spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

”Serios? Dă Guvernul bani?” / ”Toti întreabă domne, dar nimeni nu vine să pună umărul”. Cum vor face școală online câteva „localități roșii” din România

- Advertisement -
”Nu s-a primit niciun ban. Dă Guvernul bani? Serios, chiar dă? Păi și noi ce trebuie să facem? Unde să ne adresăm?”, mă întreabă contabila școlii din Ungureni, județul Bacău. Inițial, am crezut că femeia face vreo glumă, că doar se preface surprinsă, urmând să-mi spună că a vrut să facă o farsă și că Primăria e pregătită de începerea școlii. Urma apoi să râdem amandoi de cât de reușită a fost farsa, să mai pun 2-3 întrebări despre cum se vor descurca copiii și la final să ne urăm succes. Dar, nu. Contabila chiar nu știa că se dau bani, nu știa nici câți copii vor începe anul, dar măcar m-a pus în legătură cu instituția de învățământ, de unde ne putem lua datele. Așa că am sunat. Ungureni este una din cele 49 de localități roșii din România unde școala ar trebui să se facă online. Numai că sute de copii nu au nici măcar un telefon mobil.
Am sunat la câteva școli sau primării din localitățile roșii. Am vrut să aflăm în principal 3 lucruri: câte cazuri COVID -19 au de au intrat sub cod roșu, câți copii învață acolo, câți dintre ei au nevoie de device-uri și cum va arăta anul școlar cu predare online.
„Și dacă ai telefon, ce te faci cu el dacă n-ai internet?”
Formez numărul oferit de doamna contabilă a Primăriei Ungureni din județul Bacău. ”Da, vă rog!”, zice vocea autoritară a bărbatului. Mă prezint, îi spun de ce am sunat. Undele sonore au transportat oftatul din Moldova direct în urechea mea internă. ”Ne descurcăm…”, zice vocea care se înmuiase dintr-o dată. Păi din ce vă descurcați?, întreb. ”Avem niște economii făcute în ultimii ani….o să luăm copiilor cât o să putem”, zice reprezentantul școlii.
De primit bani, nu au primit. ”Poate o să vină niște bani…”, lucește sonor speranța din el. Apoi trece la contra-atac. ” Toti întreabă domne, dar nimeni nu vine să pună umarul. Au venit de la Unicef, au venit de la alte institutii… Toti dau sfaturi domne, dar cand e vorba de bani, toti se dau deoparte”.
La școala din Ungureni sunt arondați în jur de 500 de copii, cu tot cu cei din satele din jur. Îl întreb dacă au copiii telefoane mobile. ”Cine să aibă, domne? Poate cei ai căror părinți au fost la muncă în străinătate. Poate ăia au. Dar și dacă ai telefon, ce te faci cu el dacă n-ai internet? Păi știți cum e?”, mă întreabă cu năduf omul. Și lasă o pauză, cât să mă prind și să-l întreb eu: Cum e?
”Păi e ca și când ți-ar face cineva cadou un televizor, dar n-ai avea nici curent electric și nici abonament de cablu. Păi nu te încurcă ăla în casă mai mult decât te ajută? ”, mă întreabă el. Îi dau dreptate, ce să fac. ”Noi am făcut dezinsectia în școală…Ne-am pregatit corespunzător, că dacă vine DSP-ul să le arătam că…Să știți că noi nu avem nici copii infectati, nici profesori infectati nu avem…Iar ăia micii abia așteaptă să înceapă școala!”, își recapătă el vocea autoritară.
”Nu avem banii, suntem pe telefoane”
În Tauț, județul Arad, situația nu e neagră- neagră, e doar neagră. Acolo se știe că Guvernul dă bani, dar nu s-a primit niciun leu.
Viceprimarul Gheorghe Horga ne spune că la școală sunt înscriși în jur de 110 copii.
”Nu avem banii, suntem pe telefoane”, spune el cu năduf. Și ne face legătura cu directoarea școlii, Camelia Bun. ”Nu știm ce să facem. Noi deocamdata suntem sub cod roșu. De început școala o s-o începem, fără discuție. Dar ….”, lasă ea în aer partea mai puțin plăcută.
Mamă a unui copil în ciclul primar de învățământ, directoarea școlii recunoaște că e aproape imposibil să faci cursuri pe telefon. ”E un chin să lucrezi pe telefon si să derulezi ecranul ca să citești tot rândul până la capăt. Din cei 110 copii, 3 au aplicat pentru programul acela Euro 200 și sunt în curs de a-și lua device-uri. Dar restul…”, lasă ea fraza în aer.
O parte din elevi folosesc telefoanele parintilor, dar nu sunt toate smartphone-uri. „O să vedem cum vom face, dar speranțe de bani nu prea avem. Nu ni s-a raspuns la nicio adresa trimisa Consiliului Local”, conchide directoarea școlii din Tauț.
„Noi suntem printre cei privilegiati”
Cu totul alta e situația la Conop (accentul pe a doua vocală, dacă nu vrei să te corecteze localnicii). Primăria va vira școlii în aceste zile cei circa 20.000 de euro necesari.
”Cei de la școală știu cine are nevoie”, ne spune primarul.
”Scoala are 250 de copii. Tabletele vor ajunge la cei care nu au. S-a discutat deja cu părinții și avem o evidență foarte clară. Am avea nevoie de 30-40 de device-uri. Avem 25 de copii cărora părinții le-au luat deja device-uri. Suntem pregătiti, avem platforma educationala pregătită si vom începe școala așa cum trebuie. Noi suntem printre cei privilegiati, am gasit intelegere la Primarie. Avem 8 cazuri de persoane infectate la nivel de comună. Noi ne pregăteam de scenariul verde, dar în weekendul trecut o familie formată din 4 membri s-a infectat si astfel a crescut incidența în comună și am ajuns sub cod roșu. Dar și așa, suntem pregătiți”, spune Mihuța Milica, directoarea școlii din Conop.
La fel ar sta lucrurile și în Bârsa, județul Arad. ”La școala noastră învață 158 de copii, dar foarte mulți au deja laptopuri. Nevoia de aparatură era pentru circa 27 de elevi. Avem deja banii, o parte i-am virat, iar o alta parte urmează să îi virăm în aceste zile. În comuna sunt 8 cazuri de persoane depistate pozitiv”, explică Ciev Avram, primarul Bârsei.


„În starea de urgență copiii au folosit telefonul părinților, dar acum părinții sunt plecați la muncă”
În comuna Poiana Teiului din județul Neamț, o altă localitate roșie din România, sunt peste 100 de copii de școală care nu au nici măcar un telefon mobil.
În comună au fost confirmate 16 cazuri de COVID-19 – la primărie și la un cămin de bătrâni, astfel că localitataea a fost inclusă pe lista roșie, iar elevii trebuie să învețe exclusiv online.
În comună sunt 376 de copii – elevi până la claasa a VIII-a și preșcolari – care învață în trei clădiri ale școlii. Sunt împărțiți în 20 de clase și grupe de grădiniță.  …https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24276227-serios-guvernul-bani-toti-intreaba-domne-dar-nimeni-nu-vine-puna-umarul-cum-vor-face-scoala-online-cateva-localitati-rosii-din-romania.htm
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.