spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

PS Ignatie, recurs la primenire morală și sinceritate: “Nu cumva Moldova este izolată, slab dezvoltată economic, pentru că centrul, probabil, nu valorifică provincia? (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

SOLEMN… Prezent la Bârlad, la festivitățile dedicate sărbătoririi împlinirii celor 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, Preasfințitul Ignatiei, Episcopul Hușilor a avut din nou un mesaj impresionant, profund și fără menajamente! “Care este relevanța concretă, pentru noi cei de astăzi, a unui eveniment petrecut acum 161 de ani? Prin ce își poate consolida actualitatea?”, a întrebat, retoric, Episcopul Hușilor, țintind, fără îndoială, spre decidenții României, cei care par să fi uitat complet de rațiunile dureroase, pentru care Unirea trebuia săvârșită cu orice preț. „Mă întreb retoric, dar cu puternică însuflețire și puțină doză de amărăciune: suntem, oare, cu adevărat îngrijorați că astăzi temerile celor din ianuarie 1859 par a fi reale? Nu cumva Moldova este izolată, slab dezvoltată economic, pentru că centru, probabil, nu valorifică provincia? Nu cumva nu ne-am asumat în mod deliberat stigmatul, întemeiat sau mai puțin întemeiat, că Moldova este una dintre zonele sărace și ne complăcem în această lamentație, fără să fim animați de importanța istorică și simbolică pe care o are această regiune, așa cum credeau cu atâta tărie actanții Unirii Principatelor Române?”, a întrebat Preasfințitul Ignatie.

Politicienii de azi nu mai privesc Moldova cu interesul care a însuflețit Unirea Principatelor, deși se înghesuie la rostit  discursuri sforaitoare!

Episcopul Hușilor le-a reamintit politicienilor de azi faptul că, atunci, la vremea Unirii Principatelor Române, indiferent de tabăra politică, Moldova reprezenta o prioritate. Era privită cu responsabilitate și îngrijorare, ca nu cumva această zonă să fie marginalizată din punct de vedere economic, în ciuda a tot ceea ce a înseamnat ea pentru istoria și cultura întregului neam. Acum însă, a atras atenția Episcopul Ignatie, Moldova riscă izolarea, slaba dezvoltare economică, așa cum, în urmă cu 161 de ani, făuritorii Unirii se temeau să nu cumva să se întâmple. „În ciuda acestor diferențe de abordare între cele două partide, ni se impune, cu destulă pregnanță, un fapt, poate insuficient exploatat de către istorici: ambele tabere erau preocupate, cu intensă luciditate, de pericolul ca Moldova, prin Unirea Principatelor, să nu fie marginalizată. Intensitatea acestei îngrijorări era diferită în sânul celor două facțiuni: pentru separatiști, a căpătat forma fatalismului profetic, care ulterior s-a dovedit, în parte, adevărat: „Iașii și toată Moldova de Sus nu vor fi decât puncte excentrice ale noului stat, interesele lor nu vor fi puse decât în planul doi”, Moldova va fi „pradă unei deprecieri continui a capitalurilor și a produselor”, iar „contactele comerciale, îmbunătățirile materiale se vor îndrepta tot mai mult spre capitală”; pentru unioniști, temerile erau ceva mai temperate, dar nu lipsite de legitimitate, de aceea propuneau ca noua capitală să fie undeva la mijlocul țării, pe Milcov, la Focșani. Prin urmare, pentru cele două tabere aveau ceva în comun: Moldova să nu fie marginalizată din punct de vedere economic și din punct de vedere al prestigiului istoric de care s-a bucurat atâtea secole”, a spus Preasfințitul Ignatie.

Episcopul Ignatie, recurs la primenire morală, la dragoste de patrie și la muncă cinstită!

„Rogu-vă, dragi bârlădeni, dragi vasluieni, dragi moldoveni, să ne propunem, la modul cât se poate de responsabil și cu exigență vizionară, ca noi, Biserica, elitele, poporul acestui neam, clasa politică, tinerii sau cei mai în vârstă, să devenim fermenții unei primeniri morale, în care credința, dragostea de patrie, munca cinstită și respectul unuia față de celălalt să devină pâinea noastră cea de toate zilele; să devenim artizanii gestionării cât mai corecte a banului public; să fie atrase cât mai multe investiții; să devenim conștienți că fără o infrastructură a drumurilor bine pusă la punct, dezvoltarea economică devine imposibilă. Să devenim conștienți că doar resuscitând dezideratul comun al celor care au fost contemporani cu Unirea Principatelor, Moldova nu va mai fi marginalizată. Așa să ne ajute Dumnezeu. La mulți ani”, a spus, în finalul cuvântului său, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Ignatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.