Primarul Ciupilan, intempestiv si locvace la adunarea GAL! | FOTO

EFERVESCENTÃ… Grupul de Actiune Localã, condus de Elena Oprisan, s-a întâlnit ieri, în sala de sedinte a Primãriei Husi, cu mai multi reprezentati ai diferitelor sectoare de activitate din oras, pentru a discuta despre conditiile specifice pentru apelurile de proiecte prin Programul Operational Regional. O discutie extrem de importantã, dat fiind faptul cã este atâta nevoie de banii europeni, pentru diferite proiecte necesare comunitãtii. Ei bine, la eveniment a venit si primarul Ioan Ciupilan, care, profitând de faptul cã sala era plinã, si-a spus toate of-urile. Mai în glumã, mai în serios, Ciupilan i-a anuntat cã îsi va face si un pic de campanie electoralã. “Nu de alta, dar am muncit mult pentru toate aceste proiecte si vreau sã vãd si roadele. Mãcar sã le încep, dacã îmi termin mandatul si nu mai apuc sã le receptionez”, a spus primarul.

“Este un work shop si vreau sã discutãm si sã fie o actiune interactivã. Ne-am propus astãzi sã discutãm despre Ghidul solicitantului, conditiile specifice pentru apelurile de proiecte prin Programul Operational Regional, prescurtat POR. Sunteti familiarizati cu notiunile. Cu permisiunea dumneavoastrã, o sã parcurgem principalele capitole din ghid, conditiile care sunt prezentate, cu privire la eligibilitate si documentele care trebuie”, a început discutia Elena Oprisan. Cum pe usa sãlii de sedinte a intra primarul Ioan Ciupilan, acestuia i s-a dat cuvântul, nu înainte de o precizare: “Dupã cum stiti, noi am avut o colaborare intensã pânã acum, în sensul cã am anticipat, n-am asteptam sã lansãm apelul si dupã aceea sã vã apucati de lucru. Apreciez promtitudinea… Nu facem campanie electoralã, doar prezentãm un proiect, care este foarte important pentru comunitatea municipiului Husi”, a adãugat, zâmbind, Elena Oprisan, anticipând ceea ce avea sã urmeze. În mare vervã, primarul Ciupilan si-a spus tot of-ul.

“Mã mir si eu de acesti domni, care se ocupã cu lansarea de proiecte”

“Spre deosebire de tine, la mine sã se interpreteze cã fac campanie electoralã, cã este activitatea pe care o desfãsor zi de zi, pentru un salariu pe care îl primesc de la Primãrie si pentru niste atributii pe care eu trebuie sã le rezolv, pentru cetãteani. Mã mir si eu cã la un moment dat acesti domni, care se ocupã cu lansarea de proiecte s-au hotãrât în final, dupã un an si jumãtate, sã putem depune si noi proiectele si poate, pânã la primãvarã, sã avem si licitatiile fãcute, astfel încât sã ne putem apuca de constructii. Pentru cã altfel, sunt doar niste vorbe pe hârtie, niste lucruri care sunt doar frumos prezentate. Si ne uitãm la ceea ce ne-am propus, cã aratã la fel de prost ca înainte, cã nu s-a fãcut nimic. Nu as putea sã spun cã nu s-a fãcut nimic în activitatea noastrã. As putea sã spun cã activitatea noastrã, dumneavoastrã si cu a mea, a fost una sustinutã. Suntem cu fisele de achizitie, adica cu contractele de achizitie la toate SF-urile, pe care trebuie sã le depunem. Eu presupun cã pânã pe 15 noiembrie, cel târziu 1 decembrie, am toate datele tehnice pentru aceste obiective propuse în GAL si, în conditiile acestea, am putea pânã la finele anului sã le si depunem, încât sã putem demara în ianuarie procedura de achizitie. Cã le vom cupla, cã le vom restrânge, asta o sã vedem de comun acord. Ideea este cã am aici niste parteneri pe aceste proiecte si as vrea ca fiecare sã se implice pe bucãtica lor. Eu, pânã în iunie la alegeri sau când îmi expirã mandatul, vreau mãcar sã vãd aceste santiere. Cã dacã cetãtenii o sã mã mai vrea sã candidez ca primar si mã voteazã, poate le si receptionez, dar mãcar sã le vãd pornite. Cã eu am venit la Primãrie pentru 4 ani, cã am crezut cã pot sã rezolv multe si pot sã plec înapoi, dar m-am trezit cã în 4 ani am fãcut proiecte si de-abia am finalizat niste licitatii”, a spus Ciupilan.

“Prioritar este teatrul de varã de la Recea”

“Ce-am constatat eu în cei 12 ani de mandat de primar: toatã lumea lasã lucrurile pe ultima sutã de metri, pe ultimul minut, pe ultima secundã si n-ai timp sã verifici, n-ai timp de nimic. Deci, eu am depus destule proiecte europene, am finalizat, am închis multe, dar vreau sã vã spun un singur lucru: nu-mi place ca în ultimele douã zile, sã stau cu 20 de mii de pagini de semnat, fãrã sã stiu la un moment, dacã este o gresealã strecuratã. De aceea vrea ca toti partenerii sã se implice. Avem clãdirea din centru, haideti sã o pregãtim. Pentru mine, ca sã înteleagã, prioritar este: teatrul de varã de la Recea, pe care îl vom cupla cu Centrul Consultativ de pe cartier Dric si cu cele douã, trei strãzi, care sunt acolo, cu toatã infrastructura de acolo. Deci, asta mã intereseazã în mod direct. De ce? Pentru cã în functie de toate proiectele acestea, mai ales când am vãzut aprobarea (impropriu spus, cã suntem pe finantare) de la GAL, eu mi-am mai întocmit si alte proiecte europene si nu puteam sã mã gândesc cã acele strãzi sã le asfaltez de douã ori. Iar eu am un cartier care vreau ca la anul, în luna mai, sã fie finalizat. Sunt niste strãzi importante, se suprapun cu planul de mobilitate urbanã, proiect care este aprobat, doar semnez contractul acuma si am demarat procedurile de licitatie. Pe aceste strãzi din proiect trebuie sã-mi meargã douã-trei trasee de autobuze. Si nu pot sã meargã la ora actualã. Teatrul de Varã trebuie, cã trebuie sã terminãm odatã si cu zona aceea, unde am fost acuzat cã, vai de mine, vreau sã obtin 28 de metri de spatiu verde si n-am de unde. Pentru cã am vândut ce-am avut ce-am avut , dar asta este altã problema. Iar cei care au vândut, acuzã astãzi! În paralel, si nu spun cã nu este cu prioritate, este clãdirea de la scoala nr.1, care trebuie sã-i schimbãm fata (…) Am constatat cã se merge pe dictaturã de la nivel central, de la primul om al statului, asa cã o sã merg si pe stilul acesta, cã probabil asa se rezolvã problemele în România. Nu vrea sã fiu dictator, dar vãd cã toatã lumea care ajunge, devine dictator. Si atunci, probabil cã asa suntem învãtati noi, românii”, a conchis primarul Ciupilan.