spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

“Cum a vândut Hillary Clinton fracturarea hidraulicã în întreaga lume”

- Advertisement -

RECUNOSTERE Un fost ambasador SUA recunoaste deschis într-un ziar american: „Am intervenit pentru ca Guvernul României sã concesioneze zãcãminte de gaze de sist cãtre Chevron”. “Practic aceasta este, pentru institutiile care ar trebui sã se ocupe de siguranta tãrii, un autodenut pentru comiterea infractiunii de trafic de influentã si ar trebui acum sã se autosesizeze pentru a deschide anchete împotriva celor care nu dau doi bani pe mediu si sãnãtatea celor cãrora le cer votul”, a spus George Epurescu, presedintele Asociatiei “România Fãrã Ei”.

Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, recunoaste, într-o declaratie acordatã publicatiei americane “Mother Jones”, cã a intervenit pe lângã guvernul de la Bucuresti pentru a debloca procesul de concesionare de perimetre de explorare de gaze de sist cãtre compania americanã de petrol si gaze Chevron, potrivit www.energyreport.ro. Declaratia face parte dintr-un articol intitulat “Cum a vândut Hillary Clinton fracturarea hidraulicã în întreaga lume”. “Potrivit declaratiilor, telegramelor diplomatice si altor documente obtinute de <<Mother Jones>>, în cadrul programului derulat de cãtre Departamentul de Stat, oficiali americani, unii dintre ei având legãturi strânse cu industria energeticã, au ajutat companii petroliere americane sã obtinã concesiuni de gaze de sist extrem de profitabile în strãinãtate, stârnind îndoieli cu privire la adevãratele interese servite de cãtre respectivul program”, scrie publicatia americanã. În articol, în care sunt prezentate demersurile de lobby si advocacy pentru dezvoltarea gazelor de sist purtate de americani în mai multe state din Europa, cum ar fi Polonia, Bulgaria sau România, dar si la Comisia Europeanã, se afirmã cã, în unele cazuri, Departamentul de Stat s-a implicat direct în negocierea acordurilor petroliere dintre guvernele respective si companiile americane. Astfel, potrivit sursei citate, Mark Gitenstein, în postura sa de ambasador al SUA la Bucuresti, s-a întâlnit cu directori ai Chevron si cu oficiali români, pentru a-i presa pe cei din urmã sã concesioneze cãtre Chevron perimetre de explorare pentru gaze de sist. “Românii stãteau cu perimetrele si nu fãceau nimic, iar cei de la Chevron erau nemultumiti. Asa cã am intervenit. Este ceea ce fac ambasadorii în mod traditional în numele companiilor americane”, a declarat Gitenstein pentru “Mother Jones”. Atât înainte, cât si dupã mandatul sãu de ambasador la Bucuresti, Mark Gitenstein a lucrat pentru firma de avocaturã si lobby Mayer Brown, printre ai cãrei clienti s-a numãrat si Chevron.

Vânduti de un guvern corupt!

În martie 2011, Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale (ANRM) a semnat cu Chevron trei acorduri petroliere, pentru perimetrele Adamclisi, Costinesti si Vama Veche, acorduri aprobate prin hotãrâri de Guvern dupã exact un an. Tot în 2011, Chevron a achizitionat de la Regal Petroleum drepturile aferente perimetrului Bârlad. În plus, în 2012, când Executivul de la Bucuresti lua în calcul impunerea unui moratoriu asupra gazelor de sist, Gitenstein a apãrut la televizor si a avertizat cã, fãrã gaze de sist si fracturare hidraulicã, România va ajunge sã plãteascã pentru gaze naturale un pret de cinci ori mai mare decât cel plãtit de Statele Unite, mai scrie “Mother Jones”. În articol mai este citatã Susan Sakmar, profesor de drept la Universitatea din Houston si expert în reglementãri privind exploatarea de gaze de sist prin fracturare hidraulicã. Aceasta declarã cã SUA este una dintre putinele tãri din lume unde proprietarii de terenuri cu resurse de hidrocarburi au drept de proprietate si asupra acestor resurse. “În cele mai multe, dacã nu chiar în toate celelalte state ale lumii, resursele subsolului sunt proprietate de stat si sunt administrate de guverne. Faptul cã proprietarii de terenuri pe care se foreazã nu profitã deloc de pe urma exploatãrii zãcãmintelor aflate sub proprietãtile lor a stârnit mânia publicã în unele pãrti ale lumii, în special în Europa de Est”, spune ea, sugerând cã aceasta ar fi cauza revoltei de la Pungesti, judetul Vaslui.

Pungestenii sunt fãcuti … rromi!

Oficiali ai SUA speculeazã cã si Rusia are un rol în cristalizarea protestelor împotriva exploatãrii de gaze de sist prin fracturare hidraulicã în regiune, în special la Pungesti. “Perceptia în rândul diplomatilor din regiune este cã, în acest fel, Rusia îsi protejeazã interesele. Din motive evidente, rusii nu vor ca aici sã se exploateze gaze de sist”, spune Mark Gitenstein. Articolul din “Mother Jones” mai relateazã momente legate de forajul primei sonde de explorare pentru gaze de sist a Chevron de la Pungesti si de protestele localnicilor fatã de acest demers. Potrivit unui document de la Cancelaria primului ministru, citat de publicatia americanã, înainte de debutul lucrãrilor de foraj, un oficial român s-a întâlnit cu executivi ai Chevron si cu un atasat comercial de la ambasada SUA de la Bucuresti pentru a pune la punct o strategie de PR. Acestia ar fi decis sã organizeze un eveniment pe tema respectivã la Palatul Victoria si l-au ales drept purtãtor de cuvânt al campaniei de PR pe Damian Drãghici, “un carismatic parlamentar român si o personalitate recunoscutã din rândul minoritãtii rrome, care are o prezentã considerabilã în regiunea în care Chevron vroia sã foreze”. “A fost cu adevãrat extraordinar sã vãd ce nivel de colaborare exista între toti acesti jucãtori. Era ca si cum ar fi fost toti divizii ale aceleiasi companii”, spune, pentru “Mother Jones”, jurnalistul Vlad Ursulean, care a scris pe larg despre activitãtile Chevron în România.

Trafic de influentã clar!

“Practic aceasta este, pentru institutiile care ar trebui sã se ocupe de siguranta tãrii, un autodenut pentru comiterea infractiunii de trafic de influentã si ar trebui acum sã se autosesizeze pentru a deschide anchete împotriva celor care nu dau doi bani pe mediu si sãnãtatea celor cãrora le cer votul. De la început ne-a mirosit a trãdare si iatã dovada!”, a spus George Epurescu, presedintele Asociatiei “România Fãrã Ei”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.