spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

Profesorii amenintã cu „un protest de amploare”

- Advertisement -

NEMULTUMIRI…Liderii de sindicat atrag din nou atentia asupra faptului cã sistemul de educatie din România este subfinantat si cã problemele semnalate de-a lungul anilor nu s-au rezolvat. Astfel, în continuare sunt multe scoli care nu corespund standardelor europene; multi profesori au salariile la nivelul angajatilor necalificati din alte domenii; bugetul educatiei situeazã România la coada tãrilor europene. Fãrã investitii serioase, elevii nu au cum sã facã performantã, spun sindicalistii. Acestia cer imperios ca legea care prevede alocarea a 6% din PIB pentru educatie sã fie respectatã, altfel va fi declansat un protest de amploare.

Sistemul de învãtãmânt din România va primi în anul 2018 un buget în valoare de 27 de miliarde de lei, fãrã a lua în calcul banii alocati pentru investitii, dar si cu acestia, este foarte probabil ca în anul 2018 procentul din PIB alocat educatiei sã nu depãseascã 3,5%. Adicã jumãtate din cât prevede legea, potrivit cãreia sistemul de învãtãmânt din România ar trebui sã aibã un buget de 6% din PIB. Asta în conditiile în care media europeanã a procentului din PIB alocat educatiei este de 5,4%, iar media în Europa de Est este de 4,7%. Lipsa banilor alocati acestui sistem se reflectã în sãrãcia din scoli. Iar acest lucru îi afecteazã pe toti: profesori, elevi si pãrinti. În acelasi timp, angajatii din educatie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Salariile cadrelor didactice sunt, dupã toate majorãrile din ultimii ani, umilitoare, iar ceea ce este revoltãtor, acestea vor rãmâne la fel si dupã aplicarea Legii de salarizare Nr.153/2017. Acum, salariul unui profesor care are o vechime de 25 de ani la catedrã, este comparabil cu acela al unui angajat cu studii gimnaziale de la o primãrie, asta gratie prevederilor legii mai sus mentionate. Dacã un profesor este plãtit sub nivelul salariului unui muncitor necalificat, ce sperantã mai are aceastã tarã?, întreabã sindicalitii.

Amenintãri cu proteste

„Educatia este un domeniu care a fost neglijat în ultimii 27 de ani în ceea ce priveste finantarea, iar acum „decontãm” cu totii nepãsarea, amânarea sau nerespectarea unei legi. Asa am ajuns sã fim unici în Uniunea Europeanã: suntem singura tarã în care educatia se face si cu necalificati. Alocarea sub 6% din PIB pentru educatie este, din punctul meu de vedere, un atentat la siguranta României. Viitorul României este direct conditionat de performanta sistemului educational, iar aceastã performantã depinde de finantarea învãtãmântului. Este revoltãtor cum insitutiile statului au acordat învãtãmântului „resturi” din buget, iar ceea ce este de neînteles, este faptul cã Presedintele României, profesor fiind, a promulgat în ultimii trei ani legile bugeului de stat, fãrã nicio tresãrire, constient fiind cã se încalcã prevederile legale. Si probabil asa va proceda si cu bugetul pentru anul 2018. Asa cum stau lucurile, este posibil sã se ajungã la un protest de amploare, în care sã fie implicati pãrintii si salariatii din învãtãmânt, pentru a cere un lucru elementar: respectarea legii, în sensul de a se aloca pentru educatie 6% din PIB”, a declarat presedintele FSLI, Simion Hãncescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.