REVOLTATI… Societatea civilã din Vaslui ia atitudine. Vestea cã “muntenarul” Radu Bogdan, cel care l-a accidentat mortal pe Cristian Croitoru, a primit arest la domiciliu, a provocat idignare în rândul vasluienilor. “Cum se poate ca un idiot, cã altfel nu-i poti spune, care omoarã un elev de clasa a IX-a, sã primeascã arest la domiciliu? Ce justitie de rahat mai e si asta?”, sunt întrebãrile care au stârnit vâlvã în mediul online. “Oricum nimic nu va rãmâne asa! El sã se bucure acum, cât mai este încã alãturi de familie, deoarece nu o sã mai stea mult timp. Dacã ne organizãm si suntem uniti, vom reusi multe”, îi rãspunde o vasluiancã.
Cazul elevului accidentat mortal pe trecerea de pietoni ia o altã turnurã. Dacã ce magistratii au decis ca acesta sã stea în arest preventiv 30 zile, iatã cã acum oamenii legii au hotãrât ca acesta sã fie trimis în arest la domiciliu. Decizia i-a revoltat nu numai pe apropiatii tânãrului, ci si pe cei care poate nu au apucat sã-l cunoascã. “Cel mai probabil nu ar trebui sã scriu asta aici, dar îmi poate explica si mie, cineva, oricine, cum se poate ca un idiot, cã altfel nu-i poti spune, care a trecut pe rosu, cu o vitezã cu mult peste limitã, si a reusit sã omoare un elev de clasa a 9-a pe trecerea de pietoni (da, vorbesc de Cristi, majoritatea l-au uitat), cum se poate sã primeascã arest la domiciuliu? Ce justitie de rahat, mai e si asta? Ce judecãtori sunt în orasul ãsta? Câti bani primesc sã dea pedepse de astea?”, a scris pe un grup de Facebook un tânãr vasluian.
“Mãsura nu este corectã, dar are bazã juridicã”
La scurt timp de la publicarea mesajului, au început sã aparã si comentariile. “Arestul preventiv se dispune, printre altele, dacã rezultã din probe suspiciunea cã acesta a sãvârsit o infractiune contra vietii cu intentie, de aici posibilitatea de a lua drept mãsurã preventivã arestul la domiciliu în cazul tânãrului, el nefiind acuzat de o infractiune sãvârsitã din culpã. Nu o consider corectã, dar baza juridicã este, discutiile cu privire la mitã putând fi sau nu adevãrate. În justitie moralitatea este un element apreciat de judecãtor în mod personal, ceea ce stã la baza justitiei este strict codul, nimic altceva”, rãspunde o vasluiancã. “Arestul la domiciliu este relativ recent. Cred cã, în general, cei care primesc arest la domiciliu nu vor primi suspendare. De fapt, nu am vãzut în ultimii ani nicio informatie cu privire la ani grei pentru o pâine. Poate doar în cazul recidivistilor care furã ceva minor ca sã se întoarcã în puscãrie pentru cã nu se pot integra. Anul trecut, judecãtorii, chiar si avocatii, au fost controlati la sânge din ordine de sus, dupã niste articole defãimãtoare la adresa lor. Dupã toate presiunile, au iesit ok. Nu e o problemã cu justitia, trebuie doar sã o lãsãm sã îsi facã meseria pânã la capãt, nu opinia publicã sã îi dicteze cum, cã nu mai suntem în Evul Mediu”, scrie un alt vasluian.