ALEGERI Se anuntã lupte grele în PSD, cu câteva zile înainte de alegerile interne din partid, pentru functiile de presedinte executiv, secretar general si vicepresedinti. Liderul judetean social-democrat, Dumitru Buzatu, are de luat câteva decizii importante pentru partid, în conditiile în care la ultima conferintã de alegeri, înainte de a se anunta rezultatul alegerilor, ar fi spus sec: „Nu mai candidez pentru un nou mandat în fruntea PSD Vaslui!”. Asta înseamnã cã, la sedinta de duminicã, vom afla cine este numãrul doi în partid, cel care are toate sansele sã preia organizatia judeteanã PSD peste doi-trei ani de zile, când se vor organiza noi alegeri interne. În pole-position pentru postul nr. 2 în PSD este, cum altfel?, deputatul PSD de Bârlad, Adrian Solomon, cel care ar urma sã fie „uns” drept presedinte executiv al partidului, sef peste Vasile Mihalachi sau Titi Constantinescu. În plus, alegerile de duminicã ar putea scoate pe piatã un nou nume pentru postul de secretar general, în conditiile în care Dumitru Buzatu are o oarecarã reticentã în a-i da votul de încredere actualului secretar, Ciprian Trifan. Printre vicepresedinti am putea regãsi mai multi parlamentari, printre care si senatorul Gabriela Cretu, sotia presedintelui PSD, dar si unii primari care si-au fãcut treaba si au adus voturi pentru partid.

Cuplul Dumitru Buzatu-Adrian Solomon ar urma sã devinã, de duminicã, conducerea executivã a PSD Vaslui, în conditiile în care cei mai importanti lideri ai partidului sunt chemati la Vaslui, pentru a-si da girul pentru noua conducere a partidului. Desi biroul de conducere judetean este dizolvat de la începutul lunii, Buzatu fiind singurul sef cu acte în regulã în PSD, liderii partidului nu s-au grãbit sã aleagã noua conducere. De fapt, cel care ar fi blocat alegerile interne în partid ar fi tocmai Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui, care a tot amânat momentul pentru a lua deciziile care-i convin.

S-a fãcut de râs cu trompeta? E bun de presedinte!

Fostul lipitor de afise, deputatul-trompetã Adrian Solomon are toate sansele sã preia organizatia PSD Vaslui. O spun surse din interiorul partidului, care adaugã cã Dumitru Buzatu se pregãteste foarte serios sã predea presedintia partidului la alegerile din 2015. Este omul în care Buzatu a tot investit încredere, din 2008 încoace, iar profesorul de istorie din Bârlad a demonstrat cã nu-l „dezamãgeste”. Un scurt remember despre cel care va deveni peste câtiva ani primul om în PSD Vaslui spune totul despre acest personaj. În 2007, pe când era viceprimar al Bârladului, enervat de faptul cã primul-ministru de atunci, Cãlin Popescu Tãriceanu, nu si-a anuntat vizita în oras a adus o fanfarã pentru a-i cânta acestuia marsuri funebre. Înainte de a fi reales parlamentar, în 2012, acesta a agresat un inspector care venise în control la o discotecã din Bârlad si s-a fãcut de râs dupã ce a a apãrut în balconul Parlamentului cu o portavoce, fapt care i-a atras renumele de „deputatul-trompetã”. Dar, ceea ce a iritat pe multã lume a fost manipularea a mii de locuitori din Colegiul de deputati Bârlad, prefãcându-se cã este anti-Chevron, doar pentru a obtine voturi la alegerile parlamentare. Dupã ce PSD a ajuns la putere, Solomon s-a alãturat altor politicieni si a aprobat tacit intrarea companiei Chevron în judetul Vaslui. În 2012, acesta fãcea declaratii rãzboinice, de prost-gust, pe care acum se pare cã le-a uitat, în cazul Chevron: „Si la Bârlad existã oameni care se tem cã unii strãini de tarã si de poporul român se îmbogãtesc si pot face rãu, dacã nu astãzi, cel putin mâine, Bârladului si zonelor înconjurãtoare. (…) Eu, împreunã cu alti nouã deputati, am initiat o lege de interzicere a exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice, iar aceastã petitie fãcutã acum de noi vine sã sensibilizeze guvernul”. Era vorba de guvernul PDL, pentru cã, odatã intrat la guvernare a uitat ce a promis alegãtorilor din Bârlad. La fel cum a uitat de celebra manifestatie din centrul Bârladului, când se lua de mânã cu tãtucul Buzatu si strigau amândoi „Jos Chevron!”. Dacã va ajunge în fruntea PSD, Solomon ar fi primul bârlãdean care ajunge sef peste organizatia judeteanã social-democratã, urmând exemplul huseanului Dan Marian, care conduce PDL tocmai din „orasul dintre vii”.

Buzatu va decide cine este noul secretar general al partidului

Presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, are puteri aproape nelimitate în partid, în acest moment. Pentru prima datã de la Revolutie încoace, secretarul general al partidului nu va mai fi ales de biroul de conducere judetean, ci va fi numit direct de presedintele organizatiei. Asta înseamnã cã, pânã duminicã, Buzatu trebuie sã se decidã dacã-i dã credit tânãrului Ciprian Trifan, cel care i-a stat alãturi în conducerea partidului în ultimii sapte ani de zile. Sunt voci în PSD care spun cã Buzatu se pregãteste sã-l ungã pe functia de secretar general pe cel cu care împarte biroul de la Consiliul Judetean zi de zi, consilierul sãu personal, Valeriu Caragatã. Ce va face Ciprian Trifan dacã acest scenariu se adevereste? Rãmâne de vãzut, însã nu este exclus ca în „compensatie” sã i se dea un post la un serviciu deconcentrat, având în vedere cã este economist. Se anuntã si o avalansã de posturi de vicepresedinte. Dacã, pânã acum, erau doar sase-sapte posturi, în noua structurã a organizatiei judetene PSD vor exista… 17 vicepresedinti. Asta înseamnã cã în conducere vor avea loc parlamentarii apropiati de Buzatu – inclusiv Gabriela Cretu, senator de Bârlad, sotia liderului social-democrat -, presedintii organizatiilor municipale si orãsenesti si, probabil, câtiva primari de la tarã. Probabil, tot vicepresedinte va fi si fostul sef al Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, numãrul doi în conducerea actualã a CJ Vaslui, cel care a cãzut în dizgratia lui Buzatu în ultimii ani. Dar, despre toate aceste numiri vom afla mai multe dupã ziua de duminicã, o zi care se anuntã crucialã pentru viitorul partidului.

PARATRÃSNET

Buzatu este singurul care încaseazã loviturile în cazul Chevron. Solomon s-a ascuns!

Anul trecut, în martie, Dumitru Buzatu apãrea pe scena din fata primãriei Bârlad pentru a striga împotriva Chevron. Stia cã firma americanã primise deja primele avize pentru a intra în judet, însã a tãcut mâlc, urmãrindu-si interesul electoral. Alãturi de el apãrea si deputatul Solomon, care striga din toate puterile împotriva Chevron. Dupã numai un an, Buzatu este cel care este pe fatã pentru ca firma Chevron sã intre în judet, cu celebra lozincã „Ne vor aduce 100 de locuri de muncã în judet”. Însã, unde este Solomon? S-a pitit într-un colt de birou parlamentar la Bârlad si nu mai iese de acolo, la fel cum nu iese nici primarul Titi Constantinescu, un alt beneficiar al scandalului Chevron. Dumitru Buzatu încaseazã, de unul singur, toate loviturile din partea opiniei publice, stiind cã nu este în pericol în urmãtorii trei ani de mandat la Consiliul Judetean. Nici parlamentarii sãi din PSD nu sunt de acord cu actiunile Chevron în judet, însã lui Buzatu nu pare sã-i pese.