Vasluiul se vindecã de ciuma rosie. Iohannis câstigã alegerile în judetul lui Buzatu cel Bãtrân | VIDEO

ANALIZÃ…Vasluiul scrie istorie la 30 de ani dupã Revolutie. Pentru prima datã, ciuma rosie este eradicatã în judet de doctorul Tãtaru, dupã injectii repetate cu un antibiotic miraculos denumit “Iohannis”. Liberalii obtin astfel o victorie la limitã, în fata ciurdei rosii conduse de Buzatu. Iohannis a luat în judetul Vaslui, din cele 148.175 de voturi valabil exprimate, 48.034. În procente, acest lucru înseamnã 32,84%. Viorica Dãncilã a obtinut cu 1.316 voturi mai putin, adicã 31.87%. Iatã cã ce nu a reusit Dan Marian, Vrânceanu sau alti liberali care înainte de a pleca la bãtãlii electorale îsi luau ceaiul în birourile PSD-ului, reuseste doctorul Tãtaru. USR-istii lui Botez nu au mai putut repeta performanta bunã de la alegerile europarlamentare, clasându-se pe locul 3, cu 17.604. Mircea Diaconu face o figurã frumoasã si obtine 13.270 de voturi, adicã un procent de 9.07%. Victoria liberalilor se datoreazã voturilor masive venite din urban. Vasluiul (29,5%), Bârladul(32,7%), Husul (31,18%) si Negrestiul (34,42%) sunt orasele în care Iohannis a câstigat fãrã drept de apel, iar onoarea PSD-ul este salvatã doar de Murgeni, oras unde Viorica Dãncilã câstigã cu 36,42%. Nici PNL nu stã rãu aici, a strâns aproape 32% din voturi, ceea ce dã încredere cã si orasul ocupat de romii lui Buta dã semne cã se vindecã de ciuma rosie. În rural semnul victoriei lui Iohannis l-a dat Valea Prutului care a votat masiv cu PNL, precum si nordul judetului. “Sunt extrem de bucuros cã dupã 3 ani de muncã am reusit sã câstigãm alegerile în judet, dupã ce am reusit sã curãtãm partidul de intrusii lui Buzatu, care ne cântau prohodul. Rând pe rând, acestia au pãrãsit partidul precum pãduchii, corpul sãnãtos. Ne amintim cum ne învãta Tamas, Olteanu sau Nixon despre valorile liberalismului, dupã ce Buzatu le dicta discursurile, iar ei îsi notau constiinciosi în carnetele rosii primite în dar de la Mos Gerilã. Vremea lor a trecut, iar acum PNL eliberat de cozile de topor prinde culoare în obraji si obtine prima victorie” a declarat Nelul Tãtaru, omul momentului în judetul Vaslui.

INCREDIBIL…Surprizã maximã, seara trecutã, dupã numãrarea voturilor în primul tur al alegerilor prezidentiale, în judetul Vaslui. Iohannis, candidatul PNL, câstigã detasat în Bârlad, Vaslui, Husi si Negresti, în timp ce candidatul PSD câstigã doar pe orasul Murgeni. Situatia este la fel de grea si în comunele din zona de sud a judetului, inclusiv pe toatã Valea Prutului si localitãtile din zona Husi, acolo unde liberalii lui Iohannis au bãtut net social-democratii. Dãncilã, în schimb, a câstigat în tot ce înseamnã comunele din jurul Vaslului, pornind de la Hoceni si trecând prin Stefan cel Mare sau Gârceni, acolo unde primarii PSD au obtinut scoruri care au trecut de 55-58% pentru candidatul PSD. Este pentru prima datã în istoria confruntãrilor electorale postdecembriste când, la Vaslui, PNL bate PSD cu aproape 1.300 de voturi, la scorul general. Pe judet, dupã numãrarea tuturor voturilor, seara trecutã, PSD a înregistrat un procent de 31,87%, în timp ce PNL a reusit un scor electoral de 32,84%. Numai la Bârlad, Klaus Iohannis ia 8.156 de voturi, în timp ce Dãncilã primeste 6.327 de voturi. În Vaslui, oras de bugetari, candidatul PNL ia cu 500 de voturi mai mult decât cel al PSD. Pierdantii acestor alegeri sunt useristii lui Dan Barna, care obtinut infinit mai putine voturi fãtã de alegerile europarlamentare si pierd orasele Vaslui si Bârlad, unde au fãcut istorei la alegerile trecute. Cauza, inconstienta deputatului Botez, care i-a executat pe adevãratii useristi, cum a fost cazul lui Ciprian Canã si a adus implanturi noi tocmai din curtea PSD-ului. Cu lãutari, precum Bîicu sau oportunisti din gasca lui Cadar, nu poti construi un partid fãrã penali, asa cum visa din cortul de la Casa de Culturã, în lungile zile de varã, Ciprian Canã.

Dupã o campanie electoralã anemicã, în care alegãtorii vasluieni nu au simtit suflul unor dezbateri aprinse si nici îndârjirea de la alegerile europarlamentare, ziua de ieri a adus cumva o descãtusare a energiilor politice. Pentru a demonstra parcã aceste afirmatii, am remarcat faptul cã, numai la Spitalul Judetean, de exemplu, au votat aproape 200 de pacienti si mai multi medici, un numãr cum nu a fost vreodatã în istoria alegerilor postdecembriste la SJU. La ora 21.00, am constatat o situatie neplãcutã: judetul Vaslui era ultimul pe tarã, ca prezentã la vot, cu 35,47% din totalul alegãtorilor din listele electorale permanente. Adevãrul este unul singur: cei aproape 100.000 de moldoveni înregistrati oficial în Vaslui, Bârlad, Negresti sau Husi au tras judetul în jos, ca prezentã realã la vot. Dacã scãdem din 417.689 alegãtori din listele permanente pe cei 100.000 de moldoveni care au buletine pe judetul Vaslui, ajungem la adevãratul procent: la Vaslui au votat 46,64% dintre cei care trãiesc aici. Am fi, probabil, în rândul judetelor cu cele mai bune prezente pe tarã, ca procent la votare, dacã nu am avea puhoiul de moldoveni în statisticile oficiale. Dar, acceptând datele oficiale, sã vedem care a fost prezenta la vot, pe orase si municipii. Capitala judetului, municipiul Vaslui, a avut un numãr record de alegãtori pe listele electorale permanente, 119.117 persoane. Aici, au votat 26.977 de persoane, adicã un procent de 22,64%. Socotind cã în liste sunt în jur de 80.000 de moldoveni, este clar cã procentul real al celor care au votat aici se apropie de 50%. La Bârlad, în schimb, au votat 25.271 de persoane, din totalul de 58.231 de persoane de pe listele electorale permanente, adicã un procent (real!) de 43,39%. La nivel urban, remarcãm lipsa totalã de la vot a celor de la Murgeni, în conditiile în care procentul pe oras ajunge la 22%.

Cum s-a votat în mediul rural: marile comune PSD au pierdut lupta cu PNL

Multe comune mari, cu 4-5.000 de locuitori, conduse de primari PSD, cu multã experientã si notorietate, au pierdut în competitia cu PNL. La Ivãnesti, de exemplu, PSD este bãtut de PNL, cu 32% la 37%. La Fãlciu, primarul Neculai Moraru (PSD) este surclasat de PNL: 41% Iohannis – 33,2% Dãncilã. Înfrângeri pe linie pentru PSD sunt si la Bunesti-Averesti, Lunca Banului, Stãnilesti, Dimitrie Cantemir sau Bãcani, unde diferenta dintre voturile obtinute de Iohannis si cele obtinute de Dãncilã sunt foarte mari. Sunt si primari PSD care au confirmat si au adus voturi multe pentru partid. La Stefan cel Mare, primarul Mihai Moraru nu se dezminte si reuseste sã câstige în fata PNL, cu un scor de 63% pentru Dãncilã, în timp ce Iohannis a luat doar 18%. La Hoceni, 65% dintre locuitorii comunei au votat pentru Dãncilã, în timp ce doar 11% au mers pe mâna lui Iohannis. Sorin Scutelnicu, primarul PSD de la Gârceni, a reusit sã obtinã 58% pentru Viorica Dãncilã, în timp ce Iohannis a luat în aceastã comunã 22%. Este foarte interesant cã în majoritatea comunelor de care vorbim sunt în derulare programe initiate de PSD, cu asfaltãri, canalizãri, scoli si grãdinite noi, de valori foarte mari, însã se pare cã acest lucru nu a contat prea mult pentru electorat. La miezul noptii, am aflat si cifrele pe judet, pentru cei mai importanti competitori politici: Iohannis câstigã alegerile din judetul Vaslui, cu 32,84%, Viorica Dãncilã ia 31,87%, Dan Barna – 12,04%, în timp ce marele actor Mircea Diaconu reuseste un scor electoral de 9,07%.

Bucurie retinutã la sediul PNL, la aflarea rezultatelor de la ora 21.00

În jur de 20 de lideri locali si judeteni ai PNL Vaslui s-au aflat, duminicã seara, la ora 21.00, în fata televizoarelor, la sediul judetean din zona Gãrii. Tãcere, nu prea multã bucurie, toatã lumea îngânduratã, cu ochii în telefoane. “Oare, cine iese?”, se întreba, într-una, consilierul local Sorin Radu. La ora 21.00, apar cifrele la Digi24. Iohannis are 39%, iar Dãncilã – 22,9%. Nimeni nu sare în sus, doar un sentiment de usurare. “E bine, fratilor. E foarte bine. Dar, de unde are Dãncilã 22%? Asta nu înteleg”, explodeazã Tudor Polak, presedintele PNL municipal Vaslui. “Eu zic cã se schimbã datele, când vin voturile din diaspora. Barna trece pe doi”, spune un alt liberal din salã. Iohannis turuie într-una la televizor, aruncând cu tot ce poate spre PSD, pe care îl vrea desfiintat. Vorbeste Dãncilã. Se fac glume pe seama fostului premier. Urmeazã Barna, care toarnã o poveste uluitoare: “Noi am fost singurii prezenti în stradã, în aceastã campanie”. Lumea ia foc. “Vãleu. Cum poate sã spunã asa ceva?”, strigã mai multi liberali, înviorati brusc. “Eu cred cã este un rezultat foarte bun, votat de foarte multi români. S-a vãzut clar cum au votat românii”, spune Tudor Polak. Îl zãrim în încãpere si pe viitorul prefect al judetului, Marius Arcãleanu. “Nu a fost o campanie foarte grea. Ideea este cã am fost prezenti mereu în teren, am stat de vorbã cu alegãtorii. Ne pregãtim pentru turul al II-lea”, recunoaste secretarul general al PNL Vaslui. “Vedem, prin prisma acestui rezultat, cã dl. presedinte Iohannis are o imagine bunã în rândul românilor. Suntem siguri cã dl. Klaus Iohannis va câstiga aceastã campanie, ne vom mobiliza si mai tare în turul al doilea”, a spus dr. Nelu Tãtaru, presedintele PNL Vaslui.

La PSD, liniste si tãcere, se rumegau rezultatele, seara trecutã

Chiar dacã putini sunt cei care se asteptau la asemenea rezultate, afisate de exit-poll-uri, candidatul PSD reuseste un nesperat loc doi. Viorica Dãncilã reuseste sã treacã peste candidatul USR Dan Barna si, dacã procentele se vor pãstra si dupã numãrarea oficialã a voturilor, atunci, peste douã sãptãmâni, vom merge la vot pentru a alege un presedinte dintre candidatul liberal si cel al PSD-ului. La Vaslui, rezultatele afisate de exit-poll-uri aduc liniste printre pesedisti dar si sperantã. Încep calculele pentru cel de-al doilea tur de scrutin legate de anumite aliante ce se pot forma în perioada imediat urmãtoare. De asemenea, presedintele PSD, Dumitru Buzatu sperã la o prezentã mai bunã la urne, peste douã sãptãmâni. “Exit-poll-ul ne indicã o anumitã tendintã. Eu sper cã lucrurile acestea se vor consolida, tendintele se vor consolida si în aceste conditii, vom avea pe primele douã locuri candidatii previzibili, adicã aceia care, de la intrarea în aceste alegeri, se presupunea cã vor fi pe primele douã locuri. Nu sunt multe spus, asteptãm din clipã în clipã sã aparã rezultatele numãrãrii voturilor. Sper ca turul al doilea sã fie marcat de o tendintã accentuatã de vot si de o prezentã mai bunã la urne”, a spus presedintele PSD, Dumitru Buzatu.

Vot record la Penitenciarul Vaslui

PUSCÃRIASI RESPONSABILI….Peste 500 de detinuti aflati în Penitenciarul Vaslui si-au exprimat dreptul la vot. Astfel, 578 de persoane lipsite de libertate au cerut, în scris, sã-si exprime dreptul de vot. Pentru ei a fost folositã urna mobilã de la patru sectii de votare situate în apropierea Scolii nr. 3, Constantin Parfene. Mai exact, a fost folositã urna mobilã de la sectiile de votare la care sunt arondati zeci de mii de moldoveni cu cãrti de identitate românesti si cu domiciliu pe raza municipiului Vaslui. În jurul orei 14:00, conducerea Penitenciarului Vaslui a anuntat finalizarea votului si faptul cã au votat 553 de detinuti. În conditiile în care, în anii din urmã, numãrul detinutilor dornici sã voteze nu depãsea 200, putem spune cã anul acesta a fost atins un record.

Dosar penal la sectia de votare nr. 56 din Vaslui

NEATENT…Un membru al sectiei de votare nr. 56, situatã în incinta Scolii nr. 1 din municipiul Vaslui, s-a ales cu dosar penal dupã ce a desfãcut urna în care erau introduse buletinele de vot. Acesta a dorit sã ajute un alegãtor care iesise din cabina de vot sã-si împãtureascã buletinul si sã-l introducã în urnã. Numai cã, din gresealã a împãturit si introdus în urnã, împreunã cu buletinul de vot, câteva foi cu însemnãri privind prezenta alegãtorilor în sectiile de votare. Nu a asteptat finalul scrutinului si a desfãcut urna pentru a-si recupera hârtiile. Întregul proces a fost observat de cãtre reprezentantul Ministerului de Interne din sectia de votare. Fãrã sã stea pe gânduri, acesta a fãcut raport. Cazul a ajuns în atentia politistilor care au întocmit dosar penal. De asemenea, la aceeasi sectie de votare, în cursul diminetii, urna mobilã a fost trimisã pentru exercitarea votului unor solicitanti dar nu a fost solicitatã însotirea ei de cãtre reprezentantii ministrului de Interne.

Primarul Bârladului umilit de o membrã PSD din comisia de votare!

NEEDUCATÃ…Încrâncenare la Sectia de votare nr.74 de la Scoala Gimnazialã „Stroe Belloescu” din Bârlad, acolo unde primarul Bârladului a mers cu sotia sã voteze. Edilul a avut supriza neplãcutã ca o membrã PSD din comisia de votare, chiar cea care trebuia sã-i înmâneze buletinul de vot, sã refuze mâna întinsã de primar, atunci când acesta a salutat cordial toti membrii comisiei de vot, dând mâna cu fiecare în parte.

Cezara MIRONICÃ (Bârlad)

Culmea a fost cã primarul si sotia sa erau tocmai pe lista „domnisoarei” pesediste, care cu scârbã le-a înmânat buletinele de vot, fãrã sã vrea sã dea mâna cu Boros, dupã ce acesta le-a strâns-o la fiecare membru al comisiei în parte. Astfel, acesta a rãmas cu mâna întinsã, fãrã ca tânara nepoliticoasã sã-i dea vreo explicatie. La iesirea din sectia de votare, primarul Dumitru Boros a aflat cã domnisoarã este fiica fostului viceprimar PSD, Dorin Apostu. Gestul acestei tinere „sperante” a PSD Bârlad vine ca urmare a unei frustãri. Recent tatãl ei, Dorin Apostu, consilier PSD care ocupa pânã nu de mult si functia de sef al Cimitirelor din Bârlad, a fost sanctionat si mutat disciplinar din scaunul de sef peste morminte, functionar simplu la Piata Bârlad. Se pare cã fiica lui Dorin Apostol a considerat cã primarul l-a mutat pe criterii politice de pe acel post pe tatãl ei, desi lucrurile nu au stat deloc asa. Este vorba de scandalul de acum câteva zile când un mormânt al unui bârlãdean a rãmas acoperit doar cu o prelatã, desi era înmormântat de pe 15 octombrie, în timp ce seful era în campanie electoralã pentru Viorica. Felul în care s-a comportat fiica sa cu primarul Dumitru Boros dovedeste pentru a nu stiu câta oarã cã bunele maniere sunt uitate si primeazã doar contrele din rãzboiul electoral. Primarul Boros nu a vrut sã comenteze situatia neplãcutã în care a fost pus, rezumând totul într-o singurã propozitie: „Gest de copil needucat!”.

Singura sectie de votare cu prezentã de 100%, la doi pasi de Vaslui

PERFORMANTÃ…Pentru cele 124 de persoane cu drept de vot, înscrise pe listele electorale permanente din localitatea Valea Târgului, comuna Puscasi, procesul electoral s-a terminat înainte de ora oficialã. Si asta dupã ce, putin dupã ora 18:00, sectia 428 din localitate înregistra prezentã de 100% la urne. Oamenii au iesit la vot în speranta cã va apãrea si acea schimbare despre care toti vorbesc si cã viata lor se va schimba în bine. “Sunt oameni bãtrâni la Valea Târgului care nu au un lemn de foc si vine iarna. Acestia chiar au nevoie de ajutorul politicienilor si de cel al comunitãtii”, spun cei mai tineri locuitori din Valea Târgului.

Alexandru Croitoru

Sectia de votare nr.428 din localitatea Valea Târgului, comuna Puscasi se poate lãuda cu cea mai mare prezentã la vot din judetul Vaslui. Cei 124 de votanti de pe listele electorale permanente au votat 100%. Si asta cu câteva ore înainte de închiderea oficialã a urnelor si încheierea procesului electoral. Oamenii au iesit la vot si spun cã-si doresc o schimbare în bine, îsi doresc politicieni cãrora sã le pese de problemele lor si care sã încerce mãcar sã-i ajute. La Valea Târgului multi sunt oameni bãtrâni si fãrã posibilitãti materiale care asteaptã un mic ajutor din patea celor care-l pot oferi. “Am votat cu gândul la o schimbare în bine pentru oameni si cu speranta cã, cine va veni la putere va avea grijã si de cei sãrmani. La noi sunt oameni bãtrâni care acum, în prag de iarnã, nu au un lemn de pus pe foc si vor sta în frig. Spre astfel de sãrmani ar trebui sã-si îndrepte atentia mai marii tãrii si politicienii care vin sã ne cearã votul. Noi, cei de aici cu posibilitãti materiale mai mari, îi ajutãm cât putem si aici ar trebui sã se implice si autoritãtile. Degeaba ai pãdurea la câtiva pasi dacã nu poti sã îti aduci un lemn sã-l pui în sobã si sã te încãlzesti. Toti ne dorim sã fie mai bine si sã se facã ceva pentru copiii nostri. Omul sfinteste locul!, asta trebuie sã tinã minte cei care ne cer votul”, spune Armeanu Alexandru. De asemenea, presedintele sectiei de votare spune cã nu este prima datã când, la sectia de votare din localitate, prezenta la vot se apropie de 100%. “La toate alegerile la care am participat, prezenta la vot a fost asa mare. Poate cã si vremea frumoasã de astãzi a scos lumea din casã”, a spus si presedintele sectiei de votare, Florin Lefter.