spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

“Biserica e hulitã azi de purtãtori ai Satanei”

- Advertisement -

Acestea au fost cuvintele adresate de Preasfintitul Corneliu Bârlãdeanu, episcopul Husilor, credinciosilor prezenti în numãr mare la Sfânta Liturghie pe care a oficiat-o la biserica “Sfintii Împãrati Constantin si Elena si Sfântul Mucenic Mina” din Zona Gãrii a municipiului Vaslui, ieri, cu prilejul celui de-al doilea hram al sfântului lãcas.

“Nimeni în lumea asta, nicio institutie coruptã, stricatã, bazatã pe interes nu poate oferi omului drumul spre vesnicie.

Biserica e hulitã azi de purtãtori ai Satanei. De 2000 de ani, tot felul de mercenari si neaveniti, mai ales în zilele noastre se trezesc sã arunce cele mai josnice cuvinte la adresa Bisericii, dar Biserica mereu va birui, Biserica iese mereu biruitoare. Astãzi valorile s-au schimbat profund, astãzi rãului i se spune bine, iar binelui i se spune rãu. Acest popor este ametit si îndoctrinat cu tot felul de minciuni si lucuri false”, le-a spus Corneliu Bârlãdeanu, episcopul Husilor, credinciosilor prezenti ieri dimineatã la Sfânta Liturghie pe care a oficiat-o la biserica “Sfintii Împãrati Constantin si Elena si Sfântul Mucenic Mina”.

Slujba a avut loc cu prilejul prãznuirii de cãtre crestinii ortodocsi a Sfântului Mucenic Mina, ocrotitorul celor pãgubiti, fiind vorba, de asemenea, despre cel de-al doilea hram al sfântului lãcas.

Într-o cuvântare pe care cei aproape 500 de credinciosi au ascultat-o cu sufletul la gurã, episcopul Husilor a vorbit despre viata mucenicului Mina, despre puterea si rolul credintei si încercãrile la care Biserica este supusã astãzi.

Sfântul Mina este prãznuit de Biserica Ortodoxã pe 11 noiembrie. S-a nãscut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumãtate a secolului al III-lea. Rãmâne orfan pe când era copil. Tatãl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupã acesta. Intrã în armata imperialã, însã, pe 23 februarie 303, când Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, pãrãseste armata si se retrage în desert, dedicându-se vietii ascetice. Aici îl va întâlni pe Sfântul Macarie Egipteanul care îi va spune: “Ce cauti între cer si pãmânt, Mina, de unul singur? Locul tãu este în mijlocul multimii, ca sã ia aminte toti la cuvintele si la faptele tale. Ai schimbat o hainã de ostas cu alta, atunci sfârseste pe câmpul de luptã, ca sã înviezi ca un învingãtor fãrã sabie”.

Sfântul Mina împlineste cuvintele Sfântului Macarie, pãrãseste desertul si ajunge în Cotyaeum, cel mai apropiat oras de desertul în care vietuise. Aici avea loc o serbare în cinstea zeilor. Sfântul Mina mãrturiseste cã este crestin în fata celor ce cinsteau zeii, motiv pentru care este luat de soldati si dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru cã a refuzat sã se lepede de credinta în Hristos, i s-a tãiat capul.

Începând din 1874, biserica “Sfântul Mucenic Mina“ din Bucuresti pãstreazã fragmente din moastele Sfântului Mina. Ele au fost aduse de la Muntele Athos si de la Mãnãstirea “Sfântul Mina” din Egipt. Credinciosii se pot închina la moastele Sfântului Mina si în Catedrala mitropolitanã din Iasi. În aceastã catedralã, printre moastele celor 32 de sfinti, se aflã si un fragment din moastele Mucenicului Mina. Si în Biserica “Sfântul Mina” din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente douã fragmente din moastele Sfântului Mina. Ele au fost aduse din Grecia, în august 2001, de cãtre arhiespicopul Sucevei si Rãdãutilor. (Andrei POPESCU)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.