spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Un englez venit la hramul de la Iasi, le-a amintit husenilor de Sf. Chiriachi!

- Advertisement -

PRIN OCHII UNUI STRÃIN…. Un pelerin englez, pierdut prin multimea de credinciosi, care a stat ore în sir la rând, pentru a ajunge sã se închine la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, a oferit un feed-back important pentru toti românii. Absovent de Cambridge si fost membru al Curtii Supreme a Regatului Unit, Andrew Sandilands, a studiat despre Sfânta Partaschiva, dar si, spre încântarea husenilor, despre Sfânta Mucenitã Chiriachi, ale cãrei moaste sunt chiar aici, la Catedrala Episcopalã. Când, în interviul acordat echipei de la Doxologia, pelerinul englez a pomenit despre Sfânta Chiriachi, punând-o la acelasi rang de iubire si har cu Sfânta Paraschiva, inclusiv în tãri precum Bulgaria, o multime de huseni au reactionat. Unii si-au amintit cã, pentru prima datã, Episcopia Husilor, Preasfintitul Ignatie, a fost cel care a spus în iulie, anul curent, cã si-ar dori ca într-o zi, Sfânta Mucenitã Chiriachi sã fie pentru Husi ceea ce este Sfânta Cuvioasã Paraschiva pentru Iasi.

“Oasele sfintilor, dupã cum cred cã ati citit în scrierile Sfântului Siluan Athonitul, spune acolo cã treapta cea mai înaltã a harului într-un om este când se sfintesc oasele”, a spus Andrew Sandilands, pelerinul englez, care a venit la hramul Cuvioasei Paraschiva, pentru a se închina la moaste. “Am fost botezat catolic, dar mã simt confortabil, de asemenea, în Biserica Ortodoxã Românã, în Biserica Crestin-Ortodoxã. Si sunt aici ca pelerin la Sfânta Paraschiva, iar aceasta este a treia oarã când vin în Iasi. Mã simt foarte bine în Iasi si îmi place foarte mult. Am 68 de ani, dacã voiati sã stiti. Am iesit la pensie si pot sã cãlãtoresc mai mult decât obisnuiam. Nu agreez aglomeratia, dar trebuie sã spun cã nu m-am simtit inconfortabil aici, lângã atâtia oameni, dimpotriva. Este un exemplu pentru mine, de daruire. Am vãzut oameni dormind în Bisericã, oameni devotati, care au venit de la mare disptantã si nu aveau unde sã doarmã. Sunt destui oameni bãtrâni, oameni simpli, si cred cã acest fel de oameni sunt cei pe care i-a întâlnit Iisus mai întâI”, a spus Andrew Sandilands. El s-a nãscut în Marea Britanie, dar are dublã cetãtenie, elvetianã si englezã, pentru cã mama a fost din Elvetia, iar tatãl, britanic. De locuit, locuieste în Spania, “deci, iatã, o a treia tarã care intervine în viata mea”, spune, zâmbind, pelerinul, în vârstã de 68 de ani. Îmbrãcat obisnuit, Andrew nu se deosebea cu nimic de oamenii cu care a stat 17 ore la rând, inclusiv noaptea, pentru a ajunge la racla Sfintei Parascheva. Andrew Sandilands a studiat la Cambridge – Trinity Hall. Are douã mastere si este specialist în limbi strãine si în drept. A fãcut carierã si ca profesor de englezã, la Universitatea din Barcelona. A fost membru al Curtii Supreme a Regatului Unit al Marii Britanii.

“Ati adus ceai cald, cafea, chiar si mâncare. Sunt impresionat de cum ati avut grijã de pelerini”

“Am remarcat generozitatea de aici, din Iasi si felul în care Mitropolia are grijã de pelerini. Nu fac reclamã, mândria este de la diavol. Dar am stat la rând, desi nu intentionam sã stau atât de mult, am început de la ora 15,00, din ajunul hramului si nu bãnuiam cã voi sta 17 ore. Am tot asteptat si mã tot întrebam de ce dureazã atât de mult, dar în acest timp ati adus ceai cald, cafea pelerinilor, ati adus chiar si mâncare. Sunt foarte impresionat de felul în care ati avut grijã de pelerini. Iar peste tot, de-a lungul rândului, erau cosuri de gunoi, precum si locuri pentru nevoile fizice. Ati avut grijã de pelerini foarte bine. Atmosfera de aici este datoratã Sfintei Parascheva.”

A vrut sã stie la ce biserici din România se aflã moastele Sfintei Parascheva si Sfintei Chiriachi

“Am ajuns în România, prin Bulgaria. Când m-am pensionat, am fãcut o lungã cãlãtorie cu masina personalã. Si în Bulgaria am observat cã Sfânta Paraschiva si Sfânta Chiriachi, precum si Sfânta Nedelia sunt foarte importante, iar asta mi-a dat de gândit. Uneori, Sfânta Paraschiva este numitã Sfânta Petka acolo. Si m-am gândit: dacã ele sunt importante pentru acesti oameni, poate sunt importante si pentru mine. Asa cã am cercetat si am aflat cã moastele Sfintei Paraschiva sunt aici. Si am decis sã vin. Prima datã a fost o vizitã scurtã. Si am aflat despre Biserica ei, de asemenea, am aflat mai târziu despre cea a Sfintei Chiriachi. Acum, pentru a treia oarã, am venit ca si pelerin la hram, pentru cã preot de aici m-a fãcut sã-i promit cã vin la hram, iar promisiunea este promisiune, în mod special fãcutã unui preot, care-i reprezintã pe Dumnezeu. Asadar, iatã-mã”, a spus Andrew Sandilands.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.