spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Sfântul Mina, ocrotitorul celor pãgubiti

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE…Sfântul Mina este praznuit de ortodocsi pe 11 noiembrie, iar româno-catolicii îl serbeazã pe 24 noiembrie. Este sfântul care îi ocroteste pe pãgubiti, se aratã grabnic ajutãtor celor nedreptãtiti în procese si celor ce au pierdut ceva sau au fost înselati. Zeci de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva, sunt prezenti îndeosebi pe 11 noiembrie, la Biserica „Sfântul Mina” din Bârlad, cu credintã cã vor recãpãta ce-au pierdut dacã se roagã la icoana mucenicului Mina.Cei care au pierdut bani sau bunuri, dar si cei care vor sãîndepãrteze gândurile si faptele rele ale dusmanilor îi pot cere ajutorul.

Sfântul Mina este de origine egipteanã. S-a nãscut în apropiere de Memphis, strãvechea capitalã a faraonilor. A trãit în timpul împãratilor români Diocletian si Maximian. Rãmâne orfan pe când era copil. Tatãl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sã a murit la doar trei ani dupã acesta.Sfântul Mina ajunge în armata imperialã, însã, pe 23 februarie 303, când Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, pãrãseste armata si se retrage în desert, dedicându-se vietii ascetice. Dupã putin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.

În vremea petrecutãîn pustiu l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus: „Ce cauti Mina, de unul singur, între cer si pãmânt? Locul tãu este printre oameni, cã acestia sã ia aminte la cuvintele si faptele tale. Dacã ai schimbat o haina de ostas cu altã, atunci sfârseste pe câmpul de lupta, cã sã inviezi cã un învingãtor fãrã sabie”.Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sãrbãtori pãgâne, mãrturiseste fãrã ezitare cã este crestin. Este luat de soldati si dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru cã a refuzat sã se lepede de credintãîn Hristos, i s-au tãiat mâinile si picioarele, apoi capul.Credinciosii se pot închinã la moastele Sfântului Mina si în Catedrala mitropolitanã din Iasi. În aceastã Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se aflãsi un fragment din moastele Mucenicului Mina.

Orasul Sfântului Mina – unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj

Potrivit traditiei, trupul sfântului a fost luat de sora sã, si împreunã cu cîtiva soldati l-au dus la Alexandria pentru a fi pus într-o biserica. În momentul în care persecutia împotriva crestinilor a încetat, un înger i s-a arãtat Patriarhului Atanasie al Alexandriei, spunându-i sã ia trupul Sfântului Mina si sã-l ducãîn Desertul de Vest. La cîtiva kilometri de Alexandria, la marginea Lacului Mariut, cãmilã care ducea trupul sfântului, nu a mai vrut sã se miste, chiar dacã a fost fortatã de crestini sã meargã mai departe. Au interpretat acest lucru cã pe un semn de la Dumnezeu si auângropat trupului Sfântului Mina în acel loc.Multã vreme nu s-a stiut nimic de trupul Sfântului Mina, pânã când locul în care a fost înmormântat a dãruit vindecare în mod miraculos unui pastor si turmei sale bolnave.Locul a devenit atât de cunoscut, încât si fiica împãratului Constantin cel Mare a fost vindecatã aici de lepra.În urmã acestei minuni, Sfântul Mina i s-a arãtat în vis împãratului si i-a descoperit cãîn acel loc se aflãînmormântat trupul sau. Cã multumire, împãratul va construi o biserica, în care a asezat raclã cu moastele Sfântului. Asa va lua nastere orasul Sfântului Mina, unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj din lume. Orasul a fost distrus de arabi la mijlocul secolului al VII lea. În prezent, la aproximativ 1 km distantã de orasul Sfântul Mina, patriarhul copt, Chiril al VI-lea al Alexandriei, a ridicat o mãnãstire în care se aflã spre închinare moastele Sfântului Mina.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.