Seful politiei vasluiene, Cãtãlin Bejenariu, “pârât” la CSM si IGPR de cãtre liderii de sindicat

CONTESTAT… Modul în care a fost pus în functie actualul sef al Politiei municipiului Vaslui, comisarul Cãtãlin Bejenariu, a ajuns subiect de discutie pe masa noului ministru de Interne. Liderii de sindicat din Politia Românã contestã modul în care acesta a ajuns pe functie si au sesizat CSM si IGPR pentru verificãri amãnuntite. Aceste sesizãri au fost fãcute si fostului ministru de Interne, dar nu a fost luatã nicio mãsurã. Odatã cu numirea unui nou ministru, presedintele Sindicatului National al politistilor si Personalului Contractual, Dumitru Coarnã, a adus din nou în discutie, printre altele, legãturile comisarului Bejenariu cu lumea interlopã. Conform declaratiilor acestuia, Bejenariu ar trebui sã plece de la conducerea Politiei municipiului Vaslui, acolo unde ar fi ajuns cu ajutorul PSD-ului si al interlopilor. Se pare cã unul din motivele acestor nemultumiri este legat si de relatiile pe care politistul le-ar avea cu interlopul bârlãdean Marius Ion Cordas, zis Bebe, de la care ar fi împrumutat suma de 25.000 de euro, desi anchetatorii DNA vorbeau de 50.000 de euro.

Schimbãrile aduse la nivelul ministerului de Interne agitã spiritele si în politia vaslauinã. Si asta dupã ce nemultumirile liderilor de sindicat au adus în discutie, din nou, modul în care comisarul Cãtãlin Bejenariu a ajuns la conducerea politiei Municipiului Vaslui si nu numai. Liderii de sindicat atrag atentia asupra faptului cã noul ministru de Interne ar trebui sã tinã cont de profesionalismul celor din functiile de conducere si despre managementul defectuos al unor sefi de inspectorate, dar si de informatiile apãrute în presã legate de actualul sef al Politiei vasluiene. „Profesionalizarea se face în acest moment prin scolile de profil. Nu cred cã discutia de fond ar fi la profesionalizare, ci la profesionalizarea celor din functiile de conducere. Acolo ar fi o discutie clarã. Îi dau eu exemple punctuale aici: IPJ Cãlãrasi trebuie schimbat inspectorul sef care în opinia mea are un management defectuos, lucruri pe care le-am sesizat prin adrese IGPR si Ministerului de Interne si nu s-a dispus nimic în acest sens. La fel la IPJ Constanta, domnul Dancu Constantin trebuie sã plece pentru cã are probleme de naturã managerialã si nu numai. Eu am sesizat si CSM si IGPR. Nu a urmat nimic concret. La fel în cazul sefului Politiei Municipale Vaslui, unde presa e plinã de informatii cum cã ar fi ocupat aceastã functie cu ajutorul unor interlopi. I-am dat concret aceste probleme domnului ministru. Acolo trebuie lucrat: la cap. Unde se centreazã profesia. Cei cu functie de executie stiu ce au de fãcut, dar de multe ori sunt bariere puse”, a declarat presedintele Sindicatului National al politistilor si Personalului contractual, Dumitru Coarnã, la scurt timp dupã numirea în functie a noului ministru de Interne. De asemenea, acesta a declarat cã problemele de la Vaslui au fost sesizate si în trecut conducerii IGPR si ministrului de Interne si a fãcut, din nou, acest lucru.

Împrumut de 25.000 de euro de la interlopi

În declaratia de avere a comisarului-sef Cãtãlin Bejinariu, publicatã de Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) în luna iunie 2015 si care este publicã, acesta figureazã cu trei împrumuturi, douã fiind de la institutii de credit, si anume: 97.924 RON – pe perioada 2007-2045, de la Raiffeisen Bank S.A. si 30.000 RON – pe perioada 2013-2015, de la C.A.R. Sub cele douã institutii de credit mai apare si un împrumut de la o persoanã fizicã: suma de 25.000 de euro / pe perioada 2014-2028 / de la Cordas Marius, nimeni altul decât Bebe Cordas, cunoscut deja de bârlãdeni. Data depunerii declaratiei de avere a comisarului-sef Bejenariu apare ca fiind 11 iunie 2015, aproximativ la douã luni de zile dupã scandalul în care procurorii DIICOT, împreunã cu procurori din Italia si cu cei din FBI au descins la Bârlad, la suspectii de infractiuni informatice. Vã reamintim cã, în aprilie 2015, la adresele mai multor suspecti, printre care si la Marius (Bebe) Cordas, cel bãnuit de anchetatori cã ar fi fost printre capii operatiunii prin care bãnci din SUA si Oman ar fi fost prejudiciate cu peste 42 milioane de dolari americani, si-au fãcut aparitia oamenii legii. Gruparea, formatã din 13 membri, dintre care nouã din Bârlad, a reusit sã cloneze cardurile bãncilor respective si scotea banii cash direct din bancomate. Membrii retelei se deplasau chiar si în alte tãri, precum Italia si Japonia, de unde scoteau bani în numerar sperând astfel cã vor fi imposibil de indentificat. Legãtura comisarului-sef Cãtãlin Bejinariu cu Bebe Cordas este de notorietate, încã din 2015 iesind la ivealã asocierea sotiei comisarului-sef Bejinariu cu Bebe Cordas, la preluarea Strandului din Bârlad.