spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

Zero locuri libere de carantinã în judetul Vaslui: multe hoteluri si pensiuni au refuzat sã acorde servicii de cazare

- Advertisement -

Toate locurile de carantinã din judetul Vaslui sunt ocupate în urma fluxului de cetãteni veniti din Italia în ultimele zile. Autoritãtile cautã acum solutii, inclusiv gãsirea unor noi centre, pe lângã cele deja existente. O altã solutie ar putea fi plasarea pacientilor, în carantinã, la domiciliu.

Fostul ministru al Sãnãtãtii, Victor Costache, declara, pe 25 februarie, cã România are pregãtite aproximativ 4000 de locuri de carantinã, o cifrã consideratã „confortabilã”, la acea datã. Ieri, pe 31 martie, la nivel national, erau în carantinã institutionalizatã 11.576 de persoane. Alte 123.577 de persoane se aflau în izolare la domiciliu, sub monitorizare medical.

În judetul Vaslui a fost depãsitã capacitatea locurilor de carantinã

Începând de luni noaptea, judetul Vaslui a rãmas fãrã locuri de carantinã, dupã ce valurile de vasluieni care s-au întors din Italia le-au ocupat pe ultimele disponibile. În total, la nivel de judet, au fost amenajate 200 astfel de locuri, însã autoritãtile depun eforturi în aceastã perioadã pentru a suplimenta numãrul. Misiunea acestora este foarte dificilã, pentru cã foarte multi patroni de pensiuni si hoteluri refuzã sã primeascã persoane întoarse din strãinãtate. Frica acestora de a primi persoane suspicionate de coronavirus nu se justificã pentru cã pânã acum, nicio persoanã carantinatã nu a fost testatã pozitiv cu coronavirus. Dacã autoritãtile nu vor reusi sã gãseascã solutii, nu este exclus ca cei care se întorc din Italia, Franta, Spania, Germania sau Iran, tãri considerate zone rosii, sã fie plasati în carantinã la domiciliu.

Statul deconteazã 300 de lei pe zi pentru o persoanã carantinatã

Persoanelor aflate în carantinã trebuie sã li se asigure hranã si apã în cantitate sufficientã, iar în cazul persoanelor care apartin unor religii si culte religioase recunoscute de statul român, cu particularitãti de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilitãtilor, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Persoanele carantinate vor servi masa în camerã si se vor folosi tacâmuri si veselã de unicã folosintã. Lenjeria, prosoapele, hainele persoanelor carantinate vor fi obligatoriu dezinfectate înainte sã fie spãlate. Statul deconteazã 300 de lei pe zi per persoanã aflatã în carantinã. Valoarea de 300 de lei a fost stabilitã în urma unei analize a Ministerului Sãnãtãtii si este formatã din: 230 de lei pe zi per om carantinat pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curãtenie, servicii de spãlãtorie, produse de igienã personalã, asternuturi, prosoape, protectia bagajelor persoanelor carantinate. 70 de lei pe zi per om carantinat, sumã care include urmãtoarele cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi si patru litri pe zi) si paharele de unicã folosintã, cu pijamalele si papucii de unicã folosintã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.