spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Sãracii, copiii si bãtrânii în prim planul actiunilor Episcopiei Husilor! (FOTO)

- Advertisement -

IMPRESIONANT… Adunarea Eparhialã a Episcopiei Husilor a avut loc sâmbãtã, 8 februarie, în sala de sedinte a Protopopiatului Husi, sub presedintia PS Ignatie. Din bilantul prezentat pe anul trecut, iese în evidentã un fapt îngrijorãtor: numãrul înmormântãrilor în judetul Vaslui este dublu fatã de numãrul botezurilor efectuate de preoti! „În anul 2019 la sfintele altare din eparhie au fost oficiate 2110 botezuri, 1065 cununii si 4138 înmormântãri.”, este mentionat în bilant! Întâlnirea a fost prefatatã de slujba Sfintei Liturghii, oficiatã de Ierarhul Husilor la Catedrala Episcopalã. Lista participantilor a fost alcãtuitã din pãrintii consilieri eparhiali, pãrintii protopopi si membrii clerici ai Adunãrii Eparhiale, printre care s-au numãrat Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, Mircea Gologan, prefectul judetului Vaslui, primarii Dumitru Boros si Ioan Ciupilan, de la Bârlad si Husi, Mihai Nicolae, presedintele CARP Bârlad.

În cuvântul de deschidere, Pãrintele Episcop Ignatie, pornind de la mentiunea din Faptele Apostolilor (19,11): «Dumnezeu fãcea, prin mâinile lui Pavel, minuni nemaiântâlnite», a fãcut referire la modul în care fiecare membru al Bisericii este chemat ca, prin activitatea sa, sã dea mãrturia prezentei si lucrãrii lui Dumnezeu în lume: „Noi asa ne propunem, toti cei ce suntem slujitorii lui Dumnezeu, toti cei ce facem parte din Bisericã, ca prin mâinile noastre sã lucreze în chip minunat Dumnezeu. Atunci când ne propunem sã facem ceva, avem un principiu extras tot din Sfânta Scripturã: «Când lucrãm, lucrãm ca pentru Dumnezeu, nu ca sã ne vadã oamenii». Au luat cuvântul si membrii laici, mentionând maniera în care s-au implicat în viata Bisericii în anul ce a trecut si reiterând totodatã sprijinul lor în ceea ce priveste dezvoltarea si intensificarea activitãtilor derulate în cadrul Eparhiei.

Activitãtile desfãsurate în Episcopia Husilor  în anul 2019

Activitatea Episcopiei Husilor în anul 2019, proclamat în Patriarhia Românã drept „Anul omagial al satului românesc (al preotilor, învãtãtorilor si primarilor gospodari)” si „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu si Iustin Moisescu”, a fost sintetizatã si prezentatã din punct de vedere pastoral-liturgic si administrativ,  economic-patrimonial, cultural-educational, pentru tineret  si social-filantropic.

Activitatea administrativã

În cadrul Episcopiei Husilor functioneazã trei protopopiate (Vaslui, Bârlad si Husi), care totalizeazã un numãr de 291 de parohii si 194 filii. La acestea se adaugã un numãr de 17 unitãti monahale si Mãnãstirea Sf. Ap. Petru si Pavel – Catedrala Episcopalã din Husi, integratã în cadrul Centrului Eparhial Husi, în eparhie fiind 14 mãnãstiri si 4 schituri. În judetul Vaslui, sunt 344 cimitire parohiale, dintre care 14 sunt în mediul urban, 330 în mediul rural, precum si 13 cimitire la mãnãstiri. La finalul lunii decembrie, în cadrul Episcopiei Husilor îsi desfãsurau activitatea un numãr de 603 de salariati, dintre care 294 persoane sunt clerici si 309 persoane reprezintã personal neclerical. În unitãtile bugetare functioneazã cu binecuvântarea Centrului Eparhial Husi, doi preoti de caritate la Spitalele din Vaslui si Bârlad, doi preoti capelani la Garnizoanele Militare din Bârlad si Husi si un preot slujitor la Directia Judeteanã pentru Protectia Copilului Vaslui.

Activitatea culturalã, educationalã si pentru tineret

Anul trecut, la initiativa Preasfintitului Pãrinte Episcop Ignatie, a fost înfiintatã Editura „Horeb” a Episcopiei Husilor. Tot anul trecut, 112 elevi au participat la etapa judeteanã a Olimpiadei de Religie. Episcopia Husilor a oferit premii în bani si cãrti pentru rezultatele exceptionale la faza Nationalã a Olimpiadei de Religie si la Concursul „Credintã si Culturã”, elevii din judetul Vaslui fiind prezenti pe podium la fiecare an de studiu. În Eparhia Husilor, în anul 2019, s-a organizat, prin Sectorul Cultural, Concursul national „Hristos: sufletul satului meu”, cu un numãr de 24 de portofolii si 423 copii participanti.

Activitãti misionare pentru tineret

La initiativa Preasfintitului Pãrinte Episcop Ignatie, în anul 2019 a fost organizatã a doua editie a „Întâlnirii Tinerilor Ortodocsi din Vaslui”, eveniment ce a adunat peste 600 de tineri. S-au organizat si Taberele de varã: „Copilãrie si credintã care a fost implementat în fiecare protoierie din Episcopia Husilor, desfãsurându-se cinci serii de tabere, la care au participat aproximativ 790 de copii din mediul rural, majoritatea provenind din familii cu un statut social precar sau cu posibilitãti financiare reduse.  La initiativa Pãrintelui Episcop Ignatie, cu sprijinul Asociatiei Tinerilor Ortodocsi din Vaslui, s-au desfãsurat douã programe de tabere de varã, la Mãnãstirea Ivãnesti si tabãra, în douã serii consecutive, Tinerii în bucuria comuniunii”, Tanacu. A mai fost organizatã tabãra Traditie si noutate”  de Episcopia Husilor, la Mãnãstirea „Schimbarea la Fatã”, din municipiul Husi, apoi „Tabãra pentru copiii (20 de tineri) cu rezultate deosebite la învãtãturã din Eparhia Husilor”, organizatã la Eforie Nord. S-a mai organizat si prima editie a Concursului Eparhial de iarnã, cu tema „Hristos se naste-n satul meu”, editia I, la care s-au înscris peste 200 de elevi din mediul rural. Cei opt cîstigãtori au primit premii în bani, cãrti si dulciuri.

Cea mai importanta activitate, cea social-filantropicã

Principalele programe si activitãti sociale derulate în anul 2019 au fost:

Programul „Bratele pãrintesti, sustinut financiar de cãtre Episcopia Ortodoxã Românã a Italiei, prin care au fost acordate burse sociale unui numãr de 100 de copii de vârstã scolarã, cu rezultate bune la învãtãturã, provenind din familii sãrace si cu multi copii;

„Un ghiozdan pentru noul an scolar.  În cadrul acestui proiect, aproximativ 1700 de copii au primit ghiozdane si rechizite pentru ȋnceputul noului an scolar;

„Dar de Crãciun editia a II-a – Cãldurã pentru inimi curate – un numãr de peste 1700 de copii, proveniti din familii cu probleme financiare, au primit ȋmbrãcãminte si încãltãminte nouã (geacã de iarnã, ghete, pulovere, cãciuli, mãnusi, fulare, sosete si dulciuri).

„Caravana dãruirii –  destinat în special copiilor aflati în dificultate materialã, dar si persoanelor în vârstã, cu venituri foarte modeste, din Episcopia Husilor. Prin intermediul acestuia, în anul 2019 au fost distribuite aproximativ 10.000 kg de alimente, îmbrãcãminte si încãltãminte, parte a acestui proiect fiind sprijinitã de Episcopia Ortodoxã Românã a Italiei.

„Bucuria e acasã – Prin extinderea acestui proiect în anul 2019, s-a realizat construirea a patru case pentru familii defavorizate si cu multi copii;

„Pâinea noastrã cea de toate zilele – proiect social prin care se oferã sâptãmânal un numãr fix de 250 de pâini mai multor persoane nevoiase din municipiul Bârlad;

Programul „Ajutor de urgen, care se desfãsoarã permanent, scopul sãu este sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale aflate în situatie de crizã.

„Bun venit, copilãrie editia a II-a. Evenimentul s-a desfãsurat în anul 2019 sub genericul „Tãrâm de poveste”, iar în cadrul sãu, aproximativ 1500 de copii, proveniti din familii defavorizate de pe raza judetului Vaslui, ȋnsotiti de preotii coordonatori si de voluntari, au sãrbãtorit Ziua copilului ȋn curtea Catedralei Episcopale.

Asezãmintele sociale din cadrul Asociatiei Filantropia Ortodoxã Husi:

În anul 2019, în cadrul Asociatiei „Filantropia Ortodoxã” Husi, a mai fost înfiintat încã un asezãmânt social, în prezent functionând sub patronajul Episcopiei Husilor  patru asezãminte sociale, fiecare dintre ele oferind douã tipuri de servicii de asistentã socialã: centru de zi pentru copii si serviciu de ȋngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, cu mentiunea cã Asezãmântul social „Sfântul Gheorghe” din localitatea Ghermãnesti, pe lângã cele douã tipuri de servicii mentionate mai sus, dispune si de serviciul social pentru copii sub forma caselor de tip familial. Asezãmintele sociale sunt: Asezãmântul social „Sf. Ierarh Nicolae” Fãlciu; Asezãmântul social „Sf. Stelian” Botesti; Asezãmântul social „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” Bârlad; Asezãmântul social „Sfântul Gheorghe” Ghermãnesti, inaugurat în data de 22 octombrie 2019.

Valoarea totalã a ajutoarelor materiale si financiare, la care se adaugã cheltuielile de întretinere lunarã a asezãmintelor sociale si costurile cu personalul aferent, a fost de 3.239.527 lei. Numãrul total al beneficiarilor acestor programe, copii si bãtrâni, a fost de peste 6000 de persoane.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.