spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

“Virusul nu existã”, motiv de petreceri si excursii pe litoral, în plinã pandemie (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

Sindromul “Buzatu” loveste în lumea bunã a Vasluiului

IRESPONSABILI… Detalii incredibile ies la ivealã în cazul celor 30 de tineri din municipiul Vaslui care, dupã petrecerea de majorat, au mers la mare. Acestia fac parte din familii înstãrite, cu pãrinti politisti, cadre medicale, oameni de afaceri. Totul a pornit dupã ce fiica unui ambulantier, desi a prezentat simptome, a participat la petrecere, iar apoi a plecat la mare fãrã sã mai astepte rezultatul testului. Inconstienta tatãlui care se aflã în prima linie de luptã împotriva COVID-19 a dus la generarea acestei situatii extrem de gravã. Dacã acesta ar fi constientizat pericolul si s-ar fi impus în fata fiicei sale si ar fi oprit-o sã nu mai meargã la majorat sau la distractie pe litoral, atunci niciun alt tânãr nu s-ar fi îmbolnãvit. De asemenea si pãrintii aniversatei au dat dovadã de maximã iresponsabilitate, dupã ce au permis ca 45 de tineri sã se strângã laolaltã, chiar în curtea casei, pe timp de pandemie. Toti cei 30 de tineri au fost adusi cu autospecialele de la ISU, acasã. Primul grup de 17 tineri a ajuns la spitalul din Bârlad, iar opt dintre acestia prezintã simptome specifice COVID-19. Ceilalti 13 tineri au intrat în carantinã la domiciliu, acestia fiind asimptomatici. Chiar dacã situatia este gravã, unii pãrinti nici în ceasul al 12-lea nu au constientizat pericolul. Acestia neagã existenta virusului si spun cã toatã mobilizarea autoritãtilor sanitare este doar o “mascaradã”. Nimic surprizãtor în atitudinea lor, atât timp cât persoane importante la nivel de judet, precum presedintele CJ, Dumitru Buzatu, au declarat în repetate rânduri cã nu cred în aceastã pandemie.

Desfãsurare de forte impresionante ieri, la malul mãrii, unde mai multe autospeciale ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Vaslui au mers pentru a aduce acasã mai multi tineri suspicionati de coronavirus. Unii dintre ei au înteles cât de gravã este situatia si au acceptat sã urce în masini, altii mai încãpãtânati, au refuzat sã se întoarcã acasã. A fost nevoie ca reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui sã-i contacteze pe colegii lor de la Constanta pentru a-i lãmuri pe tinerii teribilisti cã nu au prea multe optiuni de luat în calcul. În urma vizitelor fãcute la pensiunile unde erau vasluienii, DSP Constanta a aplicat si douã amenzi, în valoare totalã de 20.000 de lei, pe motiv cã oaspetii erau cazati fãrã forme legale. “În cursul serii de marti, 4 august a.c., DSP Constanta a fost înstiintatã de DSP Vaslui de faptul cã, în statiunea Costinesti, s-ar afla 30 de tineri cu vârste cuprinse între 17 si 18 ani, prezenti pe litoral pentru a participa la un eveniment privat. Informarea a venit în contextul în care cei 30 de tineri sunt considerati contacti directi ai unui caz confirmat de COVID-19, din judetul Vaslui. În urma controlului efectuat cu sprijinul Politiei Costinesti si a Grupãrii de Jandarmi Mobilã “Tomis” Constanta, s-a constatat faptul cã cele 30 de persoane au ajuns în Costinesti în jurul datei de 1 august, fiind cazati în trei locatii, dupã cum urmeazã: o vilã, unde au fost cazate 10 dintre persoane. În urma controlului, au fost constatate conditii de cazare necorespunzãtoare, nerespectarea mãsurilor impuse în situatii epidemiologice speciale, motiv pentru care proprietarul vilei a fost amendat cu 10.000 de lei. De asemenea, s-a interzis orice fel de activitate turisticã; o vilã unde au fost cazati 13 tineri. Aceleasi nereguli au fost constatate, asa cã administratorul vilei a fost amendat cu suma de 10.000 de lei si s-a interzis desfãsurarea de activitãti turistice; o pensiune, unde au fost cazate 8 persoane. La aceastã locatie nu au fost gãsite neconformitãti. Din cei 30 de tineri, 18 au fost deja preluati de echipaje SMURD venite din judetul Vaslui, iar celelalte 13 persoane sunt carantinate la vila în care au fost cazate, pânã la sosirea echipajului SMURD care îi va prelua si transporta spre judetul de domiciliu. La momentul controlului, niciunul dintre cei 30 de tineri nu prezenta simptomatologie specificã infectiei cu virusul SARS-CoV-2. Proprietarilor celor trei locatii de cazare li s-a recomandat efectuarea operatiunilor de dezinfectie-dezinsectie”, au declarat, miercuri dupã-amiazã, reprezentantii DSP Constanta.

“Astept sã vãd mai multã responsabilitate”

Tot ieri dupã-amiazã a reactionat si prefectul judetului Constanta, care a declarat cã principalii responsabili pentru situatia de la malul mãrii sunt pãrintii celor 30 de copii. “Este o situatie lipsitã de responsabilitate, în special din partea pãrintilor celor 30 de tineri, pentru cã discutãm de niste copii de 17-18 ani. Situatia acum este sub control, a fost contact permanent între DSP Constanta si DSP Vaslui pentru gestionarea acestei situatii complicate. Se efectueazã anchete epidemiologice extinse, pentru cã acesti tineri au apucat sã petreacã 2-3 zile pe litoral. Astept sã vãd, în restul sezonului, ceva mai multã resposabilitate din partea turistilor, care complicã, uneori, întreaga activitate de pe litoral, fie cã vorbim despre portul mãstii de protectie, de pãstrarea distantãrii sociale, respectarea regulilor, în general”, a declarat prefectului judetului Constanta, George-Sergiu Niculescu.

“Opt dintre ei au deficiente respiratorii, febrã si tuse”

Dupã ce primul transport, de 17 persoane, a ajuns la spitalul din Bârlad, purtãtorul de cuvânt al unitãtii sanitare a dat o declaratie referitoare la situatia pacientilor. “Au fost adusi 17 pacienti din zona litoralului, dintre acestia 12 sunt minori, iar opt prezintã simptome sugestive de infectie cu SARS- CoV-2, având deficiente respiratorii, febrã si tuse. Toti cei 17 sunt contacti ai unui caz confirmat, ei au fost internati ca si suspecti. Au fost testati asearã (n.r. marti seara) si se asteaptã rezultatele. Acestea vor fi cunoscute cel mai probabil disearã sau mâine dimineatã (n.r. joi dimineatã). În functie de acestea, se va decide dacã vor începe terapia sau dacã vor pleca acasã sub supraveghere”, a declarat medicul Angelica Gramaticu, purtãtorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad.

«Vecinii vã stiu, vã urmãresc»

Ultimul transport, cu 13 persoane, a oprit asearã, la Sala Sporturilor din Vaslui, acolo unde doi reprezentanti ai DSP Vaslui le-au explicat adolescentilor ce presupune carantina. «Carantinare înseamnã stat în casã. Nu intrã si nu iese nimeni, nici mãcar pe scara blocului. Se vor face verificãri din partea politiei. Din experienta lunilor trecute, vã spun cã vecinii stiu, vã urmãresc si ne vor sesiza dacã nu respectati carantina. Spãlatul pe mâini si purtatul mãstii chiar si în casã trebuie avute în vizor. Voi acum nu aveti simptome, dar nu se stie ce va urma.La momentul când apare cel mai mic simptom, vã dor muschii, începe nasul sã curgã, vã doare în gât, aveti frisoane, vã doare capul, simtiti cã nu mai aveti gust si miros, trebuie sã sunati medicul de familie. Nu stati cu simptome pentru cã nu înseamnã cã dacã sunteti tineri si în putere nu puteti fi afectati” le-a transmis angajata DSP Vaslui, celor 13 adolescenti. Cu o atitudine extrem de sfidãtoare, câtiva dintre ei au continuat sã ia în derâdere situatia în care se aflã, urmând exemplul pãrintilor.

“Se fac multi bani de pe urma acestor cazuri”

Redactorii ziarului Vremea Nouã au stat de vorbã cu tatãl uneia dintre fetele din grup, care nu crede un cuvânt din ce au comunicat autoritãtile sanitare. Bãrbatul ne-a declarat cã totul face parte dintr-un plan bine pus la punct prin care se urmãreste obtinerea unor bani. “Fata mea se aflã într-una din ambulantele care se întorc acum din Constanta. De asearã comunic continuu cu ea, mã tine la curent cu tot ce se întâmplã acolo. Mi-a spus cã niciun coleg din grupul ei nu strãnutã, nu tuseste, toti sunt sãnãtosi, dar supãrati cã sunt nevoiti sã se întoarcã acasã mult mai devreme. Au plecat pe litoral vinerea trecutã si urmau sã se întoarcã vinerea asta. Si-au întrerupt vacanta din cauza acestei mascarade. Nu cred în povestea asta atât timp cât statul “mãnâncã” bani pentru fiecare caz de COVID-19 raportat. Pentru autoritãtile sanitare, starea în care suntem e idealã pentru cã acum se fac foarte multi bani. Vom sta în amorteala asta si ne vom obisnui cu mãstile si cu luatul temperaturii, apoi vor veni cu alte mãsuri si mai restrictive, iar noi vom tãcea în continuare pânã vom rãmâne fãrã niciun drept. În acel moment ne va fi foarte greu sã mai facem ceva. Cum vã explicati cã tatãl acelei fete, despre care se spune cã este pacientul zero, a fost dupã ea la mare, sã o aducã acasã. Dacã el este contact direct al fetei, nu trebuia izolat de urgentã? De ce a fost lãsat sã meargã prin tarã, desi sunt suspiciuni cã si el ar putea avea virusul? Totul e cusut cu atã albã. De asta i-am si spus fetei cã în momentul când ajunge acasã, va sta în izolare, dar la spital eu nu o duc sub nicio formã. Nu are ce cãuta acolo. O tratez acasã cu paracetamol si aspirinã, medicamentele care se dau si în spital”, ne-a spus tatãl unei fete care face din grupul de adolescenti suspicionati de COVID-19.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri