Visul bârlãdenilor care asteaptã soseaua de centurã, devine realitate! (FOTO, VIDEO)

OFICIAL ÎNCEP LUCRÃRILE… Zi istoricã pentru bârlãdenii care, de peste 30 de ani, asteaptã ca orasul sã aibã o sosea de centurã sau, mai nou, o Variantã Ocolitoare (VO). Astãzi a avut loc conferința de începere a lucrãrilor de construire a Variantei ocolitoare a Municipiului Bârlad, etapa I. Practic, a avut loc predarea amplasamentului cãtre constructor pentru începerea lucrãrilor. Actiunea s-a desfãsurat la kilometrul 0 al investiției (Zona sens giratoriu DE 581 intersecție DN 11 A, spre Depozit unitate militarã). Au participat Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Mariana Ionițã, directorul general regional al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Dãnuț Pilã, reprezentanți ai proiectantului și ai constructorului obiectivului de investiții, primarul municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, și alți oficiali. Pe 29 iulie, a fost emis ordinul de începere a lucrãrilor pentru obiectivul Varianta de Ocolire a municipiului Bârlad km 0+000 – km 11+281 – etapa I”. Lucrãrile efective încep de astãzi, 6 august! „Asa cum am mai afirmat, este un cîstig al fiecãrui bârlãdean în parte, al fiecãrui functionar care a muncit la acest proiect extrem de vital pentru economia localã si nu numai, dar si al fiecãrui om politic care s-a preocupat ca acest vis sã devinã realitate.”, a spus primarul Dumitru Boros. Termen final pentru darea în exploatare, conform proiectului: iunie 2021. Termen realist de finalizare, având în vedere întârzierile pentru avizare: decembrie 2021.

În sfârsit, dupã o interminabilã perioadã de obtinere a avizelor pentru începerea constructiei VO a Bârladului, cunoscutã ca Soseaua de Centurã, astãzi s-a predat amplasamentul pentru construirea Variantei Ocolitoare a Bârladului. De peste 30 de ani, bârlãdenii au asteptat ca si aici sã fie construitã o sosea care sã ocoleascã orasul , pentru cã traficul greu în tot acest timp a traversat Bârladul, fiind distrusã infrastrucura pe douã artere principale: Vasile Pârvan si B-dul Epureanu. Pentru a marca aceastã zi istoricã, la Bârlad au sosit Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Mariana Ionițã, directorul general regional al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Dãnuț Pilã, reprezentanți ai proiectantului și ai constructorului obiectivului de investiții, primarul municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș și alți oficiali.

Reamintim  faptul  cã în octombrie 2018 a fost semnat contractul de Proiectare Tehnicã si Executie a Variantei de Ocolire a Municipiului Bârlad cu asocierea S.C. Tehnic Asist S.R.L. – S.C. Tass Infra Logistic S.R.L. Botosani. Rezultatele asteptate ale proiectului sunt: construirea a 11,281 km de varianta de ocolire la profil de drum national; construirea a 4 poduri, 3 pasaje, 2 intersectii si 2 parcãri. Valoarea totalã a proiectului este de 223,672,793.15 lei (inclusiv TVA) si va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020 astfel: 75% contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionalã -141,916,491.14 lei, 25% contributia proprie-47,305,497.04 lei, restul de 34,450,804.97 lei reprezentând TVA. Durata proiectului este de 73 luni (22 de luni executia plus garantia lucrãrii).

„Dacã o sã fie surpriza ca mâine sã nu fie foiala care este astãzi în santier, sã se înteleagã cã mai întâi trebuie verificat terenul”

Reprezentantul firmei de constructii, inginerul Gheorghe Rusanovschi, a declarat: „Astãzi este ordinul de începere si predare a amplasamentului. Efectiv, lucrãrile vor începe dupã efectuarea lucrãrilor în teren. Nu putem sã începem un proiect, pânã nu verificãm proiectul cu realitatea din teren. Probabil, vor dura cam douã sãptãmâni, sã intrãm efectiv asa în lucru. Dacã o sã fie surpriza ca mâine sã nu fie foiala care este astãzi în santier, sã se înteleagã cã mai întâi trebuie verificat terenul cu ceea ce este proiectat. Nu ne îndoim cã ceea ce este proiectat nu este corect, dar trebuie verificat înainte, sã nu sãpãm. Stiti, care orice croitor: mai bine mãsoarã de douã ori si taie o datã”, a declarat inginerul Gheorghe Rusanovschi, reprezentant antreprenor.

Primarul Boros a multumit tuturor celor care au sprijinit acest proiect: „este un cîstig al fiecãrui bârlãdean în parte, dar si al fiecãrui om politic care s-a preocupat ca acest vis sã devinã realitate”

„Este o zi istoricã pentru Bârlad. Astãzi se declanseazã lucrãrile la cel mai important obiectiv pentru municipiu, de mai bine de 30 de ani. Este o investitie asteptatã de foarte multi bârlãdeni, pentru cã Bârladul a fost afectat de traficul greu înspre si dinspre Republica Moldova, dinspre si înspre Iasi. De foarte mult timp, infrastructura este învechitã. Aceastã infrastructurã a suferit degradãri si degradãrile au atras multe cheltuieli de la bugetul local. Am speranta cã astãzi încep lucrãrile, iar participarea domnului ministru ne întãreste convingerea cã vom avea sustinere pentru terminarea acestui obiectiv. Asa cum am mai afirmat, este un cîstig al fiecãrui bârlãdean în parte, al fiecãrui functionar care a muncit la acest proiect extrem de vital pentru economia localã si nu numai, dar si al fiecãrui om politic care s-a preocupat ca acest vis sã devinã realitate. Pentru mine, personal, pentru cã tot am fost întrebat de mai multi cetãteni, bucuria este cu atât mai mare cu cât obiectivul se realizeazã în mandatul actulului guvern, la care am gãsit sprijin din toate punctele de vedere. Sã dea Dumnezeu ca investitia sã se finalizeze în termenele stabilite, iar orasul sã scape odatã pentru totdeauna de calvarul traficului greu. Stiu cã multora le-a fost greu, dar mai avem cu totii putin de rãbdat! Sã fim întelegãtori si sã le urãm spor la treabã constructorilor “, a declarat primarul municipiului Bârlad, avocatul Dumitru Boros.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode:”eu vã spun aici: dacã veti realiza în acest an lucrãri de 98 de milioane, în acest an veti primi toti banii”!

„Guvernul Orban a propus o schimbare de paradigmã. De la o economie bazatã pe consum, la o economie bazatã pe stimularea investitiilor. Un mod sãnãtãs, spun eu, care va genera bunãstare, cresterea produsului intern brut, va genera dezvoltarea economicã. Nicio regiune istoricã în urmã! Am prezentat la Iasi proiectele majore de investitii, de dezvoltarea infrastructurii de transport din România si, bineînteles, din regiunea Moldovei. Toate cele 4 mari proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere, Autostrada Unirii, Autostrada A7, Ploiesti – Buzãu, Pascani, Suceava, Siret, Autostrada A 13, Bacãu, Brasov, Autostrada Nordului, Suceava, Baia Mare, toate sunt considerate de cãtre Guvernul României drept proiecte prioritare. Dupã ce, la începutul lunii iulie, semnam aici un contract pentru realizarea documentatiei, pentru cei 160 de km de drum expres, Tisita – Albita, iatã cã la mai putin de o lunã, venim aici, cred eu, cu cea mai bunã veste: înmânãm antreprenorului ordinul de începere a lucrãrilor. E atât de important pentru o comunitate aceastã variantã ocolitoare. Câte beneficii aduce din punct de vedere economic, dar si din punct de vedere al confortului cetãtenilor, scotând traficul greu din interiorul localitãtii! Variantele ocolitoare sunt pentru noi obiective majore de investitii, le acordãm o atentie deosebitã. (…) Astãzi dãm ordinul de începere pentru varianta ocolitoare de la Bârlad. Valoarea investitiei este undeva la 132 de milioane de lei, dar suma pe care noi am prins-o în buget este undeva la 48 de milioane. Eu vã spun aici: dacã veti realiza lucrãri de 98 de milioane în acest an, veti primi toti banii”, a spus ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode. În final, directorul DRDP Iasi, Dãnut Pilã, a predat amplasamentul cãtre constructor.
NICIUN COMENTARIU