţii în noul Guvern u Iulian Matache şi Vasile Carnariu ar putea să-şi păstreze funcţiile din fostul Guvern, spune prefectul Cătălin Kanty Popescu, la fel şi fostul deputat George Băeşu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor .Marian Oprişan şi Nini Săpunaru se află în aceste zile la Bucureşti, pentru a-şi impune mai mulţi oameni în posturi guvernamentale.La nivel judeţean continuă prigoana împotriva şefilor de deconcentrate, următorii fiind Miheci de la Prestaţii Sociale şi Juravle de la Pensii

După ce au ratat posturile de ministru, social – democraţii şi liberalii vranceni speră să prindă cat mai multe posturi în eşalonul doi al Guvernului, aflat zilele acestea în febra împărţii funcţiilor. Liberalii şi social-demcoraţii au la dispoziţie în jur de 60 de posturi de secretari de stat şi şefi de agenţii. Premierul Victor Ponta a anunţat că numărul total al secretarilor de stat va fi redus, regula stabilită fiind ca fiecare ministru să aibă doar doi secretari de stat. Cu toate acestea, regula va fi se pare încălcată. La Bucureşti se negociază în aceste zile la sange pentru ca baronii să-şi bage oameni acolo unde este rost de bani de cheltuială. În precedentul Guvern Ponta, Vrancea a fost reprezentantă la nivel ministerial de Iulian Matache, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Vasile Carnariu- director coordonator al APIA şi APDRP, Vasile Pintile la Apele Romane, George Băeşu la Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) precum şi Laurenţiu Ţigăieru Roşca, preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Dacă Matache a fost reconfirmat în funcţie la sfarşitul săptămanii, este posibil ca Băeşu şi Carnariu să-şi păstreze de asemenea posturile, în timp ce Laurenţiu Ţigăieru Roşca a anunţat că va opta pentru calitatea de deputat. Cu toate acestea, liberalii vranceni încălzesc un alt om pentru acest post. “Noi sperăm să avem cel puţin doi secretari de stat şi cel puţin trei directori de agenţii”, ne-a declarat prefectul Cătălin Popescu. Reprezentantul Guvernului spune că actuala putere din Vrancea are avantajul de a avea mulţi reprezentanţi în teritoriu, în timp ce şase din cei opt parlamentari ai USL au obţinut funcţii în Camera Deputaţilor şi Senat, ceea ce s-ar putea traduce în fonduri mai multe pentru judeţ. Cea mai mare funcţie a fost obţinută de senatorul Cristian Dumitrescu, ales vicepreşedinte al Senatului.

Cum a “sărit” Oprişan peste partid

Marian Oprişan încearcă să obţină cat mai multe posturi în structurile centrale, în condiţiile în care este posibil ca negocierile să se încheie săptămana aceasta. În fostul Guvern liderul PSD s-a folosit şi de evenimentele din judeţ pentru a-şi impune oamenii. Social-democratul Vasile Pintilie a fost numit la conducerea Apelor Romane în perioada în care raul Zăbala a izolat mai multe localităţi în zona de munte, iar ministrul Rovana Plumb a venit atunci în judeţ. Numele lui Pintilie a fost prezentat atunci ca a unui mare specialist, iar ministrul nu l-a putut refuza pe Oprişan la el acasă. De asemenea, Vasile Carnariu a ajuns să coordoneze APIA şi APDRP chiar cand în Focşani era organizat Festivalul Viei şi Vinului “Bachus”, singurul invitat din guvern fiind conservatorul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. De asemenea, ministrul a acceptat atunci o numire ad-hoc. În mediile politice se vorbeşte că Oprişan mai are cel puţin doi oameni pregătiţi pentru posturi înalte, Raluca Dan sau Cătălin Vrabie fiind printre numele vehiculate în vederea avansării la centru.

Guvernul va lucra cu alţi şefi de instituţii

Liberalii şi social-democraţii îşi pregătesc oameni şi pentru posturile de director din judeţ. Şefii actuali de instituţii nu vor mai avea multe zile în funcţii, deoarece vor fi organizate concursuri pentru conducerea acestora, aşa cum se întamplă chiar în ianuarie. “Suntem în etapa în care ministerele se reorganizează, vor fi structuri regionale şi este clar că vor fi schimbări în instituţiile deconcentrate”, spune prefectul judeţului. Fostul liberal spune că la nivelul Direcţiei Agricole este o “situaţie clară” din punctul său de vedere. “Avem un director detaşat pană la concurs şi un fost director nemulţumit. Va fi organizat un concurs pentru funcţia de director al Direcţiei Agricole, dar Ministerul Agriculturii va stabili cand”, a spus reprezentantul Guvernului. Deocamdată acesta nu a anunţat noi schimbări de şefi de instituţii, dar după cum se decurg lucrurile aceştia vor fi înlocuiţi unul cate unul, pe diverse căi, chiar dacă au susţinut concursuri pentru a ajunge în funcţii. Reorganizarea ministerelor este cea mai bună metodă de a pune directorii doriţi, dar şi regionalizarea va elibera multe birouri. Vicepremierul Liviu Dragnea a susţinut zilele trecute că instituţiile deconcentrate în marea lor majoritate vor trece în subordinea Consiliilor Judeţene, iar prefecţii se vor concentra pe aplicarea mult mai bună a programului de guvernare şi vor interveni în situaţii de calamitate. “Direcţiile deconcentrate ale ministerelor din judeţe – cea mai mare parte dintre ele – vor trece sub autoritatea autorităţilor locale pentru că aşa este firesc, aşa este în toate ţările civilizate”, a declarat Dragnea. Bătălia pentru funcţii se duce între liberali şi social – democraţi, însă şi conservatorii ar putea ridica pretenţii la şefia unor instituţii. Deja o mutare se produce la Agenţia pentru Protecţia Mediului, unde fostul director Paul Giurgă, membru PNL, a fost nevoit să facă un pas înapoi. Surse politice spun că postul va reveni unui om al conservatorilor, apropiat familiei lui Ionel Celmare, aşa cum s-a întamplat şi la şefia Direcţiei Silvice. Valul de schimbărilor şefilor de deconcentrate a început de la finele anului trecut şi nu sunt semne că ar înceta. Printre cei care au fost schimbaţi, sau urmează să fie, se numără Aurel Cristian de la Garda de Mediu, Paul Giurcă de la APM, Iozefina Iaru de la AJOFM, Florin Micu de la Direcţia pentru Cultură, iar în viitorul apropiat urmează Adrian Juravle de la Casa de Pensii.

Micheci renunţă la funcţia de conducere a AJPIS

Vincenţiu Micheci, directorul interimar al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Vrancea, care a fost numit în funcţie pe vremea guvernării PDL, nu se va prezenta la concursul organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pe 23 ianuarie. Acesta spune că nu ar avea nici un sens să se prezinte. “Avand în vedere actuala situaţie, nu cred că are vreun rost să mă prezint la concurs şi ca atare nu mă voi duce. Eu am o comunicare bună cu oamenii din instituţie şi pană acum nu am auzit să fie cineva care să dorească funcţia de conducere. Dacă era vreun doritor din interior cred că aş fi ştiut”, ne-a spus Micheci. Venit la începutul anului 2011 la conducerea AJPS, pe vremea cand Inspecţia Socială nu era în subordinea instituţiei, Micheci l-a înlocuit pe Petrea Cernat, care ar putea reveni acum pe funcţia de conducere, asta dacă nu cumva USL-ul vrea să pună pe cineva mai de încredere să aibă grijă de prestaţii. Micheci va rămane în cadrul instituţiei la fel ca toţi cei înlocuiţi de la şefia deconcentratelor, cu toate că angajarea la Stat este blocată de cand cu invocata criză financiară.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.