Tiganii din Murgeni si-au fãcut patul la “Pasapoarte” (video- foto)

AGLOMERATIE Un grup de circa 15 persoane de etnie romã din Murgeni au campat pur si simplu în fata sediului Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Vaslui, pentru a-si astepta rândul în vederea obtinerii documentului care le va permite revenirea în Franta. În aceastã perioadã, SPCEEPS Vaslui este asaltatã de zeci, chiar sute de solicitãri zilnic, atât din partea cetãtenilor din judetul Vaslui, veniti în concediu si care doresc sã-si reînoiascã documentele de cãlãtorie, dar si din partea cetãtenilor cu cetãtenie românã din Republica Moldova, veniti, uneori cu autocare sau microbuze, pentru a obtine mult-râvnitul document care le permite plecarea în Uniunea Europeanã.

Zilnic, în aceastã perioadã în care “stranierii” au venit în vacantã, în fata Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Vaslui, situat în Crucea Gãrii, sute de persoane asteaptã sã-si primeascã documentele de cãlãtorie care le permite revenirea sau plecarea înapoi la muncã sau alte activitãti în tãrile UE. Este si cazul unui grup de circa 15-20 de romi din Murgeni care, de douã zile, au campat, pur si simplu dormind pe niste pãturi întinse pe trotuar, asteptând sã-si primeascã pasaportul mult dorit. “Am fost si ieri, am asteptat, am plecat si ne-am întors de mai multe ori, dar nu am mai prins rând. Acum, stãm de azi-noapte în speranta cã vom obtine pasapoartele, sã ne reîntorcem în Franta, acolo unde muncim si locuim cu tot cu familii. Acolo facem de toate, muncim cu ziua, orice sã iasã bani, dar oricum e mai bine ca acasã, la Murgeni am muri de foame”, declara Marian, care, însotit de sotie si fata de doar un an si jumãtate, dormise pe o pãturã în fata sediului serviciului de pasapoarte. La rândul sãu, Vasile, un tânãr de 23 de ani din Murgeni, astepta sã-si primeascã pasaportul pentru a se reîntoarce la Nancy. “Pãrintii mei sunt plecati de multã vreme în Franta, iar eu am fãcut ultimii trei ani de scoalã acolo, la Nancy. Am fãcut si un an de postlicealã acolo, sã mã calific în meseria de sudor, dar nu mi-a plãcut si am renuntat. M-am obisnuit acolo, nu dormim în corturi, cum se vede la televizor, avem apartamente închiriate, în care locuim una-douã sau trei familii împreunã, depinde de mãrimea apartamentului. Sã nu credeti tot ce se spune, noi nu mergem acolo sã furãm sau sã dãm în cap la oameni, muncim cinstit, mai primim bani si de la statul francez, oricum e mai bine ca în tarã”. Alãturi de cei circa 15 romi din Murgeni, la rând mai erau si alti solicitanti din întreg judetul, dar cei mai multi, mai bine de jumãtate, erau cetãteni cu dublã cetãtenie, românã si moldoveneascã, veniti special din Basarabia pentru a-si lua pasaport românesc, act care le permite sã meargã, fãrã vizã, în orice stat al Uniunii Europene. Nu mai putin de trei microbuze, si mai multe autoturisme, cu care fratii de peste Prut veniserã sã-si ia actele românesti erau parcate în apropierea sediului SPCEEPS Vaslui.

August – lunã de vârf la eliberarea pasapoartelor

Conform datelor furnizate de comisarul Dan Constantin Stefanache, seful SPCEEPS Vaslui, numãrul de 120 – 160 solicitãri zilnice din aceastã perioadã este de trei ori mai mare ca în primele luni ale anului si dublu fatã de perioada mai-iunie sau octombrie – noiembrie. Peste jumãtate dintre solicitãri sunt ale cetãtenilor cu dublã cetãtenie, românã si moldoveneascã, care au domiciliu si în judetul Vaslui, veniti special pentru a obtine pasapoarte românesti. “Pentru fluidizarea activitãtii, dimineata se împart numere de ordine, fiecare solicitant urmând a se prezenta la ora programatã, nefiind astfel nevoit sã astepte la cozile care se formeazã în fiecare zi. Pentru a-i fi eliberat pasaportul, atât cel simplu, cât si cel electronic, solicitantul trebuie sã se prezinte în persoanã la SPCEEPS Vaslui cu actele necesare. Ca în fiecare an, cei mai multi solicitanti au optat pentru pasaportul simplu, tocmai din cauza rapiditãtii cu care acestea sunt eliberate, în doar douã ore de la depunerea cererii, chiar dacã aceasta înseamnã cã trebuie sã se prezinte în fiecare an pentru reînoire”, a declarat comisarul Dan Constantin Stefanache. În ceea ce priveste pasapoartele electronice, cu valabilitate de cinci ani, sau de trei ani în cazul minorilor, acestea se elibereazã în termen de douã sãptãmâni, în schimb se pot ridica din oricare oras din tarã sau strãinãtate, de la consulatele sau ambasadele României, dacã solicitantul opteazã pentru acest lucru. Pentru multi români care au actele de cãlãtorie aproape de expirare, este o facilitate foarte bunã, acestia având astfel posibilitatea sã depunã cererea la serviciul pasapoarte din Vaslui, de exemplu, apoi sã se reîntoarcã în strãinãtate, si acolo sã-si ridice noul pasaport. Din pãcate, multi dintre solicitanti preferã sã stea cu orele în soare pentru a-si lua pasaportul simplu, anul urmãtor aglomerând din nou birourile SPCEEPS pentru un alt pasaport.