spot_imgspot_img
25.6 C
Vaslui
16-apr.-2024

SOLUTIA LUI SOLOMON!

- Advertisement -

Autoritãtile bârlãdene îsi bat joc de istorie: vor sã declaseze Casa Cuza!

INCREDIBIL Supãrat pe dezvãluirile din presa localã si centralã, în care se aratã cum este distrusã Casa Cuza din Bârlad, deputatul Solomon vrea sã o declaseze si astfel sã dea cu „tifla” istoricilor care au fãcut cercetãrile. Acesta a anuntat cã vrea sã scoatã din patrimoniul national casa care a rãmas în constiinta bârlãdenilor drept Casa Cuza. Mai mult, el a jignit cu o nonsalantã pe prof. dr. Elena Monu, presedinta „Academiei Bârlãdene”. „Când doamna Monu o ia pe arãturã trebuie adusã la realitate”, a spus deputatul Solomon. Dincolo de controversele istorice privind locul nasterii domnitorului Cuza, este pentru prima datã când un politician cere scoaterea din patrimoniu a unei clãdiri din orasul în care s-a nãscut. De obicei, politicienii se zbat pentru includerea în patrimoniu national a clãdirilor care pãstreazã în ele istoria!

Casa Cuza din municipiul Bârlad, imobilul acceptat de mai multi istorici ca fiind locul unde s-a nãscut înfãptuitorul Unirii de la 24 ianuarie 1859, urmeazã a fi declasatã din rândul monumentelor istorice la initiativa deputatului Adrian Solomon, care, este el însusi profesor de istorie. Ideea declasãrii acestei case, în care s-a nãscut domnitorul A.I.Cuza, i-a venit deputatului Adrian Solomon, dupã ce, în urmã cu câteva zile, presa localã si centralã a prezentat un reportaj despre cum se degradeazã acest monument, folosit drept locuintã socialã si în care o parte dintre cei care locuiesc acolo, cu chirie la stat evident, nu fac altceva decât sã o distrugã. Autoritãtile locale, în spetã primarul Constantin Constantinescu si deputatul Adrian Solomon – ambii capi ai PSD-ului local, s-au trezit arãtati cu degetul de presa localã, centralã, de istorici, de profesori si de bârlãdeni. Ca urmare, Adrian Solomon a fãcut ce stie el mai bine: în loc sã ia mãsuri si sã intervinã pentru ca aceastã casã sã devinã muzeu, el a anuntat cã doreste declasarea acesteia din rândul monumentelor istorice si a jignit jurnalistii care au fãcut dezvãluirile: „jurnalisti de doi lei cu gaurã, cã tot era la modã o astfel de monedã în vremea lui Cuza, inculti, fãrã documentare, care nu au consultat si un al doilea istoric (adicã pe el – n.r.)”.

„Nu cred cã s-a nãscut Cuza într-o casã de vãlãtuci”

Argumentele folosite de Adrian Solomon au fost … jignirile si o carte a unui istoric, argumente care nu au fost dezbãtute cum era normal cu alti istorici, asa cum si el cere celor ce-l condamnã pentru degradarea Casei Cuza. Mai mult, el vrea sã facã un Memorial Cuza într-un loc mai … propice. „Asteptãm decizia Curtii Supreme si, coroborat cu alte documente, vom cere declasarea acestei case situate pe strada Al. I. Cuza, nr. 95 A, astfel încât sã nu mai existe nicio implicare a comisiunii monumentelor istorice asupra acestui imobil. Am cãzut de acord, si cu domnul primar si cu doamna Oltea-Gramaticu (Oltea Rãscanu – Gramaticu, profesor de istorie si presedinte al Societãtii de Stiinte Istorice – filiala Bârlad n.r.) ca noi, bârlãdenii, sã gãsim un loc propice si un stil arhitectonic care s-ar preta epocii respective si sã facem un soi de Memorial Cuza prin fonduri europene. Pot sã cred orice, dar cã domnitorul Cuza s-a nãscut într-o casã de vãlãtuci, mi-e greu”, a declarat parlamentarul în cadrul emisiunii mentionate. Culmea, el a apostrofat-o public pe Elena Monu, prof. dr. în istorie si presedintele „Academiei Bârlãdene”, cea care a dus o muncã de cercetare de peste trei decenii pentru a identifica locul unde s-a nãscut la Bârlad domnitorul Cuza. „Cum spunea Marcu Bandini, astea sunt <povesti de babe>, fãrã nicio trimitere la doamna Monu, pe care o respect. Dar atunci când sare calul mai trebuie sã punem lucrurile la punct”, a spus Solomon. Elena Monu, surprinsã de modul în care a fost atacatã de deputatul Adrian Solomon, a refuzat sã comenteze elucubatiile acestuia. „Nu-mi consum energia cu asa ceva. M-ar mâhni prea tare si nu meritã”, a precizat prof.dr. Elena Monu. Ea a cãutat, mai bine de 30 de ani, documentele care atestã cã domnitorul Cuza s-a nãscut la Bârlad.

Peste douã decenii de istorie aruncate la cos

Pentru cã între Husi si Bârlad existau disensiuni, care si acum persistã, privind locul unde s-a nãscut Cuza, husenii spunând cã în orasul lor, iar bârlãdenii cã la ei în oras, dupã 1989, mai precis pe 20 martie 1990, fostii edili au pus o placã comemorativã în curtea casei pe care Solomon vrea sã o scoatã din rândul monumentelor istorice. Placa a fost dezvelitã atunci în prezenta autoritãtilor locale de la acea vreme si a unor istorici cu greutate: Gheorghe Platon – membru titular al Academiei Române si Dumitru Ivãnescu, fratele marelui poet Cezar Ivãnescu, cercetãtor stiintific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iasi al Academiei Române si cel care a sustinut cu documente cã locul nasterii lui Cuza este la Bârlad, în acea casã. Deputatul Solomon vrea sã mute placa respectivã la Muzeul „Vasile Pârvan”, pentru ca sã disparã pe veci ideea cã domnitorul Cuza s-a nãscut cumva în acea casã de vãlãtuci! Mai mult, pe 20 martie, când se comemorau Zilele Cuza la Bârlad, edilii dinaintea lui Constantin Constantinescu au organizat pelerinaje la Casa Cuza, iar turistii care vin în Bârlad au ca punct de reper pe harta Bârladului, Casa Cuza, unde s-a nãscut domnitorul, pentru a o vizita! Seghei Colosenco, cel mai prolific rebusist român si reputat profesor de limba românã, ne-a precizat cã, de zeci de ani, aceasta este cunoscutã ca fiind Casa unde s-a nãscut Cuza! „Am 73 de ani si de când trãiesc în Bârlad, din 1949, stiu cã acolo e Casa Cuza. Nu sunt istoric, dar asa a rãmas în constiinta tuturor. Unul dintre chiriasi, Benone Handrea, îmi repara masina si, cu mult înainte de revolutie, îmi spunea, cu mândrie, cã stã în casa domnitorului”, a mai adãugat Serghei Colosenco.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.