spot_img
spot_img
7.6 C
Vaslui
19-ian.-2025

“La multi ani”, Maestre! (VIDEO)

- Advertisement -

Contemporani cu geniul artistic Marcel Guguianu!

Ieri, artistul plastic Marcel Guguianu, cunoscut sculptor de talie internationalã, autorul sculpturii “Ciocârlia” expusã la Banca Mondialã, a împlinit 89 de ani pe care si i-a serbat în orasul sãu natal, Bârlad. Astãzi, maestrul Marcel Guguianu va fi prezent în mijlocul presei bârlãdene, pentru a transmite bârlãdenilor fericirea pe care o trãieste, acum când a pãsit pe drumul celor nouã decenii de viatã si a peste 70 de ani de activitate artisticã.

Nãscut pe 28 iunie 1922, Marcel Guguianu, fiul vestitului cofetar Ion Guguianu din Bârlad, a urmat cursurile unei scoli primare în orasul natal si o parte a celor secundare, pe care le terminã în Galati. În continuare a frecventat cursurile si lucrãrile “Scolii de Belle Arte” din Bucuresti (1941 – 1945), la clasa lui Corneliu Medrea. A functionat ca profesor de desen si caligrafie la scolile din Bârlad: Colegiul “Gheorge Rosca Codreanu”, “Liceul Comercial de bãieti”, “Liceul Industrial de bãieti”. Între 1954 – 1956 a lucrat la Iasi, ocupându-se cu restaurarea unor monumente istorice din Iasi si din Bârlad. Din 1948 participã cu lucrãri de sculpturã la expozitii anuale si bienale. Din 1956 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici. Se mutã în Bucuresti din anul 1956. A participat la expozitiile din Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colectie muzealã, care-i poartã numele, la Contess Madelaine din New York. În 1992 a fost creatã Fundatia “Marcel Guguianu”.

Maestrul Guguianu este membru al Bãncii Mondiale iar statueta “Ciocârlia” devine emblema diviziei de culturã a Bãncii Mondiale la Washington. Cu ocazia aniversãrii a 80 de ani de viatã si peste 60 de ani de activitate (11 iulie 2002), a primit înalta distinctie “Steaua României în Grad de Cavaler”, din partea presedintelui României, Ion Iliescu, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.

Strada “Marcel Guguianu”

În semn de pretuire pentru faptul cã suntem contemporani cu cel mai mare sculptor în viatã al României, care este bârlãdean, consilierii au aprobat anul trecut ca strada “Transilvaniei”, pe care se aflã Pavilionul Expozitional “Marcel Guguianu” sã primescã denumirea de strada “Marcel Guguianu”. “În anumite cazuri, pentru noi ãstia de se cheamã artisti, vorbele sunt baliverne. Dumneavostrã sunteti diplomati si îmi amintesc cã edificiul acesta, care gãzduieste niste momâi din marmurã, din piatrã, constituie un act filantropic, pentru cã este ridicat pe locul copilãriei mele. Îmi amintesc cã pe aceastã stradã, în anii copilãriei ne zbenguiam cu prastia dupã vrãbii si am spart un geam la o casã a unui politician Georgescu Bârlad, luând o urechealã zdravãnã – acum as vrea sã am acei ani si m-as lãsa si urecheat! Târgul Bârladului are traditie în culturã si vreau sã trecem peste nedreptatea fãcutã de o rãzbunare a unei cucoane numitã Elena Ceausescu, care n-a suportat Bârladul, si l-a sabotat ca sã nu ajungã resedintã de judet, rãzbunându-se astfel pe urmasii lui Gheorghe Gheorghiu Dej, cu ajutorul lui Virgil Trofin si a domnului Petrom, cum îi spun eu lui Dinu Patriciu. S-au gândit cã târgul Bârladului se obrãzniceste prin traditii culturale si i-au distrus arhitectura si viitorul urbanistic. Dar cultura n-au reusit sã o distrugã! De aceea eu vã multumesc pentru tot ce ati fãcut si veti face pentru cultura acestui mare oras si pentru tot ce ati fãcut pentru mine si opera mea. Vã multumesc!”, a precizat atunci Marcel Guguianu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.