spot_img
spot_img
7.2 C
Vaslui
23-ian.-2025

“Exploratori” in caiace, pe riul Siret

- Advertisement -

– patru tineri bacauani, voluntari ai Centrului Regional de Ecologie Bacau au fost, zilele trecute, protagonistii unei aventuri inedite – iubitori infocati ai naturii si pasionati de sportul cu caiacul, cei patru au parcurs, intru descoperirea frumusetilor din jur, in caiace, riul Siret pe o distanta de 75 de kilometri, in doua zile – drumul nu le-a fost lipsit de peripetii, pe alocuri, aventurierii fiind nevoiti sa se “descurce” chiar si din plasele braconierilor

Iulian Chicu, Andrei Gritcu, Gabriel Gritcu si Tudor Nica sint cei patru viteji de la Centrul Regional de Ecologie (CRE) Bacau carora, zilele trecute, mai exact in perioada 3-4 septembrie, le-a “casunat” de-o aventura. Ecologisti convinsi, unii dintre cei mai activi membri ai CRE Bacau de altfel, si iubitori de sporturi “extreme” totodata, cei patru s-au decis ca e timpul sa descopere frumusetile locurilor… din caiace.

S-au organizat, s-au suit in masini si au plecat spre Roman (judetul Neamt) de unde, ulterior, aveau sa revina in Bacau, dar in caiace, coborind pe cursul riului Siret. Aceasta, in ciuda faptului ca nu stiau foarte bine traseul si nici nu se asteptau sa fie atit de lung.

“Curiozitatea de a descoperi locuri noi, in apropiere de orase, ne-a impins sa facem aceasta calatorie. A fost prima data cind am parcurs acest traseu, nu-l cunoasteam si estimaseram chiar ca va fi mult mai usor si repede de parcurs. A fost o experienta deosebita, pe care ne gindim s-o repetam”, ne-a spus Gabriel Gritcu, unul din cei patru temerari, coordonatorul CRE Bacau, totodata.

Calatoria pe apa in caiace a durat doua zile, distanta parcursa de la punctul de plecare (pod Gadinti, Roman) pina la punctul de sosire (pod Holt, Bacau) fiind de 75 de kilometri. Propriu-zis, pe apa, baietii au stat circa 18 ore (9 ore pe zi), innoptind in corturi, linga un cap de pod, in comuna Filipesti.

“Am vislit aproximativ 18 ore, cu o viteza medie de deplasare de 4,2 km pe ora, la un debit al Siretului la statia de la Dragesti de 32 mc/s, in patru caiace duble, in care am transportat toate cele necesare unui astfel de drum. A fost obositor dar foarte interesant si am ramas uimiti de cite frumuseti sint in jurul Bacaului”, a spus Gritcu.

Frumuseti nebanuite

Traseul parcurs de cei patru a traversat situl Natura 2000 “Lunca Siretului Mijlociu”, arie naturala protejata extinsa intre judetul Iasi, pina la Brad, comuna Negri, judetul Bacau.

“In zona ariei naturale protejate, malurile sint in cea mai mare parte impadurite, la sud insa de aceasta, lunca isi schimba aspectul, iar peisajul este dominat de culturi agricole si balastiere, exceptie facind zavoiul de la Schineni, comuna Saucesti. Am descoperit locuri deosebite, unele dintre ele prea putin, spre deloc, cunoscute, am surprins peisaje de o frumusete rara si specii de pasari rare, printre care barza neagra”, a povestit coordonatorul CRE Bacau.

Nu au lipsit insa, nici aspectele neplacute, pe raza judetului Bacau in special, vislele baietilor incurcindu-se nu o data, in plasele braconierilor. “Am gasit, desigur si urmele braconierilor: plase de ata, monofilament si crisnice. Le-am ridicat si desigur, pina acum nu le-a revendicat nimeni”, a amintit Gritcu. Planurile aventurierilor nu se opresc aici. ”

Vrem sa mai organizam actiuni similare, cu scopul de a promova activitatile recreative in natura, fara impact negativ asupra acesteia. Este pacat ca avem atit de multe locuri extraordinare de care nu se stie”, a spus ecologistul bacauan. Pentru viitorul apropiat, CRE Bacau isi propune organizarea unei noi tabere de fotografie, cel mai probabil la Izvorul Muntelui.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.