spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

“Let’s Do It, România !” se pregãteste iar de curãtenie

- Advertisement -

Organizatorii proiectului “Let’s Do It, România !” doresc sã reediteze actiunea de strângere a gunoaielor de anul trecut, actiune la care, la nivel national, au participat peste 200000 voluntari. În acest an, se va implementa un nou sistem de cartare a zonelor din afara localitãtilor pe care se depoziteazã sau se aruncã diverse resturi menajere sau alte gunoaie, sistem care va acoperi marea parte a teritoriului României, si care va permite o mai bunã gestionare a actiunii. În afara scopului declarat, de curãtire de gunoaie a României, proiectul mai are si o laturã educativã, de dezvoltare a spiritului civic si a dragostei pentru o naturã curatã.

Cel mai mare proiect de implicare socialã din tarã, “Let’s Do It, România!”, va fi organizat si în 2011, Ziua de Curãtenie Nationalã find stabilitã în acest an data de 24 septembrie. Odatã cu lansarea oficialã a noii editii, care a avut loc ieri, 28 iunie, a fost publicat în premierã si raportul oficial pentru actiunea din 2010, care a avut loc pe 25 septembrie, zi în care voluntarii din toatã tara si de toate vârstele au strâns gunoaiele din areale în general din afara localitãtilor.

A fost o realizare din partea asociatiei sã mobilizeze peste 200 000 de voluntari care au participat la curãtenia de pe 25 septembrie, din toate cele 41 de judete al tãrii, si care au strâns peste 55000 saci de deseuri. Pe partea de organizare, 5 autoritãti centrale si peste 2.000 de autoritãti locale au fost implicate pe parcursul proiectului, împreunã cu 1289 organizatori. Au fost implicati peste 294 parteneri de logisticã, salubrizare, valorificare si depozitare peste 350 companii si peste 255 ONG-uri.

Conform coordonatorului proiectului, Ionut Tunaru, prezent la eveniment, “Noutatea principalã din acest an este reprezentatã de noul sistem de cartare, care va fi bazat de data aceasta pe <<zone de cartare>>, de aproximativ 3×3 km fiecare, numite si griduri, care va permite atât identificarea zonelor cu probleme, cât si tinerea unei evidente mai riguroase cu privire la realizãrile actiunii, astfel ca în anii viitori sã nu se mai intervinã dacã nu este nevoie pe aceleasi areale”. Fiecãrui voluntar îsi va alege zone de cartare proprii, iar raportarea se va face încãrcând pe intranetul proiectului informatiile de pe teren. Noul sistem permite si calcularea procentajului cartat din fiecare judet, în vederea alocãrii resurselor în zonele cu probabilitatea cea mai mare de a avea gunoi. Obiectivul final al acestui sistem este Harta Deseurilor, instrumentul cheie pentru organizarea voluntarilor pentru ziua de curãtenie, si care va sta la baza Registrului National al Deseurilor, gândit ca un instrument de monitorizare a zonelor cu probleme din România, util pentru autoritãti si organizatori”. Conform declaratiilor, “Let’s Do It, România!” îsi propune anul acesta sã depãseascã recordul stabilit în septembrie 2010 si sã mobilizeze minim 500000 de voluntary, pe 24 septembrie. În afara obiectivului evident, curãtarea tãrii de deseuri, proiectul are si o importantã componentã de educare si responsabilizare a populatiei, în special a tinerilor, având în vedere cã se conteazã pe prezenta masivã a elevilor, în ceea ce priveste grija fatã de mediul înconjurator. “Let’s Do It, România!” este proiectul tuturor celor care cred cã în România se întamplã si lucruri pozitive, atunci când fiecare este dispus sã contribuie, chiar cu foarte putin: o singurã zi, pentru o Românie curatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.