spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Sãrbãtorile de iarnã pentru vasluieni, fãrã colinde si slujbe religioase

- Advertisement -

RECOMANDÃRI… Vasluienii care si-au stabilit programul pentru perioada sãrbãtorilor de iarnã vor trebui sã se uite din nou peste el. Asta deoarece Comisia Europeanã a adoptat miercuri o strategie pentru gestionarea pandemiei în urmãtoarele luni de iarnã. Executivul european vrea ca statelor membre sã mentinã carantina pe timpul noptii, sã încurajeze populatia sã evite întâlnirile de sãrbãtori, iar când acestea au loc sã poarte mascã de protectie. De asemenea, în perioada Crãciunului sunt recomandate ceremoniile religioase online si evitarea adunãrilor de persoane pentru colindat. Astfel, hipermarketurile, locul unde se adunã sute de oameni în acelasi timp vor rãmâne deschise, în timp ce întrunirile în bisericã si mersul cu uratul vor fi „evitate”, desi de la începutul pandemiei si pânã în prezent niciun focar de infectie nu a fost depistat în rândul celor care merg si se roage în lãcasurile de cult.

România a trecut cu bine peste perioada Învierii, a Înãltãrii, peste pelerinajul la moastele Cuvioasei Parascheva, iar toti „liberii cugetãtori” care anuntau focare si mii de morti, au fost nevoiti sã-si înghitã cuvintele si spaima propagatã peste tot. Cu toate astea, Biserica rãmâne în ochii „specialistilor” principala cauzã a rãspândirii virusului, desi realitatea a dovedit contrariul. Din acest motiv, în strategia adoptatã miercuri, de Comisia Europeanã, se încurajeazã organizarea slujbelor online si a evitãrii colindelor. „Europa a fãcut progrese considerabile în întelegerea si gestionarea actualei pandemii de COVID-19. Vaccinurile ar putea pune capãt pandemiei, dar realitatea este cã UE are în fatã câteva luni dificile înainte ca aceste vaccinuri sã fie utilizate pe scarã largã si sã permitã o îmbunãtãtire semnificativã a vietii cetãtenilor”, precizeazã Comisia Europeanã. Documentul publicat miercuri cuprinde mai multe recomandãri pe care Comisia le face statelor membre pentru perioada sãrbãtorilor.

Reuniuni restrânse de sãrbãtori, fãrã colinde si cu mascã

Comisia Europeanã recomandã statelor membre sã interzicã adunãrile publice si sã reglementeze pe cât posibil cadrul în care pot avea loc reuniunile în familie în perioada sãrbãtorilor. Iatã ce au transmis specialistii Comisiei Europene, statelor membre ale Uniunii:

-Definiti criterii clare pentru adunãri sociale mici, evenimente în familie, cum ar fi numãrul maxim de persoane care au voie sã participe si încurajati cetãtenii sã respecte regulile de distantare fizicã si utilizarea mãstilor.

-Încurajati oamenii care intentioneazã sã petreacã împreunã sãrbãtorile de la finalul anului sã stea împreunã si în zilele anterioare si în zilele de dupã festivitãti.

-În cazul ceremoniilor religioase, luati în considerare evitarea adunãrilor în masã si utilizarea pe cât posibil a mediului online, TV sau a emisiunilor radio.

Tot cu titlu de recomandare, interzicerea corurilor religioase

De asemenea, statele membre sunt încurajate sã mentinã în vigoare restrictiile pe timpul noptii, adicã cei care vor sã iasã din casã dupã ora 23:00 vor trebui sã aibã asupra lor declaratia pe propria rãspundere. Ce se va întâmpla oare în noaptea trecerii dintre ani, când stim cu totii cã vasluienii ies în stradã pentru a ciocni, alãturi de prieteni, un pahar cu sampanie. Va fi toatã lumea legitimatã si verificatã la declaratia pe propria rãspundere?

Cei care vor sã plece în vacantã sã se vaccineze anti-gripal si sã se izoleze la întoarcere

Comisia le mai recomandã statelor sã încurajeze populatia care intentioneazã sã cãlãtoreascã sã se vaccineze împotriva gripei. De asemenea, angajatorilor le este recomandat sã le permitã angajatilor sã lucreze o perioadã din locatia în care acestia intentioneazã sã îsi petreacã sãrbãtorile. „Încurajati angajatorii sã le permitã oamenilor sã lucreze de acasã sau de la locul unde intentioneazã sã-si petreacã festivitãtile de la sfârsitul anului cu câteva zile înainte si dupã, de preferintã în jur de sapte zile, ori de câte ori este posibil. Acest lucru va permite lucrãtorilor sã se auto-carantineze înainte de a participa la adunãri sociale sau gospodãresti, sau evenimente si / sau înainte de a veni înapoi la locurile de muncã. În cazul în care lucrul la distantã nu este posibil, angajatorii trebuie sã asigure mãsuri care sã permitã revenirea în sigurantã la locul de muncã”, transmite Comisia.

Vacanta de iarnã a elevilor trebuie prelungitã

Tot pentru a reduce riscurile de transmitere în perioada de dupã sãrbãtorile de iarnã, Comisia Europeanã cere statelor membre sã ia în considerare prelungirea vacantelor scolare sau introducerea unei perioade de învãtare online ca modalitate de introducere a unei perioade „tampon”. Astfel vom evita ca virusul sã fie adus de copii în scoli, atunci când se întorc din vacantã. În astfel de cazuri va fi important sã specificati o anumitã datã, cu câteva zile înainte de deschiderea scolilor, pânã când familiile cu copii si educatorii sunt rugati sã se întoarcã acasã în cazul în care au cãlãtorit”, mai precizeazã Comisia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.