spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Secretarul de stat Tudor Polak: „îi vom sprijini pe angajatori în plata salariului angajaților”

- Advertisement -

Vasluianul Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii, explică care este strategia pe care o va aborda Ministerul Muncii și Protecției Sociale în viitorul apropiat în vederea susținerii angajaților după această perioadă. Potrivit acestuia, angajatorii vor fi ajutați să revină în activitate și să se poată recupera fără pierderi majore. Ei vor fi sprijiniți în plata salariului angajaților, cei din HORECA vor primi 25% din salariul mediu brut timp de trei luni, astfel încât activitatea acestora să revină, treptat, la nivelul anterior suspendării. De asemenea, secretarul de stat a explicat și ultimele hotărâri luate în ultima ședință de Guvern. Spre exemplu, prelungirea perioada acordării de zile libere plătite pentru părinți pe perioada închiderii unităților de învățământ, până la 12 iunie.

Ieri, în cadrul sedinței de Guvern, au fost discutate mai multe propuneri ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale. „Ultimele săptămâni au presupus o mobilizare sporită la Ministerul Muncii, astfel încât să venim cu măsuri concrete și de sprijin direct către cetățeni, ca, odată cu intrarea în starea de alertă, să asigurăm aceleași condiții de suport continuu pentru toți cei a căror activitate a avut de suferit în contextul pandemiei de COVID-19”, a declarat vasluianul Tudor Polak. De asemenea, acesta a explicat și măsurile decise: „Am propus și s-a decis în ședința de Guvern  prelungirea șomajului tehnic până la 1 iunie în aceleași condiții ca până în prezent, urmând ca ulterior acestei date,  măsura să se poată menține în domeniile pentru care vor exista în continuare restricții. De asemnea,  prelungim perioada acordării de zile libere plătite pentru părinți pe perioada închiderii unităților de învățământ, până la 12 iunie. Am obesrvat cum, în aceste luni dificile, măsurile pe care le-am adoptat au avut un impact remarcabil, fiind unul dintre statele care au reușit, în timp record, să dispună ajutor financiar pentru angajatori din bugetul de stat, astfel încât angajații să își poată păstra locurile de muncă și să beneficieze de o sursă de venit stabilă, în ciuda suspendării contractului de muncă”.

Ce măsuri a propus Ministerul Muncii pentr angajatorii și angajații care vor reveni în activitate după 15 mai

„Tot în cadrul ședinței, am adus în discuție măsurile pe care le propunem o dată cu întoarcerea la muncă a unei mari categorii de angajatori și angajați, după data de 15 mai. În acest sens, solicităm tuturor companiilor și instituțiilor publice care își reiau activitatea și coordonează un număr mai mare de 50 de angajați să sabiliească programe diferențiate de muncă, astfel încât angajații să înceapă și să termine programul la ore diferite, pentru reducerea fluxului de circulație în incinta unității. Mai mult,  am realizat un material informativ pentru toți angajații și angajatorii care se întorc, din această săptămână, la muncă, prin care ne-am propus să evidențiem condițiile de siguranță și protecție necesare pentru ca activitatea de muncă să se realizeze în afara oricărui potențial pericol generat de răspândirea virusului COVID-19!”, a explicat Tudor Polak.

Măsură propusă: „statul să acorde 45% din salariul brut al angajatului, astfel încât companiile sau instituțiile în cauză să se poată recupera treptat”

Acesta, alături de colegii săi de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, lucrează la „un plan de măsuri aplicabile după ridicarea stării de urgență, cu accent pe revitalizarea pieței muncii, puternic afectată de contextul epidemiologic actual. Revenirea la normalitate se va face, cu siguranță, etapizat, iar cetățenii români se pot baza pe spijinul nostru în continuare. Una dintre măsurile pe care le propunem se adresează angajatorilor care își reiau activitatea cu angajații care au fost în șomaj tehnic, acordându-le, timp de trei luni, o sumă în cuantum de până la 45% din salariul brut al angajatului, astfel încât companiile sau instituțiile în cauză să se poată recupera treptat, fără pierderi majore. Indemnizația acordată de stat va fi redusă gradual, pe parcursul următoarelor 3 luni”.

„Vom suplimenta bugetul Agențiilor Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, astfel încât să facilităm revenirea a cât mai multe persoane în câmpul muncii”

Secretarul de stat a mai explicat că pentru domeniile în care s-a înregistrat cel mai mare număr de contracte de muncă încetate, precum industria prelucrătoare, construcții sau turism, vor lua măsuri în vederea reangajării a cât mai mulți angajați care și-au pierdut locul de muncă în condițiile suspendării activității: „Un prim pas va fi sprijinirea angajatorilor în plata salariului angajaților, astfel încât acesta va asigura plata pentru minim 4 ore dintr-un contract cu normă întreagă, iar statul va acoperi 75% din diferență, cu reducerea programului de lucru, astfel încât suma primită de către anagajat să fie conformă cu orele lucrate. Un sprijin activ vom acorda și angajatorilor și, implicit, angajaților din domeniul HORECA, din industria alimentară, din agricultură pentru muncitorii sezonieri angajați cu contract de muncă pe perioadă determinată, prin susținerea a 25% din salariul mediu brut timp de trei luni, astfel încât activitatea acestora să revină, treptat, la nivelul anterior suspendării. Cunosc situația anagajaților care și-au pierdut locul de muncă în această perioadă și în acest sens vom suplimenta și bugetul Agențiilor Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, astfel încât să facilităm revenirea a cât mai multe persoane în câmpul muncii în cel mai scurt timp cu putință”.

„Ne-am adaptat unor situații imposibil de anticipat”

„În completare, vreau să menționez că eforturile Guvernului României și a tuturor instituțiilor subordonate pe perioada stării de urgență au produs rezultate remarcabile și au constituit un real sprijin pentru români, în ciuda dificultăților majore cu care ne-am confruntat cu toții. Partidul Național Liberal și-a asumat cu responsabilitate guvernarea într-un moment de criză, în care atitudinea ezitantă ale altor formațiuni politice s-a făcut simțită. Comparativ cu alte state, România a implementat cu succes măsuri de sprijin activ pentru angajatori și angajați prin acordarea șomajului tehnic și a altor beneficii care i-au ajutat pe români să treacă printr-o etapă extraordinar de dificilă din toate puncte de vedere. Am rămas în permanent contact cu cetățenii și cu nevoile lor, ne-am adaptat unor situații imposibil de anticipat și am reușit, ca până în prezent, să gestionăm, în regim de criză, un sistem bine pus la punct și orientat către cetățeni. Vom continua, în aceeași notă de seriozitate și implicare, să ne facem datoria și să aducem soluții concrete și eficiente pentru nevoile românilor!”, a mai declarat Tudor Polak.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.