spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
19-apr.-2024

Se asteaptã noi alegeri la Rosiesti

- Advertisement -

PREMIERÃ În decursul acestui an, Consiliul Local Rosiesti nu a mai adoptat nicio hotãrâre, lucru care a obligat Prefectura Vaslui, conform Legii 215/2001, sã cearã în instantã dizolvarea CL si convocarea de noi alegeri. Mãrul discordiei l-a constituit suma de peste 3 miliarde de lei, arierate declarate de primarul Postolache pentru plata unor lucrãri de pietruire a drumurilor din comuna Rosiesti, arierate pentru care cei 6 consilieri PDL au cerut explicatii. Pentru cã edilul a refuzat sã ofere detalii cu privire la asa-zisele lucrãri, PDL-istii au refuzat, la rândul lor, validarea unui consilier USL, pentru a nu ajunge minoritari în CL si a da mânã liberã primarului si acolitilor sã facã ce vor în comunã, ajungându-se astfel la dizolvarea CL si organizarea, în aceastã toamnã, de alegeri anticipate. Este pentru prima datã în administratia vasluianã când se ajunge la noi alegeri a consilierilor locali.

Motivul pentru care Prefectura Vaslui a cerut în instantã dizolvarea CL Rosiesti si implicit organizarea de noi alegeri pentru desemnarea consilierilor locali îl constituie faptul cã, începând din decembrie 2012, nu a mai fost adoptatã nicio hotãrâre a Consiliului Local, nefiind adoptat, nici pânã acum, bugetul comunei pentru anul 2013. În aceste conditii, conform Legii 215/2001, se impune aceastã actiune, pentru intrarea în legalitate. Chiar dacã actiunea prefecturii de dizolvare a Consiliului Local Rosiesti a fost deschisã în instantã pe data de 17 aprilie, pânã acum Tribunalul Vaslui nu a hotârât încã termenul de judecatã în acest caz, ceea ce înseamnã cã alegerile de noi consilieri locali vor avea loc, în cel mai bun caz, în toamnã, în decurs de trei luni de la luarea unei decizii din partea judecãtorilor si comunicarea sentintei. Teoretic, costurile alegerilor, în valoare de circa 200 milioane lei vechi, vor fi suportate de bugetul local, buget care, din cauza lipsei de cvorum, nu a fost aprobat nici mãcar acum, la jumãtatea anului. Prefectura Vaslui are doar sarcini de supraveghere a legalitãtii alegerilor, inclusiv aprobarea listei membrilor comisiilor electorale locale si a observatorilor.

Mãrul discordiei – cheltuielile exagerate ale primãriei în 2012.

La Rosiesti, situatia este complicatã, dat fiind faptul cã unul dintre consilierii locali, ales pe listele USL, a renuntat la aceastã demnitate, plecând la muncã în strãinãtate, adevãratul motiv fiind, în fapt, faptul cã respectivul consilier nu a dorit sã fie pãrtas la ilegalitãtile comise de primarul Constantin Postolache si, în special, de viceprimarul Eugen Tãbãcaru. În lipsa acestuia, începând din luna decembrie 2012, în CL Rosiesti nu a mai fost posibilã formarea unei majoritãti, sase dintre consilieri fiind de la USL, restul de sase, fiind de la PDL, acestia din urmã refuzând validarea unui nou consilier pânã la depunerea unui raport de activitate din partea primarului. Practic, toatã discordia a pornit de la cererea adresatã de primar Consiliului Judetean prin care cerea acordul compensãrii unor arierate, datorii provenite de la unele lucrãri de pietruire a drumurilor comunale, lucrãri în valoare de peste 3 miliarde lei vechi care s-ar fi executat în anul 2012. „Noi stiam cã am aprobat, prin hotãrâre de CL, în anul 2012, suma de 1,5 miliarde destinate pietruirii si întretinerii drumurilor comunale, sume care au fost achitate prestatorului de servicii, pentru ca la sfârsitul anului sã ne trezim cã primãria are o datorie de 3 miliarde pentru aceleasi servicii. În aceste conditii, am cerut explicatii primarului, explicatii care au fost foarte sumare, fiindu-ne date spre citire niste contracte fãcute prin atribuire directã, 14 la numãr, fiecare în sumã de 15.000 euro, exact suma care nu impunea organizarea de licitatii publice, transparente. Respectivele hârtii ne-au fost arãtate în cadrul unei sedinte de CL, în luna decembrie 2012, dar, la solicitarea noastrã de a primi spre analizã o copie autentificatã de un salariat al primãriei, am fost refuzati. În plus, cerând explicatii cu privire la suma de peste 3 miliarde lei reprezentând arierate ale unor astfel de lucrãri de pietruire, nu am primit niciun rãspuns de la primar. Culmea este cã, în luna februarie a acestui an, constructorul care pretindea cã ar fi fãcut drumurile a renuntat la plata respectivelor lucrãri, chipurile pentru a nu mai plãti TVA sau impozit pe venit, ceea ce aduce un mare semn de întrebare cu privire la corectitudinea cu care au fost atribuite si efectuate aceste lucrãri. Aceste lucruri, precum si refuzul repetat al conducerii primãriei de a oferi detalii cu privire la aceste lucrãri, ne-au pus în situatia de a conditiona validarea respectivului consilier local de primirea de explicatii din partea primarului, lucru care a dus, în final, la imposibilitatea adoptãrii vreunei hotãrâri de Consiliu Local, în lipsa majoritãtii”, declara Dan Nica, liderul grupului consilierilor PDL din CL Rosiesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.