Potrivit numaratorii voturilor 860 de pungesteni au votat azi, la referendum. 759 dintre ei au pus stampila pe plecarea lui Mircia Vlasa de la primarie, 91 nu au fost de acord cu demiterea edilului iar 10 votanti au fost indecisi, dand buletinele de vot fara a pune stampila pe vreuna din casute. La aceasta ora, presedintele BEC, judecatorul Neculai Burlibasa se afla in sediul Biroului Electoral de Circumscriptie alaturi de primarul Mircia Vlasa. Afara, protestatarii striga ” Burlibasa si cu Vlasa fac acum un blat sub masa” si „Ai vrut fractura? Ai luat-o-n gura”
La ora 23:00 procesul electoral din comuna Pungesti s-a incheiat cu o prezenta de 34,5 %, suficient ca referendumul sa fie validat. La aceasta ora, aproximativ 150 de pungesteni s-au adunat in fata Primariei Pungesti unde protesteaza la adresa primarului Mircia Vlasa. „Jos tradatorul, c-ai mintit poporul”, „Mircia Vlasa, pleaca acasa” si „Nu ne este frica, Mircia Vlasa pica” sunt cateva din scandarile protestatarilor adunati in fata primariei
George Epurescu de la „România fără ei”, una dintre asociațiile care a constestat și a câștigat în instanță împotriva prefectului, a făcut câteva precizări. „Conform legii referendumului și articolului 63, prevederea prin care se încearcă inducerea în eroare a opiniei publice că este nevoie de 50% plus 1, prezență la vot pentru validarea lui, este abrogat prin legea 341/2013 din modificare referendumului. Totodată, decizia Curții Constituționale din 2013 a precizat că prezența de 30% este suficientă pentru validarea unui referendum, atât cât timp 25% din cetățenii din listele electorale se pronunță în același sens. Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii și superioare legilor. Așadar, se pare că există o complicitate între AEP, prefectul de Vaslui și primarul Vlasă, prin PSD, pentru ca abuzul să fie legiferat din nou la Pungești. Așa cum am luptat alături de pungeșteni împotriva prefectului, vom lupta și împortiva acestei conspirații împotriva exercitării suveranității locuitorilor din comuna Pungești”, a declarat George Epurescu.
Haos total la referendum! Gasca PSD, prinsã cu mâta-n sac!
Prefectul Olteanu o dã la întors. Dacã pânã acum spunea cã referendumul se va face în baza Legii nr. 215, în aceastã searã s-a râzgândit, spunând cã legea respectivã a fost mai mult o recomandare si cã abia mâine se va decide soarta referendumului. Asta dupã ce toate actele oficiale ale referendumului au fost întocmite în temeiul articolului articolului 25 din Legea nr. 3/2000, lege potrivit cãreia primarul poate fi demis cu 30% prezentã la vot. Având în vedere cã în aceastã searã, la ora 20:00, prezenta la vot era de 35%, lucrurile nu pot avea decât o urmare: Mircia Vlasa trebuie sã plece acasã. Pungestenii si-au dat seama de încercãrile gãstii PSD de a mãslui referendumul si anuntã un protest de amploare, în aceastã searã, în fata primãriei. Se anuntã o noapte albã. Vom reveni cu detalii.
UPDATE!
Gașca PSD-ului și a lui Mircia Vlasa, împreună cu prefectul Olteanu, încearcă să trântească referendumul de la Pungești. Dacă până la ora 17:00, erau deja 800 de voturi, depășind pragul electoral de 30%, gașca și-a pus în funcțiune planul B și merg acum ideea validării referendumului cu 50% prezentă la vot. Până acum nimeni nu a vorbit de acest prag, prefectul declarând vineri că nu știe cu cât se va valida referndumul. Iată cum, dintr-o dată știe tot. Acesta susține că vineri, după ora 17:00 au venit precizările de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) potrivit cărora referendumul trebuie este validat dacă prezenta la vot va fi de 50%. Acesta mai spune că organizarea referendumului se face în baza Legii nr. 215 a aleșilor locali, deși în România s-a dat o lege specială pentru referendurmuri, Legea 3/2000, în care se prezintă clar modul și condițiile în care se organizează referendumul, dar și care sunt condițiile. Mai mult decât atât prefectul uită că este pus să vegheze și să respecte legile și încearcă să mintă presa, spunând că are răspuns inclusiv de la inalta Curte de Justiție și Casație.
„Vineri târziu, în jurul orei 17:00, ne-au venit precizări de la AEP, care spune că referendumul este organizat în baza legii 215 a alesilor locali si potrivit carei validarea referndumului se face cu o prezență de 50%”, a declarat Daniel Olteanu.
Intrebat de ce nu a comunicat aceste lucruri și presei, deși ziarul nostru i-a solicitat un răspuns, acesta a răspuns că răspunsul a venit vineri târziu, după ora 17:00.
UPDATE:
Judecătorul Niculaie Burlibașa, desemnat presedinte al Biroului Electoral de Circumscriptie, a declarat că nu este el cel care va da verdictul în cazul referendumului. El doar predă documentele, adică procesul verbal al referendumului ce cuprinde situația la vot și scorul elcotral în ceea ce privește demiterea primarului, iar cel care va stabili dacă primarul va fi sa nu demis este prefectul județului. „Treaba BEC-ului este să întocmească procesul verbal cu situația exactă a voturilor din secțile de votare, urmând ca prefectul să emită sau nu, după caz, ordinul de demitere al primarului”, a spus judecătorul. Practic validarea referndumului este făcută indirect de către prefectură. Dacă prefectul va constata că sunt întrunite condițiile legii, îl va demite sau nu, după caz, pe primar. Acesta spune că la bază se va ține cont de Legea 215, cea care îi privește pe aleșii locali și crede că procesul de validare se va face cu 50%, deoarece în legea 215 este specificat în mod expres că validarea referendumului se face cu 50%. Judecatorul uită că, din decembrie 2014, în vigoare este legea specială a referendumului, în care se specifică foarte clar că procentul de validare a referndumului este condiționat de o prezență la vot de 30%. Acesta mai spune că „având în vede că este o situație confuză în ceea ce privește situația la vot, părțile nemulțumite se pot adresa în instanță, care va judeca orice contestație în acest sens”.

Până la această oră pungeștenii dau încă o dată dovadă că vor să scrie o elecventă pagină în istoria democrației românești, fiind prezenți la vot într-un număr mare. Din păcate, tentativele mârșave de fraudare ale celor vizați de scopul acestui referendum devin din ce în ce mai vizibile. În mod agresiv, se încearcă diferite metode de dezinformare a electoratului, metode menite să avantajeze interesele lui Vlasă și ale tuturor din clica lui. Spre exemplu, președinții secțiilor de votare au încercat, în mod abuziv, să împiedice oamenii să voteze pe liste suplimentare, invocând motive nerealiste. Legea 115, la care aceștia fac referire, este legea alegerilor locale, care în cazul Pungești, nu se aplică, datorită unui simplu și elecvent fapt, și anume că aici este vorba de un referendum. In cazul de astăzi, azi, se aplică legea 3/2000, articolul 21. Chiar și așa, invocând legea 115, președintele secției biroului electoral are obligația să primească cerea de scoatere a persoanelor de pe listele permanente și să le includă pe lista suplimentară. Abuzând de temeiul acelei legi, neconformă cu situația de față, se încearcă astfel oprirea observatorilor din alte sate să voteze pe liste suplimentare, întrucât statutul lor nu le permite părăsirea secției de votare la care sunt repartizați.
Un alt fapt condamnabil semnalat este acela că, un consilier Psd care lucrează ca postaș în comuna Pungești, a început să împartă chiar azi, duminică, pensiile, acesta fiind filmat de ziariștii trustului de presă Vremea Nouă, recunoscând în fața camerelor de filmare că face campanie electorală chiar și azi, în momentul desfășurării referendumului. În acest moment, ne îndreptăm către biroul electoral central și Parchet, pentru a informa și prezenta probe asupra ilegalității actelor comise de această persoană.
Alături de săteni, membri ai Mișcării de Rezistență Pungești, am reușsit să clarificăm situația, așteptând și la această oră confirmarea demersurilor făcute, prin sesizările depuse la biroul electoral central.
Pungeștenii sunt optimiști, cred în victoria lor, în victoria dreptății și a democrației, și doresc, prin lupta lor, să fie un exemplu pozitiv și un reper pe drumul normalității”, spun reprezentantii Miscarii de Rezistenta Pungesti.
UPDATE: Potrivit organizatorilor referendumului, pana la ora 12:00, la urne s-au prezentat aproximativ 500 de pungesteni. Ar mai fi nevoie de aproape 300 de voturi pentru ca referendumul sa fie validat.
DISPERAT Azi, la Pungești se decide soarta primarului Mircea Vlase și, de frică să nu își piardă scaunului, Vlase și-a mobilizat toți apropiații, pentru a sabota votul liber! Chiar azi, de pildă în ziua scrutinului, poștașul (consilier PSD și frenetic susținător al primarului) s-a apucat de împărțit pensiile în satul Stejaru, prilej numai bun de influențat electorii să nu participe la referendum, cred pungeștenii. Apoi, medicul comunei, un alt susținător înfocat al primarului Vlase, a refuzat să avizeze urna mobilă pentru cei 24 de imobilizați la pat, dacă aceștia nu aduc „o adeverință de la medicul specialist”! Bataie de joc față de referendum a fost și ieri, la preluarea secției de vot de la Stejaru de către jandarmi, când, surpriză!, secția nu a putut fi preluată, pe motiv că… nu avea încuietoare! Abia după apariția ziariștilor, la câteva ore, s-a găsit și lacătul buclucaș. Este clar, așadar, cred pungeștenii care și-au dorit referendumul, că Mircea Vlase caută să împiedice prin orice mijloace exprimarea liberă a votului, de către oamenii comunei.
Primarul de la Pungești nu se lasă! Speriat de faptul că, prin vot liber, oamenii comunei îl vor demite, acesta a început operațiunea de împiedicare a scrutinului. Și-a pus la cale oamenii fideli să facă tot ceea ce le stă în putință ca să împiedice votanții să ajungă la urne. De pildă, chiar azi, în ziua referendumului, poștașul, un apropiat al primarului, dar și consilier al acestuia, s-a apucat de împărțit pensiile în satul Ștejarul! Mergând din casă în casă și cu banii în mână, acesta nu ratează ocazia de a-i „sfătui” pe oameni fie să stea acasă, fie să îl susțină pe primar. Piedicile puse în calea exercitării libere a dreptului de vot au început, de altfel, de ieri, când, spun oamenii, secția de votare de la Stejarul a fost preluată de jandarmi cu câteva ore întârziere, întrucât aceasta… nu mai avea încuietoare! Doar după apariția jurnaliștilor, a fost găsit și lacătul cu pricina, iar jandarmii au putut prelua secția!
Medicul de familie, scrupulos la datorie! Urna mobilă, dată dispărută!
Cei 24 de pungeșteni imobilizați la pat nu vor putea vota azi, la referendumul pentru demiterea primarului, întrucât medicul de familie Guțu Ioan, a abuzat de funcție și le-a impus acestora să aducă o adeverință de la un medic specialist, pentru a putea beneficia de urna mobilă. „Este bătaie de joc ce se întâmplă! Adică, dânsul, ca medic de familie de atâta timp, nu știe că oamenii aceștia sunt bolnavi la pat!? De ce adeverință mai are nevoie, dacă el îi are în evidență, ca persoane nedeplasabile? Este o manevră ca oamenii aceștia să nu poată vota”, au spus, supărați, pungeștenii ce susțin votul liber la referendum. Nu trebuie uitat faptul că medicul Guțu este un apropiat al primarului Vlase, aceștia fiind, de altfel, și tovarăși de călătorie, chiar în controversata excursia făcută în Polonia, pe banii companiei Chevron! „Trebuie să mai știe lumea un aspect: urna mobilă a dispărut și ea! De ieri, o persoană pusă de primar, Florea Constantin, a luat urna mobilă și a fugit cu ea. La ora asta, nimeni nu știe unde e urna mobilă. Noi am întrebat: unde e urna? Dar nimeni nu știe, nu e de găsit nicăieri”, au mai spus oamenii din Pungești.
Paznicii s-au transformat în observatori!
Un alt aspect ciudat semnalat de săteni este reprezentat de faptul că primarul Vlase și-a pus astă-noapte 14 oameni să păzească cele 7 secții de votare, care și azi sunt la datorie, ca observatori! „Dar cum e posibil să stea la pază toată noaptea, apoi, azi, să fie capabili să mai fie și observatori în secțiile de votare. Dar nu au și ei nevoie de somn în 24 de ore, ca toți oamenii?! Ei au fost paznici astă-noapte, ei sunt și observatori. De ce nu a pus alți oameni, care să fie odihniți și să vadă bine ce se întâmplă?”, au susținut pungeștenii. Trebuie spus că procesul electoral a început la ora 7,00, iar locuitorii comunei Pungești vor putea vota până la ora 23,00, când se vor închide urnele.